Veel Amerikanen werken onder minimumloon van 1968

Een groot gedeelte van de Amerikaanse beroepsbevolking verdient vandaag de dag minder dan het minimumloon van 1968. Maar liefst 40% van de werkende Amerikanen heeft een salaris beneden het minimumloon van een fulltime baan uit 1968. Destijds was het minimumloon $1,60 per uur, wat vandaag de dag na correctie voor inflatie (zie deze calculator van de BLS) vergelijkbaar is met een uurloon van $10,74. Omgerekend naar een fulltime baan van 40 uur (met aftrek van twee weken vakantie) geeft dat een inkomen van $21.480.

Dat is niet veel geld, als je bedenkt dat de huurprijzen in de VS naar recordhoogte gestegen zijn. De mediaan ligt vandaag de dag op $735 per maand. Tel er de meest basale kosten voor levensonderhoud en de verzekeringen bij op en er blijft met een minimumloon van $21.480 per jaar niet veel geld over. Toch is dat een situatie waar veel Amerikanen zich in bevinden. Uit deze tabel van de Social Security blijkt dat 40,28% van werkend Amerika vandaag de dag moet rondkomen van minder dan $20.000 per jaar. Dat is beneden het minimumloon voor een fulltime baan uit 1968. En dat hebben we nog niet eens de officiële inflatie ter discussie gesteld, een cijfer dat volgens velen niet meer correspondeert met de dagelijkse realiteit.

Economie op halve snelheid

Uiteraard zitten er in deze groep ook mensen met een parttime baan, die te weinig uren maken om boven de $20.000 per jaar uit te komen. Maar kiezen Amerikanen vrijwillig of gedwongen voor een parttime baan? Zero Hedge bracht onlangs naar buiten dat 77% van alle 953.000 nieuwe banen dit jaar parttime zijn. En die nieuwe banen blijken over het algemeen ook steeds minder geld op te leveren. Het mag duidelijk zijn dat de Amerikaanse arbeidsmarkt nog steeds niet hersteld is van de economische crisis.

Bron: Economic Collapse Blog

Homeless-Bill-Needs-Rich-Woman-Photo-By-Josh-SwieringaAmerika verkeert nog steeds in een diepe crisis

2 gedachten over “Veel Amerikanen werken onder minimumloon van 1968

 • 7 augustus 2013 om 08:38
  Permalink

  Erg opmerkelijk dat bijna 80% van de nieuwe banen een parttime baan is, terwijl deze in Nederland steeds minder aanwezig zijn. Met zo’n groot deel parttime banen is het logisch dat een groot deel van de bevolking onder het minimumloon zit.

  Beantwoorden
  • 7 augustus 2013 om 13:55
   Permalink

   Klopt ja, als je minder uren maakt val je al snel onder die grens. Feit blijft wel dat Amerikanen zich moeten kunnen onderhouden. Met een parttime inkomen is het gewoon lastig om de huur te betalen en in de kosten van levensonderhoud te voorzien. Hoeveel mensen zijn er die gedwongen een parttime baan hebben aangenomen, omdat ze niets anders konden vinden?

   Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.