Volgens Greenspan, voormalig topman van de Federal Reserve, heeft de euro in de huidige vorm geen toekomst. “De euro is enkel met een politieke unie te redden”, zo verklaarde hij tegenover de Duitse krant Welt am Sontag. Het feit dat er achter de muntunie zeventien landen schuil gaan met zeventien verschillende sociale systemen is volgens Greenspan op den duur een te groot probleem.

Greenspan sceptisch over de euro

Een politieke unie van alle lidstaten van de Eurozone of van enkele Europese kernlanden  is noodzakelijk om het uiteenvallen van de munt te vermijden, zo stelt de oud-topman van de Amerikaanse centrale bank. De hereniging van Duitsland heeft volgens Greenspan aangetoond hoe moeilijk het is om binnen één staat tot culturele convergentie te komen. Dat is voor Europa als geheel ook nog steeds een uitdaging. Op dit moment wordt Europa voor een belangrijk deel gedragen door Duitsland, aangezien de centrale banken van andere lidstaten voor in totaal €570 miljard in het krijt staan bij Duitsland. Greenspan wijst hier op het interbancaire betalingssysteem in de Europese Unie dat we kennen als TARGET2. De volgende grafiek van Bruegel.org laat de onbalans tussen Duitsland en de rest van de Europese Unie goed zien.

Target 2 balans in Europa

Target 2 balans in Europa (Bron: Bruegel.org)

Bankenunie

Volgens Greenspan is de stap richting een Europese bankenunie een stap in de goede richting. Het is een logische eerste stap richting een bankenunie. Samen met de bankenunie werkt Europa ook aan Europees toezicht op de bankensector, waarvan de eerste resultaten eind volgend jaar zichtbaar zullen worden.

Greenspan denkt dat euro geen toekomst heeft zonder een sterke politieke unie

Greenspan denkt dat euro geen toekomst heeft zonder een sterke politieke unie (Foto van Reuters)