Bitcoin crasht, bijna $40 miljard verdampt uit virtuele munten

De afgelopen zeven dagen is er voor in totaal bijna $40 miljard aan waarde uit de markt van virtuele munten verdampt. Alle 866 virtuele munten die de website Coinmarketcap volgt hebben bij elkaar op dit moment een waarde van ongeveer $103 miljard, terwijl dat begin deze maand nog meer dan $140 miljard was.

De waarde van Bitcoin en andere virtuele munten is de afgelopen dagen hard gedaald, mede door de recente ontwikkelingen in China. De regering van China wil de handel in de zogeheten cryptocurrencies aan banden leggen en besloot eerder deze week om de uitgifte van nieuwe munten (initial coin offerings) in zijn geheel te verbieden.

Bitcoin handelsplatform BTCC stopt

Het in Shanghai gevestigde BTCC, een belangrijk handelsplatform waar gebruikers virtuele munten kunnen verhandelen, liet weten dat ze vanwege de nieuwe regelgeving in China vanaf 30 september haar activiteiten zal stopzetten. Dat zorgde voor veel onrust in de markt en voor een verdere prijsdaling van vrijwel alle virtuele munten.

Bitcoin verliest 40%

Op het moment van schrijven staat de prijs van Bitcoin op iets meer dan $3.000, een daling van bijna 40% ten opzichte van de piek van begin deze maand. De grootste verliezer onder de tien grootste virtuele munten was Litecoin, dat in één dag een kwart minder waard werd.

China is een van de grootste markten voor virtuele munten en dat verklaart ook waarom de koers zo hard onderuit gaat op dit nieuws. Ondanks de correctie van bijna 40% in twee weken staat de virtuele munt nog steeds drie keer zo hoog als het niveau van begin dit jaar. De laatste keer dat Bitcoin op ongeveer $3.000 stond was begin augustus.

Bitcoin daalt naar $3.000, bijna 40% lager dan de top (Bron: Coindesk)

gs-logo-breed

Dit artikel wordt u aangeboden door Goudstandaard, uw adres voor de aankoop en verzekerde opslag van edelmetalen. Wilt u goud kopen? Neem dan contact op door te mailen naar [email protected] of door te bellen naar +31(0)88-4688488.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

22 gedachten over “Bitcoin crasht, bijna $40 miljard verdampt uit virtuele munten

  • joepdekat

    Analisten suggereren dat er een verband is tussen de koers van de yuan en de bitcoin-prijs: Chinezen zouden hun geld stoppen in bitcoin zodra de prijs van de yuan daalt. En dat is tegen het zere been van de overheid, stellen bronnen tegen de Amerikaanse krant.

    Beantwoorden
  • Peter Lofström

    De overheid wil grip houden op het monetaire stelsel en daarmee de mensen. We vergeten dat China gewoon een dictatuur is waar de communistische partij regeert en iedere serieuze vorm van ondermijning van haar macht de kop in zal drukken. Maar niet getreurd. Ook zonder de chinezen zal de cryptocurrency markt de komende decennia blijven groeien. Hoe lang zullen de huidige dollar en euro nog blijven bestaan indien er alleen maar wordt bijgedrukt om schulden af te kopen. Dat gaat een keer fout.

    Beantwoorden
    • joepdekat

      Zo lang cryptocurrency door niets gedekt door goud of iets anders blijft het gewoon gokken en zie ik het nog niet zo snel de Dollar of de euro over nemen.

      Beantwoorden
      • Goud is net zoals Bitcoin door niets gedekt. Goud heeft alleen een langer track record als waardeopslag, Bitcoin heeft echter meer functionaliteit.
        Goud mijnen kost geld en energie, Bitcoin mijnen kost geld en energie.

        Beantwoorden
        • joepdekat

          Bitcoin is oneindig te dellen en bestaat uit niets.
          Goud daarin tegen raakt een keer op is tot nu toe niet na te maken het is dus geen vergelijking.

          Beantwoorden
          • Alleen Rusland heeft nog 10000 miljoen ton goud geschat.
            Daarvan is ca 60% economisch winbaar.

          • Peter Lofström

            Als de goudprijs naar 5000 of hoger gaat dan is bijna alles winbaar…

          • Goud is winbaar in het effectief een brutowinst heeft van 40% van investering.

          • Peter Lofström

            Inderdaad!

          • Goud is ook op te delen.

