Gold Trail: De rush naar fysiek goud (Deel IX)

Al in 2000 sprak FOA over het uit elkaar vallen van de papieren goudmarkt, het huidige prijsvormingsmechanisme van goud. Is dat waar we veertien jaar later (!) getuige van zijn? Vorig jaar daalde de goudprijs richting productiekosten en kwam de fixing van de goudprijs ter discussie te staan. De crash van de goudmarkt zal gepaard gaan met een crash van de goudprijs, omdat de papieren claims tegen een discount verhandeld zullen worden ten opzichte van het fysieke metaal. Op dit moment is de prijs van papiergoud nog leidend voor de fysieke goudmarkt, maar als we FOA moeten geloven zal dat niet voor altijd zo blijven.

Lees ook eerdere delen van de Gold Trail op Marketupdate:

Deel IX: De rush naar fysiek goud

FOA (1 april 2000): Iedere keer als de goudprijs in dollars omlaag wordt gedrukt horen we overal op het internet wanhoopskreten. Begrijp goed dat dit niet de geluiden zijn van fysieke pijn, maar van het eeuwen oude litteken dat voortkomt uit het feit dat iemand zijn vermogen geeft aan een ander en er niets voor terug krijgt. Als pleitbezorger van fysiek goud horen we dit aan als een signaal dat er meer goedkoop goud onze kant op komt. Als koper van fysiek goud wordt het feest alleen maar groter en neemt ons vermogen toe!

Een pleitbezorger van goud ziet dit edelmetaal als vermogen en zal dit blijven accumuleren wanneer de prijs gunstiger wordt. Volg je diegene die in papiergoud beleggen of zelfs in de goudmijnsector, dan zie je waar de meeste verliezen vandaan komen bij dalende prijzen. Sommige goudmijnen zijn misschien een goede koop, maar de meeste niet.

Sommigen zullen goud beschouwen als een vertrapte reliek en zullen zweren nooit meer goud te kopen. Echter, vanuit onze visie hebben ze nooit goud gekocht. Hun idee van vermogen hedgen met goud bevat de aanname dat papiergoud hetzelfde is als fysiek goud. Dat is nooit zo geweest en dat zal het ook nooit worden. Handel in papier werkt alleen als de wereld van papierhandel intact is. En juist die wereld valt op dit moment uit elkaar!

Er is een groot risicoverschil tussen het gokken op de goudprijs voor korte termijn winsten en het kopen van een stuk vermogen voor een aanstaande crisis. Voor mij persoonlijk zit het grootste verschil in de werkelijke waarde die verkregen wordt in de toekomst, niet vandaag. Als gevolg het politieke goudbeleid van afgelopen vijftien jaar leken de beleggers in papiergoud meer op dronken matrozen. Hun beleggingen hebben daar ernstig onder geleden. Wachtend op de grote omslag deden ze steeds één stap voorwaarts en dan weer twee naar achteren. Al die tijd gaven ze hun dollars op zonder daar iets voor terug te krijgen zodra de verwachte omslag eindelijk komt. Aan het eind van de rit worden ze ontnuchterd wakker en komen ze erachter dat ze weinig vooruitgang geboekt hebben met hun goudbeleggingen. Echter, zij die fysiek goud bezitten zullen zoveel rendement behalen dat bijna iedere belegging van vandaag erbij zal verbleken.

Een voorbeeld:

Goud heeft het bij lange na niet zo slecht gedaan als sommige handelaren in papier ons deden geloven. Als man van de wereld bezit ik veel verschillende valuta (inclusief dollars) en die gaan allemaal even veel omhoog en omlaag als goud. Sommigen zelfs meer. Omdat ik een groot deel van mijn vermogen in goud heb is de wisselkoers van belang.

In januari 1985 kocht je met een dollar 1/300ste troy ounce goud. Op datzelfde moment kocht je er 3,25 Duitse Marken en ongeveer 250 Japanse yen voor. Tien jaar later, in 1995, koop je voor een dollar 1/375ste troy ounce goud, 1,4 Mark en minder dan 100 yen.

Hier hebben we twee wereldklasse valuta die meer dan 100% in waarde stegen ten opzichte van de dollar! Goud was stabieler, omdat het slechts 25% in wisselkoers bewoog. Sinds januari 1999 is goud nog stabieler dan de euro. De wisselkoers van goud is sindsdien met minder dan 5% veranderd.

Wat ik duidelijk probeer te maken is dat vandaag de dag alle valuta zullen stijgen en dalen in de race naar hun eindbestemming. Echter, in dit proces kunnen de veranderingspercentages tijdelijk veel groter zijn dan die van goud, waardoor het edelmetaal het meest stabiel lijkt te zijn van allemaal. En desondanks blijven de goudkevers jammeren over hoe de goudprijs crasht.

