Bron: Telegraaf

Bezitters van cryptomunt bitcoin hebben na verkopen de recordprijs van $34.000 van afgelopen week iets onder druk gezet. Bitcoin daalde in 24 uur volgens handelsplatform Coindesk 7% tot $31.988.

Technisch analisten hielden al langer rekening met een terugtrekkende beweging na het breken van talloze records.

Vandaag heeft de cryptomunt afgelopen dagen een belangrijke technische grens doorbroken, aldus crypto-onderzoeker Madelon Vos. Zij waarschuwt voor stevige prijsschokken.

De waarde van de digitale munt is geëxplodeerd. Zondag kwam de elf jaar oude munt boven $34.000, daags ervoor was een enkele bitcoin voor het eerst meer dan $30.000 waard.

De waarde van de bitcoin steeg eind 2020 snel. Institutionele beleggers hebben bevestigd een deel van hun kapitaal te investeren in cryptomunten, aandeelhouders en beleggers kunnen zo indirect via deze bedrijven investeren in cryptomunten zonder ze zelf te bezitten.

Bitcoin is de meest gebruikte van bijna drieduizend cryptomunten, met een marktwaarde bij Coindesk.com van $592 miljard.

Grote uitschieters

Toezichthouders als AFM en DNB waarschuwen in Nederland voor de volatiliteit, die voor particuilere beleggers voor grote prijsbewegingen kan zorgen. In het verleden werd bitcoin veel gebruikt voor witwastransacties.

Sindsdien hebben toezichthouders series antiwitwasmaatregelen doorgevoerd, waardoor aanbieders in Nederland altijd actief onderzoek naar hun klanten moeten doen en persoonsgegevens moeten overleggen.

Inmiddels heeft De Nederlandsche Bank volgens zijn register vorig jaar aan vijftien aanbieders met cryptodiensten, zoals aan- en verkopen met deze munten of het stallen van crypto’s, een registratie verschaft.

Van bitcoin worden maximaal 21 miljoen stuks gemaakt, rond 18,5 miljoen zijn er inmiddels in omloop gebracht. Duizenden munten zijn niet meer beschikbaar: eigenaren zijn hun digitale toegangssleutel kwijtgeraakt, en zonder een van beide ’keys’ zijn de munten niet meer te gebruiken.