Gold Trail: “All paper will burn” (Deel XVII)

In het vorige deel van de Gold Trail beschreven we de ontkoppeling van papiergoud en fysiek goud. In dit deel maakt FOA duidelijk waarom goud volgens hem in het jaar 2000 de beste keuze was die beleggers konden maken. De goudprijs stond toen bijna op de bodem van minder dan $300 per troy ounce. De overwaardering van de dollar werd gemaskeerd met een kunstmatig lage goudprijs, waardoor de VS zich een riante levensstijl kon permitteren.

Lees ook eerdere delen van de Gold Trail op Marketupdate:

Gold Trail: “All Paper Will Burn” (Deel XVII)

FOA (14 mei 2000): De publieke en private schulden in de Verenigde Staten blijven groeien. Ondertussen wordt er van ons, ruimdenkende en conservatieve burgers, verwacht dat we erin geloven dat dit voor eeuwig door kan gaan. De groei van de schulden is op zichzelf al genoeg reden om financiële dekking te zoeken. Alle economische cijfers, projecties en sentimenten kunnen de corroderende werking van een groeiende schuldenberg niet verbergen… Alleen dit gegeven overschaduwt iedere overweging om positief te zijn over de nabije toekomst van de economie.

Geen enkele economie in de menselijke geschiedenis heeft het lang genoeg uitgehouden om een schuld weg te werken die zo groot is als de onze. Niet één! Dit land zal – en dat zal deze generatie nog meemaken – gedwongen worden tot een hyperinflatie die alle schulden wegvaagt die niet meer afgelost kunnen worden. Dit is een bewezen feit sinds het begin van de menselijke geschiedenis, zeker sinds het tijdperk van papiergeld.

Veel mensen zien goud vandaag de dag als zomaar een belegging die nu pas haar echte potentieel laat zien. Misschien wordt dit bezien in de context dat de goudwaarde de waarde vertegenwoordigt van alles wat we als mensen op deze aarde geproduceerd hebben.

Het klopt dat de totale hoeveelheid bovengronds goud sinds de eerste ontdekking van het edelmetaal explosief is toegenomen. Maar, nooit eerder in de geschiedenis van de mensheid is onze productiviteit zo groot geweest als nu. De totale hoeveelheid bezittingen in onze moderne wereld is duizenden keren sneller gegroeid dan de hoeveelheid goud die we in de tussentijd gedolven hebben. Had de mensheid niet geïntervenieerd door de laatste vijftig jaar papieren substituten voor goud te creëren, dan hadden we geen idee wat nu de waarde van goud zou kunnen zijn.

Het is ondenkbaar wat de waarde van fysiek goud zou zijn als het de waarde van al onze bezittingen in de wereld moest uitdrukken. Dit is waar zoveel aanhangers van goud een vergissing maken als ze een inschatting mogen maken van de werkelijke waarde van goud. Ze proberen op een of andere manier de waarde van goud te relateren aan de kosten om het edelmetaal uit de grond te halen.

In feite is het ondoenlijk om de waarde van fiatgeld te koppelen aan goud, omdat al het goud dat vandaag de dag in de aardbodem zit niet in staat is om alles wat de mens creëert te vertegenwoordigen, zelfs niet tegen tien keer de huidige goudprijs! Voeg daaraan toe dat lang niet al het goud gemakkelijk opgegraven kan worden en de goudprijs zou met een factor honderd moeten stijgen vanaf het huidige niveau [$250/oz] om alle waarde van onze bezittingen te vertegenwoordigen. Voeg daaraan toe dat de goudprijs zal stijgen om te corrigeren voor alle dollarcreatie (zodra de dollar faalt) en men kan zien waarom de kansen op dit moment bij goud liggen. Vergeet aandelen, bedrijfswaarderingen, grond en valuta. Fysiek goud is het vermogen van de volgende generatie.