In dit licht bezien moeten we onszelf beschouwen als verzekeraars die het risicobeleid van papiergeld moeten schrijven. Hoe meer een valuta fluctueert, hoe meer rente we moeten ontvangen om ons vermogen in papier vast te houden. Juist, precies zoals een verzekeraar het geluk kan hebben dat de renteopbrengst groot genoeg is om het wisselkoersverlies op te vangen. Desondanks zijn valuta niet zo aantrekkelijk in de hedendaagse realiteit.

Fysiek goud wordt een uitstekend instrument om vermogen in aan te houden, één die een veel hogere premie betaalt dan welke andere valuta dan ook. Het ontbreken van een rentevergoeding op goud is een grote vergoeding in verhouding tot het falingsrisico dat inherent is aan papiergeld. In de toekomst zullen sommigen bereid zijn een negatieve rente te betalen om goud te kunnen verkrijgen. Hiermee bedoel ik dat men goudcontracten zal kopen waarvan de tegenpartij in gebreke is gebleven en dat men alsnog zal proberen de tegenpartij te dwingen het goud te produceren. Soms zal dat lukken, maar meestal niet!

Voor iedereen van jullie met gevoel voor intrige is dit het moment om goud te kopen tegen negatieve rente. Als de VS stopt met het van de berg af gooien van rotsblokken van papiergoud en gewoon zou toekijken wat er gebeurde, dan zou ze zien dat de lawine zichzelf in gang heeft gezet en geen hulp meer nodig heeft. De hele berg van papiergoud is aan het schuiven.

Al die tonnen aan contractueel goud die men vandaag de dag aan elkaar heeft toegezegd is nooit zo echt geweest als beleggers altijd dachten. Het was slechts een illusie van papieren aanbod. Het meeste goud dat de Europese centrale banken en andere centrale banken verkochten kwam niet verder dan de kluis van de volgende centrale bank. De wereld van de goudhandel bracht dit verhaal naar buiten als verkopen van fysiek goud, een verhaal dat de dollar ondersteunde.

Vandaag de dag is Europa de grootste aanhanger van Freegold die de wereld sinds lange tijd gezien heeft. Terwijl zij hun beleid voeren zal de markt voor papiergoud in dollars, zoals we die nu kennen, falen. De volledig onverklaarbare verkoop van goud door de Bank of England zijn slechts een middel daartoe geweest. Ze zijn veel meer bezig om bij de euro te komen en hun gezichtsverlies te beperken dan om het dollarsysteem nog langer te redden.

De VS staat er alleen voor, nu ze de ‘dollarstrijd’ en de ‘oliestrijd’ verloren hebben. De prijs van ruwe olie zal niet lang gevangen meer blijven in de huidige bandbreedte. Dit werd politiek geregeld om gezichtsverlies van de VS te beperken. Wij, de Verenigde Staten, doen nu beroep op iedereen door ons laatste beetje politieke kapitaal in te zetten en de dollar zonder enig resultaat verder te inflateren. Een grootste hyperinflatie in prijzen staat ons te wachten, een hyperinflatie die ingeluid zal worden door een grote breuk in de derivatenmarkt van valuta. Zodra dit proces zich ontvouwt zal de papieren goudmarkt spoedig afgewaardeerd worden tegenover fysiek goud. Een afwaardering die de de prijsvorming van goud en het systeem van fysieke goud toewijzing zal breken.

Begrijp goed dat de grootste goud rush de vlucht zal zijn van papiergoud richting fysiek goud. Elke vorm van belegging in goud die als volgt te omschrijven is…

“dit beleggingsproduct hoort in je portefeuille als het goud”

… zal gedumpt worden, om vervolgens van de restwaarde die er nog is wat echt goud te kopen. Kijk toe hoe dit zich zal voltrekken, je zult de druk gaan voelen.

Ik hoop dat men de prijs van papiergoud verder omlaag kan drukken zonder het aanbod van fysiek goud te verstoren. Want zodra het geloof in het papier gebroken wordt is de markt voor fysiek goud slechts een korreltje zand aan de kust.

Een jaar geleden stonden we ook voor dit kruispunt. Dezelfde stress die veroorzaakt werd door de totstandkoming van het ‘Washington Agreement’ in de zomer van 1999. Ik verwacht dat er deze keer sterkere medicatie toegediend zal worden nu goud onder de $280 per troy ounce staat! Het enige verschil vandaag is dat de euro meer volwassenheid krijgt en de olieproducerende landen steeds onafhankelijker worden.

FOA, gids van de Gold Trail / Vertaling door Frank Knopers

Dit artikel verscheen afgelopen vrijdag in de Marketupdate Weekendeditie. Schrijf u hier in en ontvang iedere vrijdag onze nieuwsbrief!

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

4 gedachten over “Gold Trail: De rush naar fysiek goud (Deel IX)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voordelig beleggen? Maak kennis met BITVAVO, hét Nederlandse crypto platform met de laagste tarieven

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders