Computerprogrammeur en crypto-evangelist John McAfee dood op 75-jarige leeftijd

Volgens een nieuwsbericht van het Spaanse internationale persagentschap EFE, werd John McAfee woensdag dood aangetroffen in zijn gevangeniscel in het Brians 2 Penitentiary Center en wijst alles in de richting van zelfdoding.

McAfee, geboren in 1945, richtte begin jaren veertig het softwarebedrijf McAfee Associates op. Zijn bedrijf was verantwoordelijk voor een van de bekendste antivirusprogramma’s van die tijd. Hij nam in 1994 ontslag bij het bedrijf en richtte vervolgens softwarebedrijf Tribal Voice op – dat aan de basis stond van een van de eerste instant message- en chatprogramma’s op internet – evenals technologiebedrijf QuorumEx en beveiligings- en privacybedrijf Future Tense Central.

McAfee haalde het nieuws in de crypto ruimte en de mainstream media voor een voorspelling van juli 2017 dat de prijs van Bitcoin (BTC) in 2020 500.000 dollar zou bereiken. Toen de prijs van de crypto-activa er in november 2017 nog bullish uitzag, verdubbelde hij zijn voorspelling door te beweren dat BTC in 2021 1 miljoen dollar zou bereiken. Geen van beide voorspellingen kwam uiteindelijk uit. 

De Amerikaanse overheid had McAfee’s uitlevering verzocht voor aanklachten waaronder het niet indienen van belastingaangiften van 2014 tot 2018 en het naar verluidt niet melden van inkomsten in verband met het pushen van cryptoprojecten en advieswerk. In oktober 2020 arresteerden de autoriteiten McAfee op de internationale luchthaven van Barcelona en hielden hem vast totdat een beslissing over uitlevering kon worden bereikt.

McAfee plaatste regelmatig updates vanaf zijn Twitter-account, waarin hij aanvankelijk zei dat hij “tevreden” was met zijn situatie en vrienden in de gevangenis had, maar waarin hij ook de omstandigheden van zijn opsluiting beschreef. Een van zijn laatste berichten zei dat hij het geheel van zijn crypto holdings en veel van zijn vrienden was kwijtgeraakt. 

Eerder op woensdag oordeelde een Spaanse rechtbank dat McAfee had kunnen worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten na goedkeuring van de Raad van Ministers van het land en de mogelijkheid voor zijn juridische team om tegen de beslissing in beroep te gaan. De 75-jarige McAfee voerde eerder aan dat de aanklacht politiek gemotiveerd was en dat hij, als hij was uitgeleverd, de rest van zijn leven in de gevangenis zou hebben doorgebracht.