Wederom JPMorgan executive aangeklaagd voor manipulatie edelmetaal-markt

Bron: Bloomberg

 

Uit een aanklacht die vrijdag openbaar werd gemaakt blijkt dat wederom een medewerker van JPMorgan belast wordt met het manipuleren van de edelmetaal-markten.

Jeffrey Ruffo, een voormalig executive director bij JPMorgan in New York, is aangeklaagd voor fraude, samenzwering en afpersing, zo werd duidelijk uit een openbare aanklacht aan het hof in Chicago.

De aanklacht maakt deel uit van een breder onderzoek naar marktmanipulatie middels het zogeheten “spoofing”.

Tot op heden worden zes medewerkers van JPMorgan verdacht, waaronder ook Michael Nowak – die aan het hoofd stond van de wereldwijde edelmetaal-handel bij JPMorgan.

Ook Gregg Smith en Christopher Jordan worden sinds twee maanden verdacht van manipulatie van de edelmetaal-markt, hoewel zij alle drie verklaren niet schuldig te zijn. Zij zijn sinds hun arrestatie op borgtocht vrij.

Eerder werden twee andere voormalige JPMorgan-traders, John Edmonds en Christiaan Trunz, beschuldigd van marktmanipulatie. Beide pleitten schuldig en werken samen met de aanklagers.

Tot nu toe heeft de toegenomen aandacht voor spoofing ertoe geleid dat aanklagers in de VS de afgelopen vijf jaar 14 spoofing-zaken hebben geopend tegen 20 verdachten. Daarvan zijn er tot nu toe acht schuldig bevonden.

Zeker zeven hebben schuld toegegeven, één werd veroordeeld tijdens het proces en een andere werd vrijgesproken. Verschillende zaken zijn dus nog gaande.

Voor het manipuleren van de edelmetaalmarkten ontvangen ook de banken zelf nu veel lagere boetes dan voor het manipuleren van de Libor-tarieven, waarbij zij miljarden dollars aan schade moesten betalen.

Banken werken namelijk in dit geval mee aan de verschillende onderzoeken naar genoemde manipulatie.

Andere banken die al eerder een boete hebben gekregen voor het manipuleren van de edelmetaal-markten zijn onder andere Saxo Bank, Deutsche Bank, Scotia Bank, UBS, HSBC en Citigroup.

De 56-jarige Ruffo werkte vanaf 2008 tot 2017 bij de bank. In één geval, in januari 2012, toen een hedgefund 93.200 ounces goud wilde verkopen, waarschuwde Ruffo JPMorgan-traders.

Deze traders plaatsten vervolgens misleidende orders om goud futures te kopen in een poging de koers te laten stijgen, zo blijkt uit de aanklacht. Ruffo zal op 5 december in Chicago voor moeten komen.

Picture of Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *