De dollarindex in 2014

Onderstaande grafiek van de brede dollarindex oogt véél positiever dan die van de smalle dollarindex. Omdat er in de brede dollarindex muntkorf meer dalende valuta zitten zoals de Canadese dollar, de Australische dollar, de Braziliaanse real en de Japanse yen…

De dollarindex sinds 1973

De brede dollarindex sinds 1973 (Bron: St. Louis Fed)

 

Stijgende dollarindex in 2014?

De argumenten voor een stijgende dollarindex in 2014 zijn als volgt:

  • QE afwikkeling (tapering)
  • Reële en nominale stijging van de dollarrente
  • Daling van het begrotingstekort en handelstekort in de VS
  • De $4 biljoen op de FED balans zal niet in de interbancaire kredietmarkt komen en daarom niet bijdragen tot fractioneel reserve bankieren.

Theoretisch steekt het dus allemaal mooi in elkaar. De FED (balans) ruilt enkel en alleen de ene asset (reserve-overschotten) voor de andere (US Treasuries & Mortgage Backed Securities) met hogere rente voor de reserve overschotten om te beletten dat er geen hyper fractioneel reserve bankieren kan ontstaan. We moeten hierbij aannemen dat de FED dus geen dollars bijdrukt en de exit uit deze toestand rimpelloos zal verlopen!? Alle hoop richt zich nu op de illusie dat de Westerse economie zich zonder verdere stimulering en steun aan het financiële systeem autonoom uit het slop kan trekken, zodat men die reserve overschotten geleidelijk aan terug in het systeem kan brengen en de geld omloopsnelheid zich -niet inflatoir- terug gaat herstellen!?

Een stijgende brede dollarindex betekent dat de andere valuta in de muntkorf achterop lopen. Devalueren tegenover de dollar. Of daarmee hun economieën gaan aantrekken is zeer de vraag. Indien de Amerikaanse economie niet gaat herstellen gaan de Amerikaanse tekorten ook niet dalen. Dan kan ook de dollarrente niet aantrekken en kan de tapering ook niet verder doorgaan. Ondertussen betaalt de afwachtende goudprijs wel het gelag.

Door: 24 karaat

Disclaimer: De artikelen van gastschrijver 24 karaat zijn op persoonlijke titel geschreven en hoeven daarom niet altijd de visie van Marketupdate te vertegenwoordigen. Marketupdate geeft geen beleggingsadvies en de artikelen van 24 karaat moeten ook niet als zodanig worden aangemerkt. Marketupdate heeft geen geld ontvangen of betaald voor de bijdragen van 24 karaat.

Picture of Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *