Gold Trail: Papiergoud is geen goud (Deel XVI)

In het vorige deel van de Gold Trail beschreven we dat papiergoud op termijn tegen een discount verhandeld zal worden ten opzichte van fysiek goud. In dit deel beschrijft FOA dat het aanbod van papiergoud, net als het aanbod van papiergeld, steeds verder uitgebreid kan en zal worden om het systeem te redden. Pas als men ontdekt dat de koopkracht van het papiergoud daalt zal de transitie naar fysiek goud beginnen. Dit proces hangt samen met hyperinflatie van de dollar.

Lees ook eerdere delen van de Gold Trail op Marketupdate:

Papiergoud is geen goud (Deel XVI)

FOA (6 mei 2000): Ik heb duidelijk gemaakt dat ik de voetsporen volg van giganten en dat ik daarbij in de schaduw van Another wil blijven staan. We hebben gedurende de jaren ’90 steeds goud gekocht als met een deel van ons spaargeld. Ik houd het goud aan alsof het een valuta is en het vertegenwoordigt een groot deel van mijn portefeuille. Ik bezit ook een aantal goudmijnaandelen, al is dat maar een fractie van mijn portefeuille. Dat doe ik om een reden waar de directeur van een goudmijn alleen maar om kan smeken.

“Ik heb ze [de mijnaandelen] niet om mee te handelen en in een hoeveelheid die klein genoeg is dat ik het nooit hoef te verkopen”

In feite bezitten we het product van goudmijnen in eerste plaats vooral voor wat er in de werkelijke wereld gebeurd, voor de reële hefboomwerking die ervan uit gaat. We bezitten een aandeel in hun bedrijf met een lange-termijn visie die strekt tot voorbij de vallei die de komende valutaoorlog voorstelt. Halverwege, dus middenin die vallei, verwachten we dat een aantal goudmijnen het zal overleven door zich aan te passen aan de nieuwe euro wereld. Maar, verreweg de meeste zullen een verwoestende ineenstorting van aandeelhouderswaarde meemaken ten tijde van de valuta-oorlog. Aan het uiteinde van de valuta-oorlog zie ik een goudprijs die hoog genoeg is om te compenseren voor belastingen en controle op de goudproductie en zelfs voor de falende papiermarkt voor goud. Ondanks dat de waarde van deze aandelen in elkaar zal storten in de valutacrisis heb ik een dermate kleine positie dat ik die tot het einde zal vasthouden. Dit is waarom ik maar van een paar goudmijnen aandelen heb.

Vergelijken jullie deze positie eens met die van een handelaar van de afgelopen jaren. Door de ergste prijsdaling van alle papieren afgeleiden van goud hebben ze een groot deel van hun vermogen zien verdampen, voornamelijk als gevolg van leverage. Erin en eruit, erin en weer eruit…. en ondertussen zullen ze blijven volhouden dat ze maar een klein beetje in de min staan. Dan, met de minste of geringste prijsstijging van hun papieren posities, zien ze het bewijs dat ze gelijk hebben. Gelijk in de zin dat papieren derivaten van goud het altijd beter doen dan goud zelf. Ik durf te beweren dat handelaren, door de manier waarop ze opereren, van geluk mogen spreken als ze quitte spelen met een goudprijs die voorbij de $1.000 gaat.

Nogmaals: yen, euro’s dollars en marken heb ik als spaargeld, maar fysiek goud is het derivaat dat ze allemaal zal verslaan! Ik handel niet met deze posities. Ik bouw ze op en bewaar ze. De komende politieke transitie weg van de dollar als reserve zal de papiermarkt voor goud breken. Openstaande contracten zullen met cash worden afgewikkeld. In dat proces, dat in gang gezet zal worden door de strijd tussen de euro en de dollar, zal fysiek goud alle papieren derivaten van goud verslaan. De waarde van goud is er om vandaag te bezitten en iedereen kan het kopen. De gebeurtenissen zullen bewijzen dat we onze voetsporen zetten in het echte gouden pad.

FOA (6 mei 2000): Iedereen die de Gold Trail volgt weet dat het niet makkelijk is om de route onder woorden te brengen.Daarom moeten we vertrouwen op gebeurtenissen (en andere schrijvers) om de echte wereld om ons heen te kunnen duiden. De recente voltooiing van de Zwitserse goudverkopen zijn daar een voorbeeld van. We hebben hier een land dat bekend staat om haar pragmatische voorkeur voor hard geld, maar toch verkopen ze goud… Iets wat ze nooit zouden doen, tenzij de verkoop op een of andere manier de verloren waarde weer teruggeeft.

Doordat Zwitserland goud naar het BIS systeem bracht kwam er meer steun voor het Europese ‘vrijgoud’ verhaal. Door de ECB / BIS meer controle te geven over hoe het fysieke goud verdeeld wordt draagt alleen maar bij aan het uitsterven van het systeem van papiergoud. Ooit hielpen de Zwitsers mee met een lage dollarprijs voor goud, maar nu scharen ze zich bij de Euro aan de vooravond van een deflatoire fase. Een deflatoire fase die een klap zal uitdelen aan de door het dollarregime gedomineerde goudmarkt.

Uiteindelijk zal de waarde van goud veel hoger liggen, zodra het in euro’s geprijsd wordt in een vrije goudmarkt. Dit zal er op haar beurt voor zorgen dat de resterende Zwitserse goudvoorraad tegen een veel hogere prijs gewaardeerd kan worden dan nu mogelijk is. Voeg hier het sterke Eurosysteem aan toe en de baten zullen enorm zijn.

