Gold Trail: Hyperinflatie van papiergoud (Deel XI)

FOA benadrukt in het elfde deel van de Gold Trail vertaling het verschil tussen papier en fysiek goud. Geen onbelangrijk verschil, want alleen het fysieke goud zal de werkelijke vluchthaven blijken te zijn. In een poging de dollar te beschermen zal papiergoud alsmaar verder geinflateerd worden, totdat niemand meer gelooft in fysieke uitlevering. Net als in 1971, toen van de een op de andere dag de dollar niet meer inwisselbaar was voor goud in de kluis. Hetzelfde lot staat beleggers in papiergoud te wachten.

Lees ook eerdere delen van de Gold Trail op Marketupdate:

Hyperinflatie van papiergoud (Deel XI)

FOA (15 april 2000): Het spel waar we onze ogen op moeten richten (en dus niet de bal) begon in het voorjaar van 1999 te veranderen. De gezamenlijke manipulatie van de markt voor goudcontracten brak uit elkaar, waardoor de VS er alleen voor kwam te staan. Zoals ik eerder al heb aangegeven is het dollarregime nu bezig met het hyperinflateren van het papiergoud, in een laatste poging de dollar verwoeste stijging van de goudprijs te blokkeren. Velen begrijpen niet waarom het Euro/BIS blok staat toe te kijken en dit laat gebeuren. Feit is dat zij (het Euroland) hun goud in het BIS systeem hebben (het werd nooit verkocht buiten dit gesloten systeem) en er niets om geven wat er gebeurt met de prijs van goudcontracten op de LBMA en de Amerikaanse contractenmarkt voor goud. Die contracten (en het goud dat ze moeten vertegenwoordigen) (SDR’s?) zullen uiteindelijk falen.

Dit is een simpel concept dat veel investeerders en handelaren in de ‘goudsector’ in verwarring brengt. Zij zitten overwegend aan de falende kant van de strijd, omdat ze een te groot deel van hun portfolio inzetten op de prijsbeweging van goudcontracten en niet kiezen voor het bezit van fysiek goud! Ik zou willen zeggen dat de meeste uitlatingen op het internet afkomstig zijn van handelaren die proberen een transactie in een falende markt te timen. Zelfs diegene die goudmijnen kopen kunnen vergeleken worden met mijn analogie van “papieren documenten voor Romeins goud”. Het is als speculeren op een stijging in de prijs van vastgoed om dat vervolgens te verkopen voor goud voordat de stad (de markt voor goudcontracten) valt.

“De ECB en de BIS hebben zich ervan verzekerd dat er niet genoeg Romeins goud is om de verkoop van vastgoed te dekken voordat de stad ten onder gaat!” Fysiek goud zal niet dezelfde ratio met goudmijnen behouden zoals in de jaren ’70 het geval was. Als het aandeel van een goudmijn van $10 naar $300 springt, dan zal fysiek goud stijgen van $300 tot $15.000++.

De markt voor goudcontracten heeft jarenlang de illusie gegeven aan Westerse beleggers dat er genoeg goud bestaat om de oude ratio’s te handhaven. Daarom blijven beleggers deze aannames hanteren in het doortrekken van de grafieken. Het zijn lijntjes op papier die alleen de realiteit van een papieren markt vertegenwoordigen. En al die tijd plannen handelaren die marktbeweging waarmee ze wat geld bijeen kunnen schrapen voor hun pensioen. Het treurige is dat, zodra de papieren goudmarkt uiteen valt, we allemaal een evolutie in de werkelijke waarde van fysiek goud zullen ervaren tegenover mijnbouwaandelen, valuta, alle tastbare bezittingen én het papiergoud van deze wereld. Het is een evolutie die deze dollar wereld van beleggers nog niet eerder gezien heeft.

Zoals Koan (schrijver op het USAGold forum) lang geleden verbazing uitte over het feit dat de prijs van goud meer bewoog dan de prijs van zilver of goudmijnaandelen na de totstandkoming van het Washington Agreement on Gold, zo zal de komende breuk in het systeem dat verschil doen verbleken. Investeerders die daar niet in geloven moeten zich verheugen op de ervaring. Het is een kans om iets te zien wat maar heel weinig mensen te zien zullen krijgen.

Echt waar, het grootste deel van onze ’tijdlijn’ van beleggen hebben wij Westerlingen nooit volledig begrepen dat het bezitten van goud zelf de winst is die je kunt maken als een wereldreservemunt faalt! De prijs van fysiek goud in de falende valuta is betekenisloos, omdat die prijs niet langer enige lange termijn waarde meer kan vertegenwoordigen!

Zij (de handelaren in papiergoud) waarschuwen nu terecht dat deze ‘politieke controle’ van goud op haar laatste benen loopt. Ze roepen beleggers op om ‘in de goudmarkt’ te zitten voor de rit naar boven.Maar de meeste handelaren zullen vast blijven zitten in het papiergoud en zullen uitsluitend dat papier verhandelen. Ik ben van mening dat zijn de ‘werkelijke winst’ van het bezit van fysiek goud tegen de huidige gunstige prijs compleet zullen missen. Hun beleggingen met feitelijke informatie over deze papieren goudmarkt zal ze uiteindelijk alleen maar meer goudcontracten of settlement in cash opleveren. En die twee waardes zullen compleet achterblijven bij de stijgende prijs van fysiek goud.

Door bij de ‘feiten’ te blijven die gedicteerd worden door de hyperinflaterende papieren contractmarkt zien handelaren niet de realiteit van het komende door politiek gedreven tekort van beschikbaar fysiek goud. Het feit dat een goudcontract op papier recht geeft op fysiek goud wil nog niet zeggen dat het altijd voor fysiek metaal omgewisseld kan worden. Net zoals de bezitters van dollars voor 1971 dachten een claimbewijs in handen te hebben op het Amerikaanse goud, zo zullen de handelaren van goudcontracten erachter komen dat ze compleet uitgesloten worden van de grootste bullmarket die ooit gaat plaatsvinden! Dit is het begrijpen van de politiek van goud in haar volledige context.

De grote hyperinflatie van de dollar is nog maar net begonnen. Stuiptrekkingen in alle papieren markten zullen van nu af aan de norm zijn.

Dank voor het lezen,

FOA/ gids van de Gold Trail (Vertaling door Frank Knopers)

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Een gedachte over “Gold Trail: Hyperinflatie van papiergoud (Deel XI)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voordelig beleggen? Maak kennis met BITVAVO, hét Nederlandse crypto platform met de laagste tarieven

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders