Gold Trail: Waarom alleen fysiek goud (Deel XV)

In het vorige deel van de Gold Trail beschreven we de transitie van de dollar naar de euro. Zodra de dollar in en hyperinflatie raakt zal de wereld snel de euro omarmen als alternatieve wereldmunt. Ook zal goud opnieuw gewaardeerd worden tegen een veel hogere koers, één die de werkelijke waarde van het metaal vertegenwoordigt.

In dit deel legt Friend of Another uit waarom hij alleen voor fysiek goud kiest en alle afgeleide producten als futures, opties en goudmijnaandelen links laat liggen. Het grote verschil tussen al die afgeleiden en fysiek goud is dat alleen het fysieke metaal haar waarde niet ontleent aan dollars en dus immuun is voor het waardeverlies van de valuta. Beleggers die in goudbeleggingen zitten voor de dollarwinsten moeten steeds de inflatie verslaan, terwijl fysiek goud daar geen last van heeft. Weten hoe dat zit? Lees dan verder!

Lees ook eerdere delen van de Gold Trail op Marketupdate:

Waarom alleen fysiek goud? (Deel XV)

FOA (6 mei 2000): Ik wil beginnen met het verduidelijken van mijn persoonlijke standpunt. Sommigen die weten wat ik nu ga zeggen laten al een glimlach zien. Maar dit is voor diegene die nog niet zo vertrouwd zijn met dit onderwerp:

Ik vind het schokkend als ik hoor dat zoveel mensen proberen uit te vogelen wat de rol van goud in de wereld is. Sommige mensen durven er zelfs aan te twijfelen of het überhaupt de moeite waard is goud te kopen, laat staan een substantieel deel van hun vermogen in goud te steken. Met deze mindset is het geen wonder dat de ‘Westerse beleggers’ zo gemakkelijk van hun ‘harde geld’ ontdaan kunnen worden. In plaats van goud te sparen voor de komende devaluatie van valuta proberen ze winst te behalen uit de kleine bewegingen in de goudprijs. Het is een oude strategie om de goudoorlog van gisteren te vieren en ze verliezen er best veel op. Hier zien we een gigantisch verschil in onze positie en datgene wat zij proberen te bereiken. In de jacht op winsten in dollars kiezen zij allerlei substituten van goud die in fiatgeld uitgedrukt worden.

Maar ik denk dat het als volgt zal gaan. De financiële stuiptrekkingen die voor ons liggen kunnen zich onmogelijk voordoen als iedereen fysiek goud bezit. In elk geval niet bij de goudprijs van vandaag de dag. Mogelijk is dit nog een signaal dat dit financiële tijdperk, zoals we het nu kennen, op haar einde loopt. Ergens in het “goede boek” dat ik aan het lezen ben doen mensen aan het einde van de rit al hun fysieke goud van de hand. Door papieren afgeleiden van goud te kopen nemen spaarders al afstand van het goud voordat de actie plaatsvindt.

Laat ik het verder uitleggen: Wij, voorstanders van fysiek goud, hebben onze visie gebouwd rondom de acties van een aantal slimme spelers. Spelers waarvan wij denken dat ze in grote aantallen vertegenwoordigt zijn. Hierin vinden wij de denkwijze die haaks staat van de dollarwereld waarin de meeste Amerikanen in leven.

Als we horen dat iemand goud koopt, zonder de intentie te hebben om het ooit weer te verkopen voor meer dollars, dan lachen we daarom! Wat voor zin heeft het om dat te doen, als je er geen winst op wilt nemen? Nou, veel beleggers in papieren derivaten van goud zullen daar spoedig achter komen! Goudhandelaren zijn het er allemaal over eens dat het veel beter is een positie te hebben in een bepaald beleggingsproduct voor goud. In hun visie bieden mijnaandelen, futures en opties een veel hoger winstpotentieel dan fysiek goud. Tenminste in termen van dollars, dat wel.

