Roubini: “Bitcoin is een piramidespel”

Volgens econoom Nouriel Roubini is Bitcoin niets meer of minder dan een piramidespel. Ook mag het volgens hem geen ‘munt’ of ‘valuta’ genoemd worden, omdat het dat simpelweg niet is. De econoom – die de economische crisis van 2008 zag aankomen – omschrijft de Bitcoin al een hoop gebakken lucht. Hij zet zijn standpunt uiteen op Twitter.

“Bitcoin is interessant voor criminele activiteiten, maar het is geen munt. Het is niet de rekeneenheid, het is amper een betaalmiddel te noemen en het is geen manier om waarde in op te slaan. Prijzen worden niet uitgedrukt in Bitcoin en dat zal ook niet gaan gebeuren, daarmee is het geen valuta. Als betaalmiddel is Bitcoin ongeschikt, omdat er maar weinig transacties zijn. Iedereen die het wel accepteert wisselt Bitcoin door haar volatiliteit gelijk in voor andere valuta, zoals euro’s, dollars of yen. Bitcoin is ook geen waarde opslag, omdat er geen bezittingen in Bitcoin zitten. Ook maakt de volatiliteit van de prijs Bitcoin ongeschikt als waardeopslag. Bitcoin is dus geen valuta. Het is een piramidespel en een instrument voor criminele en illegale activiteiten. Door de hackers is het ook niet veilig.”

 

 

 

Wel of geen Bitcoin?

De meningen over Bitcoin lopen sterk uiteen. Iedereen die er iets over gelezen heeft zal waarschijnlijk een uitgesproken mening voor of tegen hebben. Ook in wetenschappelijke kring zijn er verschillende visies ten aanzien van de virtuele ‘munt’. Volgens monetair en financieel econoom Dirk Bezemer is het fenomeen om verschillende redenen interessant, omdat het laat zien wat de mogelijkheden van het nieuwe bankieren zijn. Ook laat de het zien dat het creëren van geld en het maken van transacties ook zonder tussenkomst van een bank kan plaatsvinden.

Eerder publiceerde ik in de Marketupdate Weekendeditie een column over Bitcoin. Deze column verscheen later ook op Edelmetaal-info.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

2 gedachten over “Roubini: “Bitcoin is een piramidespel”

 • Pingback: De bitcoin haalt het niet.. - Forexfox.nl

 • 13 maart 2014 om 17:52
  Permalink

  Als Roubini van mening is dat Bitcoin geen valuta is, dan is dat verder prima; we kunnen het ook anders noemen als hij daar gelukkig van wordt. De echt belangrijke vraag is niet of Bitcoin in een bestaand hokje past, de belangrijke vraag is of Bitcoin wel of niet nuttig is; of Bitcoin wel of geen bestaansrecht heeft dus. Het antwoord op die vraag lijkt mij overduidelijk positief.

  Roubini’s verwijt dat Bitcoin een Ponzi-scheme is toont echter aan dat hij niet weet hoe een Ponzi-scheme werkt. Het is denk ik niet 100% uit te sluiten dat Bitcoin op een of andere manier een scam is, maar een Ponzi-scheme is het sowieso niet; het voldoet simpelweg niet aan die definitie.

  Zie bijvoorbeeld ook: http://coincourant.nl/bitcoin-piramide-ponzi-of-prima-in-orde/

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.