Rabobank schrapt 8.000 banen

De Rabobank gaat de komende jaren 8.000 banen schrappen, zo bericht de NOS afgelopen zaterdag. Dat is een forse aderlating voor de bank, waar nu nog ongeveer 28.000 mensen werken. Ook zal de bank de komende jaren de helft van haar in totaal 800 filialen sluiten. Van de 136 zelfstandige lokale banken die de Rabobank telt zullen er nog maar 100 overblijven. Dertien lokale banken staan al onder streng toezicht van het hoofdkantoor in Utrecht, omdat ze de financiën of de administratie niet op orde zouden hebben. Dertig banken zijn onder ‘lichte curatele’ gesteld, omdat ze de zaken niet op orde zouden hebben, geen winst maakten of te hoge kosten maakten.

Crisis

Het is echt crisis bij de bank, die in de hoogtijdagen van de huizenmarkt nog reclame maakte met haar triple A rating. Weinig banken konden volgens de kredietbeoordelaars tippen aan het niveau van wat ooit de Boerenleenbank was. Omdat de Rabobank een coöperatieve vereniging is hoeft ze minder inzage te geven in de toestand van de bank dan bijvoorbeeld ABN Amro of ING. In het begin van de crisis leek het er op dat de Rabobank haar zaakjes goed op orde had, omdat ze geen staatssteun nodig had. Nu blijkt dat ook de Rabobank de druk voelt om te snijden in de kosten.

Internetbankieren

Klanten van de bank moeten in de toekomst verder reizen voor een afspraak met de bank. Steeds meer bankzaken kunnen online geregeld worden, waardoor de noodzaak om veel kantoren open te houden afneemt. Het is dan ook niet minder dan logisch dat de bank wil snijden in deze kosten. Kleinere banken die geen groot fysiek netwerk van kantoren hebben kunnen door de lagere kosten bijvoorbeeld een veel hogere spaarrente bieden dan de Rabobank. Daar komt bij dat de bank steeds minder verdient aan hypotheken en verzekeringsproducten, omdat daar de laatste jaren steeds minder van verkocht worden.

Steeds meer diensten kunnen via internet aangeboden worden. Zelfs de eerste stappen van een hypotheekaanvraag kunnen straks via internet afgehandeld worden. De manier waarop mensen bankieren verandert en daar moeten banken hun bedrijfsmodel op afstellen. “De Rabobank heeft in verhouding met andere banken veel lokale vestigingen, dat leidt tot extra kosten”, zo verklaarde Rien Nagel, directeur Particulieren bij de Rabobank.

rabobank

Rabobank schrapt 8.000 man personeel en sluit helft filialen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.