          • Fan van Mises

            Zo hard is die limiet niet. Er wordt al gediscussieerd om de hoeveelheid groter te maken. Ten eerste omdat het op een gegeven moment teveel moeite zal kosten om bitcoins te minen (lees: onrendabel) en ten tweede omdat men verlangt naar “prijsstabiliteit”, omdat een hoge prijs en/of een grote volatiliteit potentiële nieuwkomers zou kunnen afschrikken. Klinkt bekend in de oren niet?
            Wat betreft de eerste reden, speelt zoiets ook bij goud, wanneer de prijs zakt en het delven van het goedje niet meer rendabel is. Mijnen stoppen of verkleinen hun productie dan, waardoor het aanbod weer afneemt en de prijs weer stijgt (in een perfecte wereld, dat wel). Bij bitcoin zie ik die verstandige reactie niet, omdat er geen ‘zweet’ aan te pas komt. Die computers draaien toch wel.
            In het tweede geval zou het bij goud niet mogelijk moeten zijn om (uiteindelijk) prijsstabiliteit te behouden, want op is op. Men zal truken moeten uithalen met papieren goud in de future’s markten. Maar uiteindelijk zullen de gokkers het moeten afleggen tegen de verzamelaars. Wie de laatsten dan ook zijn.

            Bij virtuele munten is het niet zozeer vertrouwen in de crypto-space, maar het wantrouwen van al het andere, dat de vraag aanwakkert.
            In een wereld waar er geen vertrouwen in vertrouwen (crediet) is, zullen mensen uiteindelijk toch voor iets kiezen dat ze in de tuin kunnen begraven in plaats van iets virtueels. Of je moet je digitale sleutels op een USB-stickie in de tuin begraven. In vergelijking met goud kun je zelf wel bedenken welke de langste levensduur in de grond heeft. Over een aantal decennia, is goud nog steeds herkenbaar als goud en is het nog maar de vraag wie het sticky kan uitlezen, als die het überhaubt nog wil doen.

            Crypto heeft potentie, omdat het handig kan zijn om betalingen te doen. Alleen zijn er maar weinig mensen die het om die reden hebben. Pinnen is net zo makkelijk, zo niet makkelijker, want wordt overal geaccepteerd.
            Als laatste wil ik nog opmerken dat euro’s, dollars en ander ‘geld’ zullen blijven bestaan, omdat ze gebacked worden door landen met een leger.

        • waterman10

          Zelden zo’n domme posting gelezen omdat het een verdraaiing van feiten is.

          Beantwoorden
        • Peter Lofström

          Deze redenering is onjuist. Goud is net als andere edelmetaal zoals zilver tastbaar. Zo ook vastgoed en grond bijvoorbeeld. Alles wat je kunt vastpakken aanraken is een tangible asset. Je zou eerder kunnen zeggen dat alle huidige muntenstelsels in de wereld door niets zijn gedekt. De dekking van de dollar door goud, de koppeling van goud en dollar, is door Nixon in 1972 losgelaten. Dus sinds die tijd is geen enkele munt gedekt door tastbare assets. Vreemd genoeg stijgen de huizenprijzen momenteel weer. Maar waarop is dat gebaseerd? Groeicijfers van de economie in de media, die een ogenschijnlijke vertrouwen geven bij de consument waardoor geld gaat rollen… de basis van de economie. Echter het monetaire beleid van quantative easing door de FED en Opkopen van schulden door ECB, BoJ en BoE zal uiteindelijk uitmonden in een torenhoge inflatie. Het vertrouwen van de consument in geld zal op de proef worden gesteld. Want hoe is het mogelijk dat jarenlang geld pompen in de zogeheten economie geen inflatie oplevert? Dat gaat dus niet eeuwig door. Dan de cryptocurrencies. Zoals er geen dekking is voor de dollar is er ook geen dekking voor de Bitcoin en andere crypto’s. Echter mensen zoeken alternatieve betaalmogelijkheden en mogelijkheden om te speculeren(beleggen noemen sommigen dat…). Mensen geloven in de cryptocoins. Het is dus gebaseerd op geloven in iets. Net zoals we nog in de euro en dollar geloven. Als dat geloof(lees vertrouwen) wegvalt dan zijn alleen tangible assets die nog waarde behouden. De rest is niks meer waard….

          Beantwoorden
          • Peter Lofström

            Verder symboliseert de cryptocoin de vrijheid die mensen zoeken om niet in een systeem vast te zitten. China was bang dat de cryptocoin de yuan zou ondermijnen en dat teveel geld uit het gecontroleerde circuit in het ongecontroleerde circuit van crypto zou terecht komen. Het gaat om grip op de munt en daarmee macht over de mensen. Als iedereen zijn geld immers in crypto heeft staan en dat ontraceerbaar is hoe krijgen ze dan nog belastingen?

          • Schelpen zijn ook tastbaar. Je betoog dat iets tastbaar moet zijn om waarde te kunnen hebben slaat echt nergens op.

          • Peter Lofström

            Je had het over dat de bitcoin door niets gedekt was slimmerik..

          • I know en je betoog over waarde en tastbaarheid klopt dus niet.

          • Peter Lofström

            Heb je nou nog argumenten ? Nee zeker.

          • Ik ga mezelf niet herhalen, beter lezen 😉

    • waterman10

      De euro zal een langere adem dan de crypto hebben.

      Beantwoorden
        • waterman10

          Heb ik al gezien. Ik was al heel vroeg op. Je zult eerder moeten opstaan.

          Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo