Zorgen om het milieu: Tesla zal geen BTC-betalingen meer accepteren; Is er een ‘groen’ alternatief?

Op 13 mei onthulde Elon Musk dat Tesla geen BTC-betalingen voor auto’s meer zal accepteren totdat Bitcoin-mining duurzamer wordt voor het milieu. Musk merkte op dat terwijl Tesla wacht tot Bitcoin overgaat op duurzame energie, het bedrijf zal kijken naar “andere cryptocurrencies” die minder dan 1% van Bitcoin’s energie per transactie gebruiken.

Voor het mining proces is veel rekenkracht van computers nodig. Om dit goed te kunnen uitvoeren zijn er speciale computers voor nodig. Deze computers gebruiken echter relatief veel meer stroom en daardoor zijn ze veel minder milieuvriendelijk.

Er is veel speculatie in een groot deel van de cryptogemeenschap over welke andere duurzamere crypto-activa Tesla mogelijk gaat onderzoeken.

Vergelijking van alternatieve crypto-activa

Ethereum en PoS

Ethereum verbruikt naar schatting 62,56 KWh, per transactie. Het Ethereum netwerk wordt momenteel beveiligd met dezelfde energie-inefficiënte consensus methode als Bitcoin – Proof-of-Work, of PoW. Deze problemen zullen echter opgelost worden met de aanstaande overgang van het netwerk naar ETH 2.0, dat Proof-of-Stake, of PoS, zal introduceren. Volgens Nimbus wordt geschat dat PoS-consensus 99% energie-efficiënter is dan PoW.

Ripple

Ripple (XRP) zou op korte termijn Tesla’s keuze kunnen zijn, aangezien alle XRP tokens voorgedolven zijn en XRP’s transacties een minieme hoeveelheid energie verbruiken van slechts 0,0079 KWh volgens de TRG datacenters. 

Stellar

Stellar Lumens (XLM) volgt ook het model van XRP, aangezien al zijn tokens werden geslagen bij het ontstaan ervan. Het netwerk gebruikt ook het Stellar Consensus Protocol, of SCP, om op te vertrouwen voor de authenticatie van transacties, wat naar verluidt minder energie vereist dan de PoW en PoS stake modellen.

Algorand

Algorand zou een optie kunnen zijn. Niet alleen draait het op Pure Proof-of-Stake, maar het team kondigde aan dat zijn blockchain volledig koolstofneutraal was geworden op 22 april. Algorand is ook een samenwerking aangegaan met het Spaanse fintechbedrijf ClimateTrade, De bedrijven zullen samenwerken om een duurzaamheids-orakel te implementeren om het netwerk koolstofneutraal te maken.

Dogecoin

Elon Musk’s oude favoriet Dogecoin zou wel ook wel eens belangrijke outsider kunnen zijn. Deze meme-munt maakt veel gebruik van het Litecoin-netwerk, dat Proof-of-Work gebruikt. Dogecoin en Litecoin worden gemined met Scrypt, wat energie-efficiënter en sneller is (maar aanzienlijk minder veilig). 

Alle Proof-of-Stake ketens zijn aantoonbaar 99% efficiënter dan Bitcoin, dus Tesla zou vrijwel elk van hen kunnen kiezen.