Goud noteert misschien niet meer op zijn ‘52-week high’ maar dat wil niet zeggen dat de goudprijs het nu gaat laten afweten. In tegendeel, er zijn voldoende factoren die goudprijs de komende maanden nog voldoende zullen ondersteunen en een duwtje in de rug zullen geven. Het gele edelmetaal is dit jaar al met 15 procent gestegen en kan dit jaar nog hoger gaan.

Goud zit momenteel in een horizontale trend maar marktkenners verwachten dat het edelmetaal binnenkort opnieuw zal gaan stijgen omwille van verschillende factoren. Er zijn momenteel allerlei zaken die een positieve invloed hebben op edelmetalen, we sommen er even drie op.

1. Amerikaanse inflatie

Op nummer één staat de stijgende Amerikaanse inflatie, vooral nu de olieprijzen dreigen te stijgen door de recente drone-aanval om Aramco. Sinds Trump in het Witte Huis zetelt, is het inflatiecijfer nagenoeg stabiel gebleven. Maar daar komt wellicht verandering in eind dit jaar. De kerninflatie is in augustus gestegen tot 2,4 procent, dat is het hoogste niveau sinds september 2008.

In het verleden is gebleken dat een stijgend inflatiecijfer gunstig is voor de goudprijs. Dat komt omdat een hoge inflatie een grote impact heeft op de koopkracht van consumenten, je kan minder kopen met hetzelfde geld. Goud is daarentegen waardevast en immuun voor inflatie.

2. Negatieve rentes

De Federal Reserve heft de stap (nog) niet gezet, maar in Europa hanteren ze al een negatieve rente. Jerome Powell heeft de rente onlangs wel verlaagd maar hoe ver is hij bereid te gaan? Als het van Trump afhangt, dan volgt de Federal Reserve het voorbeeld van de Europese Centrale Bank.

De vraag is nu wat Jerome Powell van plan is. Als de Federal Reserve effectief het pad gaat bewandelen van zijn Europese tegenhanger, dan gaat goud aantrekkelijker worden om in portefeuille te hebben. Vooral omdat cashgeld minder interessant is gezien de negatieve opbrengst.

3. Geopolitieke risico’s

Last but not least, de geopolitieke spanningen. Er zijn verschillende situaties die zorgen voor onzekerheid en angst bij beleggers en investeerders. De handelsoorlog, brexit, de drone-aanval op Aramco, de relatie tussen de USA en Iran en noem maar op. Al deze aspecten zijn niet gunstig voor de wereldeconomie en als gevolg dus ook niet voor de financiële markten.

Het is deze onzekerheid en neerwaartse druk die beleggers en investeerders doen kiezen voor goud en zilver, vooral omdat deze edelmetalen fungeren als veilige haven in tijden van moeilijkheden.

Bronnen: Forbes