NSA bespioneert internationaal betalingsverkeer

De Amerikaanse inlichtingendienst kan informatie van het internationale SWIFT betalingssysteem uitlezen. Dat blijkt uit documenten die klokkenluider Edward Snowden heeft vrijgegeven. Edward Snowden, een voormalig medewerker van de CIA, lekte in juni voor het eerst informatie over een reeks van spionageactiviteiten van de NSA. Hij bracht aan het licht hoe de Amerikaanse inlichtingendienst wereldwijd burgers kan volgen op social media. Later werd ook bekend dat de Amerikaanse veiligheidsdienst encryptie kraakt om beveiligde internetcommunicatie af te luisteren.

De Braziliaanse televisiezender Globo TV weet te melden dat het internationale SWIFT betalingssysteem op het wensenlijstje van de NSA stond. De televisiezender verwijst daarbij naar documenten van Edward Snowden.

Verschillende leden van het Europees parlement hebben teleurgesteld gereageerd op dit nieuws. De EU Observer citeert Verhofstadt: “We kunnen niet meer loyaal samenwerken met Amerikaanse autoriteiten als het aankomt op de uitwisseling van data, nu we weten dat de donkere wolken van de NSA ons boven het hoofd hangt”. Sophie in ’t Veld, fractievoorzitter van D66 in het Europese parlement, heeft de Europese Commissie opgeroepen om niet langer mee te werken aan een terrorisme bestrijdingsprogramma. Conform dit programma verstrekt Europa informatie aan het Amerikaanse ministerie van Financiën om verdachte transacties voor terroristische activiteiten te traceren. Het vertrouwen is geschonden en daarom zou Europa niet langer medewerking moeten verlenen aan de Amerikanen.

EU-commissaris Cecilia Malmström zei dat de EU het recht heeft om een overeenkomst met de Amerikanen te verbreken als er inbreuk gemaakt wordt op gegevens.

Bron: Deutsche Wirtschafts Nachrichten

Edward-Snowden

Picture of Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *