Het gaat niet goed met de Russische economie. CNN Money komt met de 5 belangrijkste redenen hiervan.

  1. Daling van de economische groei. De Russische economie zal dit jaar met 3,4% gaan krimpen, en volgend naar nog eens met 1 procent. De prijzen in Rusland zijn met 16 procent gestegen en ongeveer 22 miljoen Russen leven in armoede. Dalende netto lonen en hoge rente percentages hebben de binnenlandse markt hard geraakt. De gewone burger en de kleine bedrijven hebben hier voornamelijk last van.

 

  1. Lage olieprijzen. Olie is Ruslands hoofdinkomen. 70 procent van de export is aan olie gerelateerd, en 50 procent van de overheidsinkomen komt direct van de oliesector af. De prijs van een vat olie is gedaald van 100 dollar naar 45 dollar per vat. Analisten verwachten dat Rusland hierdoor zo’n 2 miljard dollar per dag misloopt. Door de lage olieprijzen is de roebel ook 20% in waarde gedaald ten opzichte van de dollar.

  1. Internationale sancties. Deze sancties zijn opgelegd naar aanleiding van de Russische inval van de Krim in Oekraïne. De sancties zorgen ervoor dat Russische bedrijven geen mogelijkheid hebben om geld te lenen van andere Europese landen. Daarnaast zijn bankrekeningen in westerse landen van meerdere rijke Russen geblokkeerd. Als reactie op deze sancties heeft Rusland een verbod ingevoerd op het importeren van voedsel en landbouw producten vanuit west Europa. Hierdoor is er een tekort aan diverse producten waardoor de prijzen stijgen. Nadat de sancties zijn ingevoerd is de waarde van de import van Rusland met 39 procent gedaald en de waarde van de export met 30 procent gedaald.

 

  1. Geen nieuwe vrienden. Voordat de sancties werden opgelegd werd er veel handel gedreven met West-Europa. Door de internationale sancties is dit niet meer het geval. Rusland heeft daardoor de contacten met China verbeterd. Deze contacten moesten even veel geld gaan opbrengen als de handelsrelatie met West-Europa maar dit is tot op het heden nog niet het geval.

  1. Olie en sancties zijn niet alleen de reden. Een andere reden van de verslechterende economische toestand in Rusland is de corruptie. In Rusland wordt veel geld verdient maar dit geld gaat vaak naar de zelfde personen. Het overgrote deel van de bevolking profiteert hier niet van.