Gold Trail: Papiergoud als fuik voor de belegger (Deel XVIII)

In het vorige deel van de Gold Trail beschreven we de ontkoppeling van papiergoud en fysiek goud. In dit deel maakt FOA duidelijk waarom goud volgens hem in het jaar 2000 de beste keuze was die beleggers konden maken. De goudprijs stond toen bijna op de bodem van minder dan $300 per troy ounce. De overwaardering van de dollar werd gemaskeerd met een kunstmatig lage goudprijs, waardoor de VS zich een riante levensstijl kon permitteren.

Lees ook eerdere delen van de Gold Trail op Marketupdate:

Gold Trail: Papiergoud als fuik voor de belegger (Deel XVIII)

FOA (12 juni 2000): De drijvende kracht achter de euro was politiek gedreven, namelijk dat er in de toekomst een rol voor fysiek goud weggelegd zou zijn anders dan de rol van valuta. Dus niet verstrengeld in het huidige dollarsysteem met een papieren goudmarkt of met enige vorm van gouddekking van de valuta. Dit uitgangspunt kwam voort uit de lessen die we geleerd hebben in de jaren ’70 en ’80 met de oliecrisis. Dit kenmerk [het verbreken van de koppeling tussen goud en geld] werd in de euro opgenomen, omdat anders goud rechtstreeks als valuta gebruikt zou worden om olie mee af te rekenen. Dit verklaarde de vroege waarschuwing van Another van jaren geleden dat ‘al het papier zou branden’ wanneer de waarde van goud explodeert.

Met een toekomstige euro die gedekt wordt door vrij verhandelbaar goud in een fysieke goudmarkt zou goud pas haar echte waarde kunnen laten zien. Toen dat duidelijk werd nam bijna iedere analist ons verhaal over, om er vervolgens vrijwel direct de verkeerde kant mee op te rennen…

De gebruikelijke verklaring is gebouwd op het feit dat de papieren goudmarkt in rook opgaat in een shortsqueeze. Dat zou de stijgende goudwaarde opleveren die wij verwachten. Er valt iets te zeggen voor die benadering, maar een dergelijke ontwikkeling zou van korte duur zijn en zou zeker niet het grote vuurwerk zijn van wat ons te wachten staat.

De huidige papieren goudmarkt zal in rook op gaan. dat betekent dat de waarde van de claims op goud verdampt, niet dat die stijgt! We moeten onthouden dat ongeveer 85% van iedereen die long is op papiergoud niet in staan zal zijn fysieke uitlevering van goud te vragen. Sterker nog, als de prijs van papiergoud verder omlaag gedreven wordt zullen deze handelaren hun verlies nemen en uit de markt stappen. De grote spelers in deze markt weten dat en lopen daarom geen risico als ze hun blootstelling aan deze markt vergroten. Ze spelen het politieke spel mee.

Als de dollar en de papieren goudmarkt uiteindelijk door de euro in rook op gaan en de papieren goudmarkt vervangen wordt door een fysieke goudmarkt, dan is het verkopen van papieren claims op goud vandaag de dag gratis geld! Dit is nog maar één onderdeel van de valutatransitie die ons te wachten staat en het is al in volle gang.

Nogmaals, bijna iedere Westerse goudbelegger rent met de bal de verkeerde kant op. Ze proberen te begrijpen hoe goudhandelaren uit de Eurozone onder hun verplichtingen in de papieren goudmarkt uit kunnen komen. Het zijn dezelfde mensen die op zoek zijn naar een soort ‘workaround’ voor dit systeem, zodat deze papieren goudmarkt het goud weer waardeert naar de prijs die het zou moeten zijn! Mijn observatie van de oprichters van de euro is dat je deze gedachte helemaal moet laten varen. Niemand geeft om het bezit van contracten die de goudprijs volgen, behalve diegene die echt in staat zijn goud te ruilen voor iets dat dienst doet als een volledige betaling. Olie!

De papieren goudcontracten van vandaag de dag zijn alleen maar bedoeld voor verkoop, omdat ze uiteindelijk door politiek besluit waardeloos zullen worden.

Dus wie loopt er risico als deze papieren goudmarkt in rook op gaat?

Exact, de Westerse goudbelegger die long gaat op papieren posities in goud! Ik heb het dan niet alleen over de Amerikaanse goudmarkt, maar over de wereldwijde goudmarkt zoals we die nu kennen. De echte winst is voor diegene die de massa voor zijn door fysiek goud te kopen.

De rush uit papiergoud door de ‘grote jongens’ zal ervoor zorgen dat papiergoud tegen een discount verhandeld wordt ten opzichte van fysiek goud. Daarna volgt een rush naar fysiek goud. De goudbeleggers die deze papieren contracten bezitten zullen er vertrouwen in hebben dat hun claim nog steeds goud waard is en wachten een short squeeze af. Helaas zullen zij niet inzien dat zij diegene zijn die het verlies zullen dragen, omdat ze hun contracten tegen een discount van de hand moeten doen.

Ja, het Washington Agreement heeft het doodsvonnis getekend voor de papieren goudmarkt. dit was het politieke signaal dat goud ‘op weg’ was naar super hoge prijzen. Maar dan hebben we het uiteraard alleen over fysiek goud. en of de papieren goudmarkt nou dit jaar of volgend jaar in faling gaat, dat maakt niet uit. Het punt wat ik wil maken is dat de falen van de papieren goudmarkt nu al politiek in steen geschreven staat!

Niet één op de duizend goudbeleggers zal in staat zijn de volledige impact hiervan te begrijpen. De meesten zullen wanhopig zoeken naar de minste of geringste aanwijzing dat de prijs van het papiergoud weer zal stijgen. Dat terwijl de grote jongens in de markt de beleggers overladen met papieren claims op goud, waar nog steeds geld voor geboden zal worden. Tegelijkertijd kopen handelaren elders in de wereld al het fysieke goud waar ze hun handen op kunnen leggen…

Uiteindelijk zullen alle pleitbezorgers voor fysiek goud een stukje vermogen bezitten dat naar marktprijs gewaardeerd zal worden in een Eurozone marktplaats voor goud. Op deze markt zal fysiek goud een prijs van vele duizenden dollars kennen. Een bezitting van wereldklasse als dekking voor een valuta van wereldklasse!

Dus hoe zal het de handelaren vergaan met hun shortpositie op goud?

Ik denk dat ze een fortuin zullen verdienen, omdat ze Another beter hebben begrepen dan de Westerse goudbeleggers!

FOA/gids van de Gold Trail

Picture of Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *