Gold Trail: De waarde van goud (Deel IV)

Vorige week publiceerden we het derde deel van de Gold Trail, waarin we lieten zien hoe het internationale monetaire landschap veranderde door de komst van de euro. Niet langer had het Europese continent er belang bij de dollar te ondersteunen. Ook was het niet langer nodig om de prijs van goud actief te onderdrukken. Het Washington Agreement on Gold was daar een duidelijk voorbeeld van.

In het volgende stuk staat de waarde van goud centraal. Goud dat decennia lang verbonden was aan het geldsysteem en daardoor een veel te lage waardering kreeg. De goudprijs is na 2000 wél aanzienlijk gestegen, maar het is niet de grote herwaardering waar FOA over schrijft…

De Gold Trail is ook te lezen op Marketupdate:

Deel IV: De waarde van goud

FOA (03-02-2000): Om goud te kunnen begrijpen moeten we er met een wereldse blik naar kijken, in een “ruime context”. Dit is belangrijk, omdat goud zich bewezen heeft als opslag van waarde over de duur van een mensenleven. En dat geldt nog meer in termen van generaties, dus niet de horizon van tien jaar waar de meeste van ons naar kijken.

Hoewel goud in termen van fiat geld vaak te boek staat als een slechte investering voor de korte termijn, heeft het op de langere termijn ieder papieren geldsysteem overtroffen. Dat komt omdat ieder papieren geldsysteem uiteindelijk ten onder gaat, terwijl het goud blijft bestaan.

Zowel over de korte als over de lange termijn biedt fysiek goud een verzekering van het vermogen van generaties. Dit is zelfs het geval wanneer men in het beginstadium van een geldsysteem in goud stapt, omdat oorlog, politiek en natuurrampen het kapitaal van een land kunnen aantasten. Dit heeft ook betrekking op iemands persoonlijke vermogen, dat wordt uitgedrukt in de valuta van de samenleving. Tot goudmijnen aan toe!

Over de langere termijn kan men nooit het rendement op aandelen en obligaties vergelijken met het bezitten van goud. Dit om de simpele reden dat wanneer goud gevangen zit in een valutasysteem, haar waarde onjuist vertegenwoordigd wordt tijdens het ouder worden van het geldsysteem. Slechts het nut van goud als een grondstof wordt weerspiegeld in de prijs, niet haar veel hogere waarde in de functie van “waarde reserve”.

Op dit moment zijn we getuige van één van de weinige momenten in de geschiedenis van papiergeld waarin goud een grote sprong in waarde zal maken in een relatief kort tijdsbestek. Misschien kunnen we deze periode definiëren als de periode tussen 1990 en 2010. In de eerste tien jaar hadden we de accumulatiefase. In de volgende vijf jaar kunnen investeerders achterover leunen en toekijken wat er gaat gebeuren. In de laatste vijf jaar kunnen we een deel van ons vermogen in fysiek goud aanspreken.

Dit zal gebeuren in een transitie van een verouderend geldsysteem – dat nog steeds verstrikt zit in het onderdrukken van goud – naar een nieuw geldsysteem dat gebouwd is om de goudprijs vrij te laten bewegen. In deze nieuwe orde zien we goud terugkeren tot een waardereserve van wereldklasse, één die geen enkele koppeling meer heeft met een officieel geldsysteem.

Nogmaals: Zodra fysiek goud wordt losgemaakt van papiergeld, zal haar waarde in reële termen sterk stijgen.

Het moderne tijdperk van goud veranderde niet. Banken lenen de valuta uit die geïnvesteerd wordt. Vervolgens creëren bedrijven en overheden nog meer geld, op verzoek van het volk. Eerst is het geld een ontvangstbewijs voor goud, daarna wordt het een ontvangstbewijs voor meer ontvangstbewijzen. Er wordt meer geld gecreëerd wordt om de falende ontvangstbewijzen te redden, maar er is geen goud om het te dekken! Deze bijna eindeloze cyclus gaat door, een proces waarbij de waarde van goud steeds meer naar de achtergrond wordt gedrukt. Tegen het einde van dit spel raken we er zelfs van overtuigd dat de ‘natuurlijke dingen’ en de ‘echte dingen’ in het leven niet de enige vorm van welvaart zijn. Een contract wordt ook gezien als spaarvermogen. Dat zal eindigen!

