ECB wil meer grip op virtueel geld

De ECB heeft de EU gevraagd strengere regels maken ten aanzien van het gebruik van virtueel geld zoals Bitcoin. De centrale bank is bang dat ze haar grip op het monetaire beleid kwijtraakt als het gebruik van virtueel geld populair wordt. Dat schrijft Reuters op basis van deze publicatie die onlangs naar buiten werd gebracht. Het gaat bijvoorbeeld over het verscherpen van de identiteitscontrole op mensen die geld omwisselen voor Bitcoin en om een meldingsplicht voor verdachte transacties.

ecb-logoDe ECB roept beleidsmakers in de EU op het gebruik van virtueel geld te ontmoedigen, door te benadrukken dat het geen wettig betaalmiddel is.

“Als economische actoren meer gaan vertrouwen op virtuele munten en het gebruik daarvan in de toekomst substantieel toeneemt, dan kan dat in principe de controle van centrale banken over de geldhoeveelheid beïnvloeden… alhoewel dat risico momenteel nog klein is. In deze context zouden de wetgevende instanties in de EU een bredere acceptatie van virtuele munten niet moeten promoten.”

Bitcoin als alternatief voor geld

Vorig jaar bepaalde het Europese Hof van Justitie dat Bitcoin en andere virtuele munten als geld beschouwd moeten worden en dat er daarom geen btw in rekening gebracht mag worden bij het omwisselen van Bitcoins in wettig geld en vice versa.

De erkenning van virtueel geld als alternatief betaalmiddel is bij de ECB niet goed gevallen. Virtueel geld maakt rechtstreekse betalingen zonder tussenkomst van banken mogelijk. Het is dus geen wonder dan (centrale) banken graag meer grip willen krijgen op dit betaalsysteem.

Lees ook:

Voor de lezer: Terwijl de ECB het gebruik van virtuele munten probeert te ontmoedigen wordt goud kopen juist gepromoot. In de hele eurozone is beleggingsgoud namelijk vrijgesteld van btw. Waarom zou men wel het bezit van goud promoten en niet het bezit van virtueel geld?

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Een cryptobeginner? Dan is het Nederlandse cryptoplatform Coinmerce de ideale plek om te starten

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders