Veel mensen die een huis kopen doen dit door middel van een hypotheek. Een hypotheek is lening die je gebruikt om een woning mee te kopen. Tegelijkertijd wordt je woning dan gebruikt als onderpand. Mocht het gebeuren dat jij je hypotheek niet meer kunt betalen, heeft de bank recht op het huis. Gelukkig komt dit bijna niet voor omdat er strenge regels verbonden zijn aan het afsluiten van een hypotheek. Daarnaast zijn er ook verschillende soorten hypotheekvormen. We gaan de drie meest gekozen hypotheekvormen voor je langs.
De hoogte van mijn hypotheek
Hoeveel hypotheek kan ik krijgen? Op het gebied van hypotheken zijn er veel verschillende soorten waaruit je kunt kiezen. Voor wie de laagst mogelijke betalingen wil, kan een hypotheek met vaste rente de beste keuze zijn. Deze leningen blijven gedurende de hele looptijd van de hypotheek hetzelfde en bieden daarom gestage betalingen in de tijd. Voor meer flexibiliteit kunnen leners met een hypotheek met verstelbare rente profiteren van lagere tarieven tijdens marktdalingen, terwijl ze ook toegang hebben tot verschillende functies, zoals verhuis- of conversieopties. Kopers die een beleggingspand willen kopen kiezen vaak voor een interest-only lening, waarmee ze gedurende een bepaalde periode alleen het rentegedeelte betalen en de hoofdsom op een later tijdstip.
Annuïteitenhypotheek
De annuïteitenhypotheek is verreweg de meest gekozen hypotheekvorm. Momenteel is bijna twee derde van de nieuw gesloten hypotheken een annuïteitenhypotheek. Wat maakt de annuïteitenhypotheek zo populaire? De reden dat veel mensen voor deze hypotheekvorm kiezen is dat je maandelijks over de afgesproken periode altijd exact hetzelfde bruto bedrag betaalt. Deze vorm van hypotheek geeft je dus zekerheid over je maandlasten. Het maandbedrag is altijd hetzelfde, maar verandert wel in de verdeling van kosten. Aan het begin van je annuïteitenhypotheek betaal je namelijk meer rente en minder aflossing. Hoe meer jij je hypotheek aflost, hoe minder rente je gaat betalen met als gevolg dat je naarmate de tijd verstrijkt meer aflossing gaat betalen. Zo blijf je bruto maandbedrag gelijk. De reden voor veel mensen om een huis te kopen met een annuïteitenhypotheek.
Lineaire hypotheek
Als je kiest voor een lineaire hypotheek werkt het aflossen net iets anders. Je betaalt bij deze hypotheekvorm maandelijks hetzelfde bedrag aan aflossing. Het bedrag dat echter elke maand ietsjes verandert is de rente. Hoe meer je aflost hoe lager je rente zal zijn. Hierdoor is het bruto bedrag dat je aflost elke maand verschillend. Wel wordt het bruto maandbedrag dat je aflost dus steeds lager, omdat de rente steeds minder wordt. Hierdoor betaal je bij een lineaire hypotheek in het begin hogere maandelijkse lasten dan bij andere hypotheekvormen. Maar aan het einde van de looptijd profiteer je daarvan door lagere maandelijkse kosten. Het grote voordeel van een lineaire hypotheek, en tevens ook de reden dat veel mensen deze hypotheekvorm kiezen, is dat je je hypotheek sneller aflost dan bij andere hypotheekvormen. Daarbij is je hypotheek gegarandeerd afgelost aan het einde van de looptijd.
Aflossingsvrije hypotheek
De laatste hypotheekvorm die we hier bespreken is de aflossingsvrije hypotheek. De betekenis zit bij deze vorm eigenlijk al in de naam: je bent namelijk gedurende de looptijd van een aflossingsvrije hypotheek niet verplicht om af te lossen. Je betaalt maandelijks enkel de rente van jouw hypotheek. Aan het einde van de looptijd los je in één keer de hele lening af. Toch zijn er steeds minder mensen die voor deze hypotheekvorm kiezen. Dat komt omdat er in feite meer risico zit aan de aflossingsvrije hypotheek. Je bent namelijk zelf verantwoordelijk om het gehele geleende bedrag aan het einde van de looptijd af te lossen. Als je in zo’n geval niet geheel verantwoordelijk bent omgegaan met je financiën zou het kunnen zijn dat je dit, vaak relatief grote bedrag, niet bij elkaar hebt weten te sparen. Want ook een aflossingsvrije hypotheek moet na de looptijd volledig afbetaald zijn.
Kan ik een hypotheek afsluiten met een studieschuld?
Met zorgvuldige overweging en goede planning kan het mogelijk zijn om te profiteren van enkele aanbiedingen en tegelijkertijd financiële stabiliteit op lange termijn te garanderen. Het is echter essentieel dat potentiële leners alle beschikbare opties grondig onderzoeken voordat ze zich vastleggen op een bepaalde deal – professioneel advies van een expert kan dus van onschatbare waarde zijn bij de beslissing welke route je kiest voor je toekomstige plannen voor eigenwoningbezit! Begrijpen wat hypotheken kunnen bieden en hoe ze werken is essentieel voor elke toekomstige huiseigenaar; daarom helpt een zorgvuldige kennis ervan het risico op termijn aanzienlijk te verminderen – zodat iedereen met ambitie met een gerust hart een eigen huis kan bezitten! Met een studieschuld hypotheek afsluiten is ook mogelijk.
Een gedachte over “Welke hypotheek past bij jou?”
Your point of view caught my eye and was very interesting. Thanks. I have a question for you.