Iedere keer als de hoeveelheid schulden groeit slijt het geldsysteem, omdat er altijd meer ‘fiat ontvangstbewijzen’ zijn dan wat de mensheid ooit aan productiviteit kan leveren. Vervolgens, op het einde van de tijdlijn van een valuta, in een vloedgolf van menselijke emoties, komen we aan bij de natuurlijke conclusies van het niet-oplosbaar financieel probleem!

Een van de conclusies die we trekken is dat fysiek goud de verloren waarde kan vervangen die we ooit toekenden aan schulden en bezittingen in termen van fiat geld, zelfs de verliezen in papiergoud en in goudmijnaandelen! In dit drama kunnen de nominale fiat waardes, die ooit verhandeld werden als claims op vermogen, niet meer op gelijke voet gewaardeerd worden met echte tastbare dingen. Zodra dit punt bereikt wordt zal er op een epische schaal naar natuurlijke echte waarde gezocht worden.

Tijdens dit proces stroomt de hele maatschappij, inclusief de overheidsstructuren en de monetaire systeem, in onze emotionele vloedgolf weg naar de zee. Daarbij veegt ze alle bestaande verhoudingen tussen de valuta van deze wereld en de tastbare waardes weg. We zullen getuige zijn van de nieuwe verhoudingen die tot stand komen.

Dit is de reden waarom zoveel mensen niet begrijpen waarom men in deze tijden fysiek goud moet hebben, in de afsluiting van dit tijdperk. Men stelt zich de vraag: Waarom nu? Wat is er nu anders dan twintig of zestig jaar geleden? Ze zien alleen de waarde die goud heeft in de vorm van juwelen en vergelijken die met de officiële goudprijs uit het verleden ($42 per troy ounce). Daaruit concluderen ze dat een koersbeweging richting $600 genoeg is en beleggen ze in goud om het bij dat koersdoel met winst te verkopen. Daarmee ontnemen ze zich de grootste prijsstijging.

De huidige perceptie ten aanzien van goud bestaat omdat we alleen de recente geschiedenis van goud kennen. In die recente geschiedenis werd het onnatuurlijk geprijsd in fiat valuta als het Britse pond en de Amerikaanse dollar. Het werd niet parallel aan deze valuta verhandeld als zijnde een fysieke ‘waarde reserve’. In de prijsverandering die komen gaat zal goud alle vooruitgang in welvaart weerspiegelen die we sinds die vroege jaren van de Europese geldsystemen op basis van gouden munten hebben meegemaakt.

Nogmaals, voor de meesten van ons laat de recente geschiedenis alleen een vergelijking van goud met fiat geld toe. Dat zorgt ervoor dat we de huidige waardering van goud in termen van fiat geld accepteren. De waarde van goud was in de afgelopen periode de gemanipuleerde prijs binnen een Angelsaksische geldsysteem, een geldsysteem met een verlengde tijdlijn. Een periode waarin we de Amerikaanse dollar de rol van het Britse pond zagen overnemen en deze munt de vertegenwoordiger werd van alle welvaart in de wereld. Inclusief de welvaart in goud!

Tijdens deze hele periode kende de goudprijs kleine bewegingen omhoog en omlaag. Zelfs onze recente 20+ jaar zijn representatief voor deze kleine verschuivingen. Echter, doordat we er vanuit de bril van fiat geld naar kijken zien we deze bewegingen als grote bull en bear markten van het edelmetaal. Ondertussen bouwde een grote sprong in goud energie op, wachtend op het einde van het huidige dollarsysteem. Zodra alle koppelingen tussen goud en dollars verbroken zijn zal de relatieve waarde van goud in een moderne wereld van welvaart en productiviteit terugkeren. In deze moderne tijd zal blijken dat het oude adagium van “een goed pak voor een troy ounce goud” een veel en veel te lage waarde toekent aan goud.

FOA / gids van de Gold Trail (Vertaling door Frank Knopers)

Dit artikel verscheen afgelopen vrijdag in de Marketupdate Weekendeditie. Schrijf u hier in en ontvang iedere vrijdag onze nieuwsbrief!

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo