Wat gebeurt er momenteel in China? Aanstaande veranderingen in het regelgevend landschap

Hier een overzicht van het belangrijkste nieuws uit de crypto industrie in China waar veranderingen in het regelgevend landschap zullen plaatsvinden. Van hardhandig optreden, inclusief een uitspraak van vice-premier Liu He tot Hongkong dat in navolging van Beijing met strengere controles komt en retail investeerders in de administratieve regio beperkt. 

Uitspraak Vice Premier Liu He

Liu He, vice-premier van China leidde een vergadering over het voorkomen en beheersen van financiële risico’s. Een van de besluiten was het hardhandig aanpakken van Bitcoin-mijnbouw en -handel, waarmee hij een dolk door het hart stak van iedereen die hoopte op een meer open regelgeving klimaat. Er waren onmiddellijk tekenen dat de uitspraak niet licht opgevat zou worden. Zo heeft Binnen-Mongolië reeds een meldpunt opgezet om mensen te verklikken die het bevel negeerden. BTC.TOP, één van de grootste mining pools ter wereld met naar verluidt 2,5% van de wereldwijde hashrate, voldeed ook onmiddellijk door aan te kondigen dat het haar activiteiten zou stopzetten.

Verplaatsing naar andere regio’s

De rol van China in de mining gemeenschap was een belangrijke bron van wantrouwen tussen Oost en West, waarbij sommige Bitcoiners beweren dat de mogelijke controle van China over de mining gemeenschap een bedreiging zou kunnen vormen voor het vermogen van de keten om volledig gedecentraliseerd te blijven. Daarom waren sommigen blij met het nieuws over het verbod, omdat ze dachten dat de mijnbouw gemeenschap nog gefragmenteerder zou worden. 

Het feit dat China een verbod uitvaardigt, betekent echter niet dat Chinese bedrijven hun dominante positie in de industrie zullen verliezen. Zoals Primitive Capital-partner Dovey Wan opmerkte, pakken veel mijnbouwbedrijven hun boeltje gewoon op en vertrekken ze uit het land. Het registreren en baseren van hun activiteiten in regio’s zoals de VS, Kazachstan, of zelfs Afrika zal niet echt stoppen dat de gemijnde BTC toebehoren aan Chinese mijnwerkers, het zou alleen de centralisatie van het netwerk moeilijker maken om echt te volgen. 

Impact tot nu toe

Uitwisselingen en handelsplatformen zijn tot nu toe niet erg getroffen. In 2017, toen exchanges voor het eerst het doelwit werden van regelgeving, was de impact veel groter omdat veel van de toonaangevende exchanges in China geregistreerd waren. Tegenwoordig zijn de platforms allemaal in andere landen gevestigd, hebben ze offshore-servers, en komen ze tegemoet aan veel diversere gebruikersbestanden. Lokale autoriteiten zullen er veel minder belang bij hebben om zich met deze activiteiten te bemoeien, aangezien de impact op de Chinese samenleving veel minder duidelijk is. 

Huobi heeft tijdelijk de handel in futures voor Chinese gebruikers opgeschort, maar het ziet er niet naar uit dat dit een permanente verandering is in hun manier van werken. Futures platform Bybit onthulde dat ze accounts met Chinese telefoonnummers per 15 juni zouden sluiten, maar aangezien de meeste van hun gebruikers niet-Chinezen zijn, zal de negatieve impact veel minder zijn dan het risico dat ze zouden nemen door Chinese gebruikers te blijven bedienen.

Dit lijkt een winnende situatie voor China, omdat het dichter bij haar CO2-neutrale doelen kan komen door het aantal Bitcoin-mijnen te verminderen. Tegelijkertijd verstevigt het de eCNY als het enige digitale activum van het land. Tot slot zullen de winsten van mining en beurzen waarschijnlijk nog steeds terug sijpelen naar het vasteland, aangezien het onwaarschijnlijk is dat de kantoren van beurzen en mijnbouwbedrijven de hardware het land uit zullen volgen.

Hong Kong reageert ook

Ook Hong Kong zet vaart achter het verbod op de handel in cryptocurrency’s door maatregelen aan te kondigen die een minimumdrempel van ongeveer $ 1 miljoen op investeringen zouden leggen. Christopher Hui, Hong Kong’s Secretary for Financial Services and the Treasury, heeft de eisen verdedigd door te stellen dat hij gelooft dat ze investeerders beschermen, marktmanipulatie verbieden, en waken tegen het witwassen van geld en de financiering van terrorisme. 

Het besluit zal er zeker voor zorgen dat cryptocurrency in de speciale administratieve regio makkelijker te traceren is en dat het moeilijker wordt voor burgers op het vasteland van China om de regels te omzeilen.