Net als deflatie in een valutablok veroorzaakt wordt doordat leningen niet meer terugbetaald worden, zo zal het ook gaan in de papieren goudmarkt. De deflatie zal in beide gevallen [valuta en papiergoud] opgelost worden met dezelfde remedie: Papier bijdrukken! Of het nou papiergeld of papieren claims op goud zijn, dat doet er niet toe…

Uiteindelijk wordt deflatie van valuta een halt toegeroepen door de geldhoeveelheid uit te breiden. Zo ver uit te breiden dat het op een gegeven moment duidelijk wordt dat het geld waardeloos is. Voor jou en mij lopen de prijzen van alles voor op ons inkomen. Voor bedrijven die in deze situatie aan de verkeerde kant zitten is het een hel! In andere woorden: de dollarprijs van tastbare goederen zal veel verder stijgen dan de prijzen die in veel zakelijke contracten zijn vastgelegd. Hyperinflatie verwoest bedrijven die afspraken hebben gemaakt om goederen tegen een bepaalde prijs te leveren, omdat ze nooit meer voor die prijs kunnen inkopen. Of het nou gaat om autobanden, gereedschap, batterijen of fysiek goud, ieder bedrijf dat contracten afsluit waarbij de prijzen voor langere tijd vastgelegd worden zal uiteindelijk met cash geld het contract moeten afkopen. Tenminste, voor zover hun kapitaal daar ruimte voor biedt. Alleen als de overheid iets belangrijk genoeg vindt zal ze er publiek geld tegenaan smijten om de contracten in stand te houden. Deze eindeloze cirkel gaat door totdat alle contracten waarin de valuta gebruikt wordt niet meer nagekomen kunnen worden.

Onze huidige wereld van goudcontracten nadert precies dit kruispunt. De papieren goudmarkt groeit om aan de vraag van beleggers te voldoen. Het enige verschil tussen nu en het verleden is dat ‘Westerse beleggers’ vandaag de dag deel willen nemen in de prijsbeweging van goud en geen interesse hebben om goud als vermogen aan te houden. De vraag naar goud is vandaag de dag de vraag naar papieren derivaten van goud. In plaats van fysiek metaal aan te kopen scheppen overheden, bankiers en brokers meer aanbod van papiergoud. Op dezelfde manier waarom mensen geld ‘uit het niets’ lenen, zo kopen veel beleggers ook goud dat op niets anders gebaseerd is dan gebakken lucht. De papieren goudmarkt expandeert net zo lang totdat een politieke verandering het bestaan van deze goudmarkt met deflatie bedreigt.

Net als met fiat geld is ook papiergoud alleen geloofwaardig zo lang het niet aan waarde verliest. Het begint met een klein aantal contracten dat omgezet wordt in fysieke uitlevering van goud. Daarna, op dezelfde manier als waarop door de inflatie de prijzen van alle goederen stijgen ten opzichte van de valuta, zo zal ook de prijs van fysiek goud op een gegeven moment gaan stijgen ten opzichte van het papiergoud. Langzaam maar zeker zal er steeds minder goud aangeboden worden voor contracten, totdat er uiteindelijk alleen nog maar in cash geld afgerekend wordt.

Ondertussen zal de prijs voor fysiek goud steeds verder stijgen in termen van valuta. Dit, mijn vrienden, is hoe de hyperinflatie van de dollar zich zal manifesteren in de goudmarkt. Dit proces kan een uur, een week, zes maanden of zelfs een paar jaar duren, maar dit is wel de manier waarop het zich zal ontvouwen. Zo lang beleggers blijven geloven in papiergoud zal hun welvaart geleidelijk geabsorbeerd worden door diegene die fysiek goud kopen, totdat de papieren markt voor goud crasht. Deze crash zal de hele markt voor goudderivaten op slot zetten, terwijl alle fysieke goudbezittingen naar marktwaarde gewaardeerd worden.

Het viel me de afgelopen week op dat de dollar steeg ten opzichte van de euro. Velen claimden dat dat de euro zwak was en in waarde daalde. Dan vraag ik me af: “Zonder een dollar om de wisselkoers mee te vergelijken, hoe zou je dan de zwakte in de euro moeten meten?”

Als je in de Eurozone woont en een bankrekening in euro’s hebt, waaraan zou je dan kunnen zien of de euro zwak is of niet? Tegenover wat? Ik zou het niet weten. Het is zelfs zo dat de prijzen van goederen in Europa minder hard stijgen dan in de VS. Ook kan ik in Europa tegen een lagere rente lenen dan in de VS. De Zwitserse munt daalt in waarde, maar de prijzen stijgen daar enorm. Het Britse pond heeft een rente die zo hoog is dat ik er zeker net mijn euro’s voor zou ruilen.

Misschien is de wereld niet wat het lijkt! Het dollarregime zal veel moeite hebben om papiergoud onder de $280 per troy ounce  te houden. Nu de wereld gezien heeft hoe Zwitserland handelde na het Washington Agreement ten gunste van de Europese goudmarkt, zou de papieren goudmarkt moeten handelen met een discount ten opzichte van de papieren goudprijs. Ik denk dat het dollarregime nog maar enkele weken tijd heeft voordat de dingen beginnen te veranderen!

FOA/ gids van de Gold Trail (Vertaling door Frank Knopers)

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voordelig beleggen? Maak kennis met FINST, hét Nederlandse crypto platform met de laagste tarieven

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders