Spanjaarden zoeken veiligheid in Bitcoins?

De app Bitcoin Gold steeg in de Spaanse App Store van de 498e naar de 72e plaats als meest populaire ‘finance’ applicatie, zo schrijft BGR. Een andere app, genaamd Bitcoin Ticker, vloog in één dag omhoog van de 526e naar de 52e plek. De meest gebruikte Bitcoin App steeg tussen vrijdag en zondag van de 194e naar de 151e positie op de ranglijst.

De ‘bank holiday’ leek een lange tijd slechts een theoretische onwaarschijnlijkheid, maar in Cyprus is het nu werkelijkheid geworden. Het plan om geld weg te halen bij spaarrekeningen van Cypriotische spaarders voedt de angst onder spaarders in andere landen, waaronder Spanje. De Eurogroep voorzitter, Jeroen Dijsselbloem, slaagde er niet in de rust terug te brengen. Hij suggereerde dat dit soort maatregelen om spaarders mee te laten betalen ook in de toekomst niet uitgesloten kunnen worden.

Bitcoins

Bitcoins kunnen als alteatieve munt gebruikt worden voor betalingen. Steeds meer bedrijven accepteren het digitale geld, dat niet onder beheer en toezicht staat van een centrale bank of een regering. Het geldsysteem vereist alleen een werkende inteetverbinding, omdat transacties rechstreeks tussen koper en verkoper tot stand komen. In die zin zijn Bitcoins op een Bitcoinrekening vergelijkbaar met contant geld.

De waarde van deze virtuele munt is alleen de afgelopen twee dagen al met 15% gestegen. Nick Colas, marktstrateeg bij ConvergEx Group, zei er het volgende over tegenover Bloomberg: “Dit is een volledig voorspelbaar en rationeel gevolg van wat er in Cyprus gebeurt. Als je een beeld wilt krijgen van de stress die Europese spaarders voelen, kijk dan naar de waardeontwikkeling van Bitcoins”. Volgens Colas is de waardestijging van Bitcoins de afgelopen dagen vrijwel volledig toe te schrijven aan de onzekerheid die de situatie in Cyprus veroorzaakt heeft.

Vertrouwen

Dat Spanjaarden overwegen geld om te zetten in weinig tastbare Bitcoins, die bovendien van dag tot dag in waarde fluctueren, zegt genoeg over het gebrek aan vertrouwen in het banksysteem in sommige delen van Europa. De Duitse econoom Peter Bofinger zei in een interview met Spiegel Online dat Europeanen zich serieus zorgen moeten gaan maken om hun spaargeld.

Voor Russische miljonairs die een groot vermogen op Cypriotische spaarrekeningen hebben staan is Bitcoins geen zinvol alteatief, zo licht Colas toe. De markt is niet liquide genoeg voor transacties van vele miljoenen euro’s, het systeem is meer geschikt voor mensen die $1.000 tot $10.000 willen omzetten in het digitale geld.

Waarde Bitcoins is de laatste weken razendsnel gestegen (Bron: Bitcoincharts)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.