De ECB vindt Bitcoin maar gevaarlijk en waarschuwt daarom in een kort berichtje op haar website dat de virtuele munt echt niet als een vorm van geld gezien moet worden. De centrale bank schrijft dat virtuele munten online uitgewisseld kunnen worden en dat alle transacties in de blockchain worden bijgehouden, maar dat de cryptomunten om verschillende redenen niet aan de definitie van geld voldoen.

Volgens de centrale bank zijn de cryptomunten geen vorm van geld, omdat er geen centrale autoriteit achter staat, het geen algemeen geaccepteerd betaalmiddel is, gebruikers geen enkele bescherming genieten en omdat het door de grote volatiliteit geen betrouwbare opslag van waarde is.

Om deze redenen ziet de centrale bank Bitcoin en andere virtuele munten slechts als een speculatieve belegging, waarbij het risico bestaat dat je de volledige inleg kwijtraakt. De centrale bank vindt het echter niet haar verantwoordelijkheid om de handel in virtuele munten te verbieden of om regulering toe te passen. Wel voelt ze zich genoodzaakt om mensen te waarschuwen voor de risico’s van deze nieuwe technologie.

ECB waarschuwt voor Bitcoin

Ook Mario Draghi is sceptisch over Bitcoins. In een gesprek voor Debating Europe zei hij daar het volgende over.