Amerikaanse statistiekbureau vervalste banencijfer

Het Amerikaanse bureau voor de statistiek heeft in 2012 het banencijfer vervalst, zo verklaart een insider aan de New York Post. Het gaat om het banencijfer van augustus op september, midden in de campagne voor de herverkiezing van president Obama. In die maand daalde het werkloosheidscijfer opeens van 8,1% naar 7,8%, een scherpe daling die toen al met enige argwaan werd bekeken.

Een insider merkt op dat die argwaan terecht was, omdat het banencijfer in die maand gemanipuleerd werd. En het Amerikaanse bureau voor de statistiek was daar ook nog eens van op de hoogte, aldus de insider die niet bij naam genoemd wil worden.

Banencijfer ‘beter dan verwacht’

Twee jaar voor de herverkiezingen van Obama ontdekte het Census Bureau al een werknemer die data voor de berekening van het werkloosheidscijfer manipuleerde. Het werkloosheidscijfer is een belangrijke indicator, omdat de Amerikaanse overheid en de centrale bank hun beleid daarop afstemmen. Volgens de bron van de New York Times ging de manipulatie van de cijfers verder dan deze medewerker en de situatie zelfs escaleerde tijdens de presidentscampagne van Obama in 2012. Tot op de dag van vandaag zou het cijfer nog gemanipuleerd worden. De medewerker die werd betrapt op manipulatie van de cijfers – Julius Buckmon – verklaarde dat hoger geplaatsten binnen het Census Bureau instructies gaven om informatie te ‘verzinnen’.

Ironisch genoeg waren het de veeleisende standaarden van het Census Bureau die de manipulatie uitlokten. Men vereiste een response van 90% op alle interviews, wat betekent dat tenminste negen op de tien huishoudens volledige informatie moesten geven over hun arbeidssituatie. In twee regio’s van de VS – New York en Philadelphia – werd deze doelstelling niet gehaald. Philadelphia vulde dit gat op met nepinterviews. Volgens Buckmon kreeg men de instructie om maar gewoon wat te resultaten te verzinnen.

Maandelijks worden er ongeveer 60.000 interviews afgenomen om tot het banencijfer te komen. Omdat dit een wetenschappelijk onderzoek is worden de resultaten gegeneraliseerd over de totale populatie, wat betekent dat ieder interview 5.000 Amerikaanse huishoudens vertegenwoordigt.

Vervalsingen

Buckman was een zeer ambitieuze werknemer, want hij vulde drie keer zoveel interviews in als zijn collega’s. Maar door antwoorden te verzinnen en niet-bestaande respondenten banen te geven kon hij het werkloosheidscijfer beïnvloeden. Het Census bureau onderzocht maar een klein aantal van alle vervalsingen van Buckmon, maar dat was geen uitzondering. Zo werden slechts vier van de veertien gerapporteerde vervalsingen onderzocht van de cijfers die bepalend zijn voor het consumentenvertrouwen.

Op één document dat de New York Post te zien kreeg stond de volgende handgeschreven notitie van programmacoördinator Joal Crosby: “Waarom was de vermeende vervalsing op alle andere onderzoeken die verdacht waren niet onderzocht door de betreffende regio?”

Eerdere vermoedens over manipulatie van de cijfers worden hiermee bevestigd. Waar kunnen we nog op vertrouwen? Hoeveel manipulatie heb je nodig om mensen de indruk te geven dat het economisch weer beter gaat met de VS?

De volgende tweet van Jack Welch was een reactie op het banencijfer. Er kwamen toen in één maand 873.000 banen bij in de VS, na een krimp van 195 duizend banen in juli en een krimp 119 duizend banen in augustus…

Het Census Bureau vervalste het banencijfer in 2012

Het Census Bureau vervalste het banencijfer in 2012

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Een cryptobeginner? Dan is het Nederlandse cryptoplatform Coinmerce de ideale plek om te starten

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders