Rabobank: “Hypotheekmarkt is stilgevallen”

Bert Bruggink van de Rabobank is ontsteld over de toestand op de Nederlandse huizenmarkt. Door de aanscherping van de regels is er nauwelijks nog vraag naar nieuwe hypotheken. Dat liet de financieel directeur van de Rabobank gisteren weten in een toelichting op de jaarcijfers van de bank. De bank sprak vorig jaar nog de verwachting uit dat de huizenprijzen dit jaar met nog eens 7% onderuit zullen gaan.

Bruggink stelde dat de aanvragen voor nieuwe hypotheken op een dieptepunt liggen en dat het nog nooit zo rustig is geweest op de markt. De NVM liet eerder al doorschemeren dat het aantal bezichtigingen in 2013 een stuk lager ligt dan vorig jaar. Eind vorig jaar was er nog een kleine opleving waaeembaar, omdat kopers die hun beslissing naar voren haalden om te profiteren van de oude regels.

Rab-topman Piet Moerland verwacht een moeilijk jaar, maar hij denkt dat er in 2014 een herstel zal komen. De nieuwe kabinetsplannen zijn een opsteker voor de woningmarkt en zetten een stap in de richting van herstel. De verlaging van de BTW op verbouwingen is volgens Moerland een goed initiatief van de overheid.

Niet ongezond

Piet Moerland benadrukte dat de Nederlandse huizenmarkt niet ongezond is. “Er is geen overschot aan woningen, we creëeren zelfs een tekort omdat er erg weinig wordt gebouwd. Dat betekent dat de prijzen op termijn de bodem zullen bereiken en daaa weer zullen stijgen.”

De Rabobank ziet nog steeds weinig betalingsachterstanden op hypotheken. Momenteel zouden ongeveer 4.700 hypotheekklanten niet aan hun betalingsverplichting kunnen voldoen. Dat is minder dan 1% van het totaal aantal hypotheken dat de bank heeft uitstaan. Helaas zegt Moerland er niet bij hoe snel de groep mensen met een betaalachterstand is toegenomen over de afgelopen jaren. Dat zal waarschijnlijk een minder aangenaam percentage zijn. “Als de werkloosheid in de dubbele cijfers loopt, dan nemen de betalingsproblemen echt toe. Nu concentreert de werkloosheid zich toch vooral in sectoren waarin minder mensen met een koophuis werkzaam zijn”, zo verklaarde de Rabo topman aan de Financiële Telegraaf.

Om uw geheugen op te frissen heb ik er vier relevante grafieken bij gepakt…

Hypotheekschuld als percentage van het BBP (Bron: Follow the Money)

Aantal koopwoningen op Funda.nl (Bron: Floris.nu)

Private schulden in verhouding tot besteedbare inkomen

Huizenprijzen vanaf 1965 afgezet tegen loonontwikkeling en inflatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.