Dit is allemaal prima en waarschijnlijk ook helemaal waar in hun perceptie van de wereld. Maar we moeten onthouden dat deze goudhandelaren een hogere prijs van goud als uitgangspunt nemen om in al die derivaten van goud te beleggen. Of goud nou stijgt door toenemend industrieel gebruik, een fysiek tekort of devaluatie van de valuta… ze zien valuta als slecht en goud als goed. Maar de fout in hun denkwijze is de volgende: “Het beleggen in papieren afgeleiden van goud is een spel dat als doel heeft meer van die valuta te bemachtigen die onderhevig is aan prijsinflatie! Het is een valutaspel dat compleet los staat van het bezit van fysiek goud. In andere woorden: Als de prijzen in fiatgeld 10% of 20% stijgen, dan wil ik minstens zoveel rendement behalen zodat ik mee kan komen met de inflatie. Zelfs als fysiek goud uitgeleverd krijg of een dividend krijg in de vorm van fysiek goud, dan moet ik dat verkopen voor cash om winst te maken.”

Of hun goudmijnaandelen nou stijgen, hun dividenduitkering toeneemt of hun opties en futures in de plus staan…. de winst is denkbeeldig en ‘op papier’ en is uitgedrukt in hetzelfde fiat geld dat aan waarde verliest. Je belegt in al die afgeleiden van goud omdat het geld in waarde daalt, maar wat je nastreeft is een winst in geld die groot genoeg is om voor die waardedaling te compenseren! Snap je wat ik bedoel? Dat is allemaal niet erg met een klein beetje inflatie en met een regering die probeert de waarde van de munt overeind te houden. Maar de valutaoorlog die ons nog te wachten staat zal het vooruitzicht drastisch doen veranderen. De volgende ronde van prijsinflatie zal veel verder gaan dan normale inflatie en zal exploderen in een hyperinflatie.

Het komt er allemaal op neer dat je speelt met een papieren afgeleide van goud dat op verzoek omgezet zou kunnen worden in fysiek goud. Maar hoe dichter we bij het moment geraken, hoe meer het aanbod van papieren afgeleiden van goud zal toenemen tot het punt waarop alleen maar uitlevering in cash mogelijk is. Dit is een hele simpele uitgangspositie om te begrijpen, maar kijk nu eens om je heen… De “Westerse mindset” struikelt en stuntelt in een poging er een andere uitkomst aan te geven.

In andere woorden: Er moet een manier zijn waarop we door deze crisis heen komen, waarbij we de dollar kunnen behouden en de hefboom die we hebben genomen op onze papieren goudbeleggingen. Zoals je kunt zien is het de vermeende leverage die de belegger steeds terug lokt, maar het officiele beleid heeft de goudmarkt dusdanig veranderd dat er nu een valutaoorlog gevoerd kan worden! Leverage in papiergoud is slechts een illusie, gebaseerd op de wensen van beleggers op rijk te worden in termen van dollars. Nou, ik kan je vertellen dat hoe verder we dit pad bewandelen, hoe hoger de uiteindelijke goudprijs zal worden in termen van dollars en hoe minder er omgezet kan worden in fysiek goud.

Dit, mijn vrienden, is de reden waarom veel pleitbezorgers van fysiek goud geen enkele intentie hebben om binnen afzienbare tijd goud te verkopen voor dollars. “Ze verwachten dat de dollar niet genoeg waarde zal behouden om te garanderen dat het later weer voor dezelfde hoeveelheid goud omgeruild kan worden. Tegen welke prijs dan ook! Als de werkelijke crisis begint zal internationale handel in goud worden afgerekend buiten het dollarsysteem om en ver boven de prijs waarvoor goudcontracten verhandeld worden. Hier zullen de wegen van fysiek goud en dollarderivaten elkaar scheiden.”

Door fysiek goud te bezitten beschik je al over een bezitting die uitwisselbaar is voor alle andere tastbare bezittingen waarvan de meeste beleggers de waarde niet weten. Door vandaag de dag fysiek goud te kopen krijg je een korting van misschien wel een factor honderd. Dat is voor ons, pleitbezorgers van fysiek goud, de reden om alleen voor fysiek goud te kiezen.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo