Nieuwe indicaties dat Bitcoin hashrate wegtrekt uit China en geografisch meer verspreid raakt

Hoewel het grootste deel van de Bitcoin (BTC) mining nog steeds in China plaatsvindt, zijn er aanwijzingen dat dit naar elders begint te verschuiven.

De Universiteit van Cambridge heeft berekend dat de dominantie van China in mining in april 2020 ongeveer 65% bedroeg. In januari 2021 noteerden de cijfers dat China’s aandeel was gedaald tot 55% aldus de Minor Daily.

Barry Silbert van de Digital Currency Group tweette op 22 april enkele gegevens, waaruit bleek dat de in de Verenigde Staten gevestigde Bitcoin-mijnpool Foundry in april was opgeklommen tot een van de vijf grootste pools ter wereld, met een aandeel van 7,6% in de hash rate.

Chun Wang, de medeoprichter van een van de grootste miningpools van Bitcoin, F2Pool, meldde op zijn beurt dat China in april 2020 minder dan de helft van het hashpercentage van Bitcoin vertegenwoordigde. Wang merkte op dat het de eerste keer is, in de acht jaar waarin de pool actief is, dat de BTC hashrate meer van buiten komt, dan vanuit China zelf.

Invloed van energieverbruik en strengere regelgeving

Eind februari werd gemeld dat de autoriteiten van de Chinese autonome regio Binnen-Mongolië voorstelden om alle lokale BTCmining faciliteiten te sluiten om het energieverbruik in de regio te verminderen. De regio is goed voor maar liefst 8% van het wereldwijde hashpercentage.

Volgens een Nasdaq-rapport van dinsdag is Texas juist een mekka geworden voor Bitcoin-mijnbouwfarms vanwege de lage energiekosten en het feit dat het grootste deel afkomstig is van hernieuwbare energiebronnen, zoals wind- en zonne-energie.

Op 30 april meldde Cointelegraph dat China’s crypto mining activiteiten in de toekomst mogelijk te maken zullen krijgen met strengere regelgeving, wat de hashrate uittocht van het land verder zou kunnen aanwakkeren.