WGC: Aziaten kopen het goud dat ETF’s van de hand doen

Volgens Marcus Grubb (WGC) is het tweede kwartaal van dit jaar het beste kwartaal ooit voor de Aziatische goudmarkt. “Zelfs als de stroom van goud uit ETF’s blijft aanhouden zijn er genoeg kopers te vinden in China, India en het Midden-Oosten.” Door de prijsdaling van midden april kreeg de markt voor fysiek metaal een sterke impuls.

India en China

De WGC verwacht dat India in het tweede kwartaal van dit jaar in totaal 350 tot 400 ton goud zal importeren, een verdubbeling ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar en bijna de helft van de totale import van vorig jaar. In het eerste kwartaal importeerde India ook al een substantiële hoeveelheid goud, namelijk 256 ton. “We zijn er nu vrij zeker van dat de vraag naar goud vanuit India dit jaar zal uitkomen aan de bovenkant van de bandbreedte van 865 tot 965 ton die we eerder dit jaar hebben ingeschat voor de totale Indiase goudimport in 2013”, aldus Grubb.

Volgens Grubb was de netto import van goud in China gedurende de maand april ongeveer 160-170 ton. “De vraag naar fysiek goud blijft sterk en kan dit jaar meer dan 880 ton bereiken. Eerder verwachtte de WGC nog een vraag van 780-880 ton goud voor China over heel 2013. In het eerste kwartaal was de vraag naar goudbaren en gouden munten in China in totaal 109,5 ton. De Chinese vraag naar goud voor juwelen steeg in de eerste drie maanden van dit jaar tot 185 ton. In India werd er in dezelfde periode 97 ton goud verkocht in de vorm van munten en baren. Voor juwelen werd 160 ton goud gebruikt. Deze cijfers komen uit het rapport dat de World Gold Council eerder deze maand publiceerde. Deze grafiek uit dat rapport laat zien dat China en India de hoofdrol spelen in de markt voor fysiek goud.

Westerse wereld

Reuters schrijft dat de vraag naar goud in de Westerse wereld dit jaar juist is afgenomen. Vooral in de VS gaven beleggers hun voorkeur aan aandelen, omdat die in toenemende mate overtuigd zijn van het herstel van de Amerikaanse economie. Van januari tot en met april van dit jaar verloren ETF’s ruim 350 ton goud, waarvan de helft is de afgelopen maand. Marketupdate plaatste afgelopen weekend een geactualiseerde grafiek van de voorraadontwikkeling van het GLD ETF.

Volgens Grubb hebben we de grootste daling van de goudvoorraden van ETF’s inmiddels achter de rug. “De snelheid waarmee de goudvoorraad wordt afgebouwd vlakt wat af”. Barclays denkt echter dat er nog 109 ton goud geliquideerd moet worden door ETF’s.

Vraag naar beleggingsgoud in Europa nam juist wat af (Bron: WGC)

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Een gedachte over “WGC: Aziaten kopen het goud dat ETF’s van de hand doen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Een cryptobeginner? Dan is het Nederlandse cryptoplatform Coinmerce de ideale plek om te starten

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders