Rabobank krijgt $1 miljard boete in Libor zaak

De Rabobank kan een boete van bijna $1 miljard tegemoet zien, zo schrijft de Financial Times. De bank krijgt de boete voor manipulatie van de Liborrente, de rente die banken onderling afspreken als basistarief voor de kredietverlening aan bedrijven en consumenten. Ook zou de bank gesjoemeld hebben met rentes op de interbancaire rentemarkt, aldus de Financial Times.

De boete van bijna $1 miljard is volgens ingewijden hoger dan waar de Rabobank zelf op gerekend had. Het is zelfs de tweede hoogste boete die een financiële instelling heeft moeten betalen in dit renteschandaal. Totnogtoe hebben drie banken en één broker een boete gekregen voor manipulatie van de Liborrente en andere interbancaire rentes. Zo betaalde UBS vorig jaar een recordboete van $1,5 miljard en moesten RBS, Barclays en de broker Icap respectievelijk 390, 290 en 55 miljoen Britse pond aan boetes betalen.

Volgens advocaten maken andere banken, die nog een schikkingsvoorstel tegemoet kunnen zien in het grote Libor schandaal, zich steeds meer zorgen over de hoogte van de boetes. “Het lijkt erop dat de boetes worden opgeschaald”.

Rabobank betaalt hoge prijs

Een deel van de boete die de Rabobank moet betalen gaat naar de Nederlandsche Bank, de rest wordt overgeboekt naar autoriteiten in het Verenigd Koninkrijk en de VS. Naar verwachting zal de Nederlandsche Bank maar een klein gedeelte van het boetebedrag ontvangen. De Rabobank had zich al enigszins voorbereid op een hoge boete, want eerder dit jaar zette de bank al de helft van haar winst opzij.

Waarschijnlijk is het ook geen toeval dat de bank afgelopen week haar bonusstructuur heeft versoberd. De top van de Rabobank beseft ook dat het voor haar klanten onverkoopbaar is om hoge bonussen uit te keren na de bekendmaking van de Libor boete.

Vorig jaar werd de Rabobank al gedagvaard in verband met het onderzoek naar de manipulatie van de liborrente. Het is de enige Nederlandse bank die in verband wordt gebracht met deze fraudezaak. Buitenlandse banken als Bank of America, Crédit Suisse, Lloyds en Société Générale kunnen ook nog een boete verwachten.

Rabobank betaalt bijna $1 miljard boete in libor schandaal

Rabobank betaalt bijna $1 miljard boete in libor schandaal

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

2 gedachten over “Rabobank krijgt $1 miljard boete in Libor zaak

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voordelig beleggen? Maak kennis met FINST, hét Nederlandse crypto platform met de laagste tarieven

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders