Nieuwe automaat wisselt dollars om in Bitcoins

Het apparaat is in feite te vergelijken met de automaat bij de bank waarop je geld kunt storten. De ‘Bitcoin Machine’ accepteert bankbiljetten van $1 tot en met $100 en kan deze op echtheid controleren. Het gestorte bedrag wordt vervolgens overgeschreven naar de Bitcoin rekening van de eigenaar. Dit proces wordt sterk vereenvoudigd doordat het apparaat codes van een mobiele telefoon kan lezen. De gebruiker installeert een app als Blockchain (iPhone) of BitcoinSpinner (Android) op zijn mobiele telefoon. Deze apps maken een unieke barcode voor ieder Bitcoin account, een barcode die op het scherm van de telefoon weergegeven kan worden en die door de Bitcoin Machine uitgelezen kan worden.

De gebruiker hoeft in feite alleen briefgeld in de automaat te stoppen, de telefoon met zijn barcode in beeld voor de lezer te houden en de transactie te bevestigen. Er wordt 1% aan transactiekosten ingehouden voor het gebruik van de machine. “Zelfs de mensen die al langer met Bitcoins werken en die alle mogelijke manieren kennen om valuta om te zetten in Bitcoins waren verrast door de eenvoud en het gebruiksgemak van dit apparaat”, aldus Zach Harvey. Hij ontwikkelde het apparaat samen met Matt Whitlock. “Voordat ik het door heb staan de Bitcoins al op mijn rekening”, zo voegde hij eraan toe.

Harvey kwam op het idee om dit apparaat te ontwikkelen toen hij in Tel Aviv woonde en daar een online gitarenwinkel had die betaling in Bitcoins accepteerde. Zijn ervaring met het alteatieve geldsysteem waren zeer positief, omdat het systeem betrouwbaarder bleek te zijn dat betaling met creditcards. Daar werd regelmatig mee gefraudeerd en er gingen hogere kosten mee gemoeid. Ook leverden creditcards problemen op, zoals hinder van ”nepkopers” uit Aziatische landen als Maleisië en Indonesië.

Nieuwe Bitcoin Machine maakt omwisselen dollars voor Bitcoins stuk eenvoudiger

Voordelen Bitcoins

De technologie achter Bitcoins maakt het veel makkelijker om geld over grenzen heen te transporteren, een proces dat met regulier geld soms veel omslachtiger en tijdrovender is. Ook is er maar één Bitcoin voor de hele wereld, waardoor prijzen makkelijker vergeleken kunnen worden en betalingen in het buitenland snel uitgevoerd kunnen worden. Voor winkeliers biedt de digitale valuta ook voordelen, omdat ze een veiliger betaalmiddel zijn dan creditcards. Betalingen in Bitcoins zijn ook moeilijker te traceren, omdat deze rechtstreeks tussen koper en verkoper overgeboekt kunnen worden.

Bitcoins kunnen, in tegenstelling tot wettelijk geld, niet onbeperkt worden bijgedrukt door centrale banken of gecreëerd worden door het private banksysteem. In plaats daarvan moeten computers ingewikkelde berekeningen uitvoeren om nieuwe Bitcoins te ‘produceren’. Dat proces wordt beperkt door de rekencapaciteit van de computers die voor deze taak ingezet worden en levert een zeer voorspelbare geldgroei op. Tot en met 2030 blijft de hoeveelheid Bitcoins in omloop toenemen.

Ook onder Bitcoins neemt de geldhoeveelheid dus toe, maar lang niet zo explosief als met fiat valuta. Daardoor zijn Bitcoins populair onder mensen die zich graag willen distantiëren van het huidige geldsysteem en die de behoefte hebben terug te keren naar ‘degelijk geld’ dat niet door centrale bankiers beheerd wordt en waar politici geen zeggenschap over hebben.

Toegankelijk

De ontwikkelaars van de Bitcoin Machine proberen de productiekosten van het apparaat terug te brengen tot $1.000 á $1.500 per stuk, zodat ze in veel winkels, bars, en restaurants neergezet kunnen worden. Het gebruiksgemak van de apparaten moet de acceptatie van het alteatieve geldsysteem vergroten. Steeds meer bedrijven accepteren de Bitcoins, maar het gaat nog steeds om een zeer klein marktaandeel.

ECB rapport

De ECB publiceerde eind vorig jaar een rapport over alteatieve geldsystemen zoals Bitcoins en Linden Dollars. Klik hier om de samenvatting van dat rapport, waarin de werking van Bitcoins beschreven wordt, terug te lezen.

Het apparaat moet $1.000 tot $1.500 kosten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.