De olieprijs is weer aan een stijging begonnen in termen van dollars, terwijl men dacht dat er achter de schermen een soort deal gesloten was! Ik kan je vertellen: het is moeilijk om olie goedkoop te houden [in termen van dollars] nu er ook een euro is die de papieren goudmarkt openbreekt. Het lijkt erop dat alleen een stroom van fysiek goud de stijging van de olieprijs kan afremmen. Vandaag de dag wordt de markt voor goudderivaten afgewikkeld. Ik zal je vertellen dat deze realiteit langzaam maar zeker opgemerkt wordt in het Amerikaanse beleid. Zonder goedkope olie zal deze Westerse illusie van welvaart snel verdampen. En daarmee ook de Westerse illusie dat papiergoud waarde heeft.

Zoals diegene in de rest van de wereld al weten is een soeverein individu diegene met echt goud.

Nogal wat mijnbouwbedrijven praten (vertrouwelijk) over hoe ze hun product ‘rechtstreeks’ kunnen verkopen. Het probleem is dat ze hun hele verdienmodel hebben gebouwd op het verkopen van goud aan een tussenpersoon. Nu papiergoud hun product een prijs geeft die amper boven de productiekosten ligt hebben ze niet de middelen om de tussenpersoon eruit te halen. Zodra de prijs van fysiek goud begint op te lopen zitten komen de goudmijnen gevangen te zitten in een markt waarin steeds minder geboden zal worden voor goud.

De vraag voor fysieke uitlevering zal ieder netwerk van banken in de goudketen opbreken. Goed of slecht en solvabel of bankrupt, allemaal. Er zal geen markt meer zijn voor goud in de bankenwereld en iederen bullion bank zal van de mijnen eisen dat ze al hun goudproductie eerst aan hen geven ter aflossing van de leningen die banken aan de mijnen verstrekt hebben. Technisch gezien zullen veel goudmijnen failliet gaan en zullen hun aandelen in de verkoop worden gedaan, omdat ze hun product niet meer voor een goede prijs op de markt kunnen brengen.

Er zullen grote winsten behaald worden door een klein aantal mensen met mijnbouwaandelen. Maar voordat het zover is zullen de waarderingen van goudmijnen eerst richting nul gaan. En ik betwijfel of veel beleggers hun positie in de goudmijnen kunnen vasthouden onder deze omstandigheden. Fysiek goud zal een nieuwe markt vinden en zal daar in prijs door het dak schieten. Doordat de goudprijs zo snel zal stijgen en goudmijnen zo hard zullen dalen verwacht ik dat niet veel beleggers aan hun goudmijnaandelen vast zullen houden. Slechts een enkeling kan door dik en dun de aandelen vasthouden, omdat ze de juiste verhouding hebben van mijnbouwaandelen ten opzichte van fysiek goud. Maar veel anderen zullen de markt onder druk zetten omdat ze hun portefeuille moeten her-balanceren.

Bedrijven die niet ‘gehedged’ zijn en die nog enigszins winstgevend zijn bij een goudprijs van $280 per troy ounce zullen proberen hun verkoop van goud te herstructureren. De problemen komen van Westerse aandeelhouders die niet geloven dat de papieren goudmarkt op instorten staat. Zij zullen stemmen voor de status quo terwijl ze wachten op politiek ingrijpen om de papieren goudprijs weer te herstellen. Voor bedrijven en aandeelhouders is deze visie als nat beton, waarin hun vermogen vast komt te zetten tegen de tijd dat de prijs van fysiek goud stijgt.

Ik hoop dat de VS deze papieren markt zal betreden en ervoor zal zorgen dat de markt gecontroleerd uitbrandt. Dit is de laatste strohalm voor iedereen met een long positie in goudderivaten. Maar de hefboomwerking van het papier is inmiddels zo groot dat ik Another denk ik gelijk moet geven. Al het papier zal branden! Volledig!

FOA (gids van de Gold Trail)

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voordelig beleggen? Maak kennis met BITVAVO, hét Nederlandse crypto platform met de laagste tarieven

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders