Bitcoins breken door de $100

De waarde van een Bitcoin steeg van $13,16 begin januari naar $46 op 16 maart. Dat was de datum waarop de Cypriotische bail-in vorm begon te krijgen en spaarders te horen kregen dat ook zij een deel van het verlies zouden dragen. Daaa begon de beruchte ‘bank holiday’ en vloog de waarde van iedere Bitcoin naar ongekende hoogte. In de laatste twee weken is de waarde ervan zelfs verdubbeld tot $101. Dat is een koersstijging die in 2011 ook ten deel viel aan de zilverbeleggers.

Bitcoins, het geld waar geen centraal toezicht op gehouden wordt, geniet blijkbaar een groot vertrouwen onder een steeds grotere groep gebruikers. Toch moeten we de prijsstijging in een breder perspectief zijn. De marktkapitalisatie van alle Bitcoins in omloop passeerde onlangs de grens van $1 miljard. Daarmee is de valuta nog steeds niet geschikt om veel vermogen in op te slaan.

De prijs van Bitcoins sinds begin dit jaar (Bron: Bitcoincharts)

Prijsstabiliteit

De snelle waardestijging van Bitcoins is leuk voor iedereen die er een paar op zijn computer heeft staan, maar het ondermijnt de bruikbaarheid van de munt in het betalingsverkeer. Het gebrek aan prijsstabiliteit maakt het lastig om te rekenen met Bitcoins en om afspraken te maken over de langere termijn. Een periodieke betaling in Bitcoins is door de instabiliteit van de prijs een problematische en voor één van de twee partijen zeer kostbare optie. Ook is een munt die razendsnel in waarde stijgt of daalt zich niet gunstig voor iedereen die wil lenen of geld wil voorschieten. Door een sterke waardestijging worden schuldenaren veel zwaarder belast, terwijl een sterke waardedaling juist de spaarders treft (verlies van koopkracht).

Deze tekortkomingen van Bitcoins gelden feitelijk ook voor grondstof-gebaseerd geld, zoals zilveren muntgeld. De volatiliteit van de zilverprijs maakt het metaal ongeschikt als rekenmiddel en betaalmiddel.

Voordelen van Bitcoins

Wel zijn Bitcoins een interessant alteatief voor digitale bankoverschrijvingen, want een betaling in Bitcoins kan in een mum van tijd zonder enige restrictie de hele wereld over gaan. Ook als de banken gesloten zijn, zoals recent in Cyprus het geval was, kunnen Bitcoins nog gewoon gebruikt worden. Het voordeel dat Bitcoins als alteatief heeft boven fysiek edelmetaal is dat het veel sneller en in gepaste koopkracht verstuurd kan worden. Feitelijk zijn Bitcoins de snelste manier om koopkracht te transporteren van ene naar de andere uithoek van de wereld, nog sneller dan bankoverschrijvingen met reguliere valuta.

Marktwaarde van alle Bitcoins in circulatie doorbreekt de $1 miljard (Bron: Blockchain.info)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.