Van crypto exchange naar digital asset exchange

Terwijl veel beleggers in 2018 de crypto markten verlieten, was er een duidelijke trend te bespeuren die niet werd onderkend. Tijdens de beren markt van 2018 begonnen professionele crypto handelsbeurzen zich te profileren als legitieme digital asset exchanges, terwijl de beheerders van de traditionele aandelenbeurzen aan de slag gingen met de ontwikkeling van digital asset exchanges. Dat roept nieuwe vragen op. Wordt hiermee de ongereguleerde crypto-valutahandel gesaneerd? En zullen gereguleerde digital asset exchanges de controle gaan overnemen?

Veel duidt wel in deze richting. Het gaat immers om de meest machtige partijen achter de huidige aandelenbeurzen. Ze willen legitieme digitale activa (digital assets) kunnen aanbieden op deze erkende en gereguleerde handelsbeurzen. Het gaat verder om het faciliteren van een betere marktwerking, waarbij marktmanipulatie wordt vermeden en bestreden. Het lijkt er sterk op dat de crypto-valutamarkten uiteindelijk zullen worden opgeschoond, ingelijfd, gestroomlijnd en gelegitimeerd door de oude financiële orde. De term crypto wordt veel vermeden en van Bitcoin wordt niet te veel gerept. Bitcoin figureert als één van de verschillende digitale assets die daar verhandelbaar is.

In de toekomst zal securitisatie op blockchain platforms plaatsvinden op een nieuwe technologische infrastructuur van deze nieuwe generatie digitale effectenbeurzen. De oude financiële infrastructuur zal niet achterblijven op de huidige ontwikkelingen. Bitcoin is misschien een noodzakelijk kwaad dat moet worden getolereerd, maar de blockchain technologie is prachtig en biedt nieuwe horizonten.   

De noodzaak tot professionalisering

Het is een teken aan de wand. De huidige cryptocurrency exchanges zullen zich moeten professionaliseren om in de toekomst mee te kunnen doen. Vele crypto handelsbeurzen professionaliseren nu hun werkzaamheden, zoals het werken aan acceptatie bij toezichthouders en institutionele beleggers en het ontwikkelen van de vereiste dienstverlening om deze beleggers als klanten te kunnen bedienen. Bekende voorbeelden zijn Gemini en Itbit, maar vooral de ontwikkeling van Coinbase is frappant.

Coinbase is snel uitgegroeid van een kleine Amerikaanse Bitcoin exchange naar een belangrijke gereguleerde digital currency exchange met eigen kantoor in New York. Hier bouwt Coinbase de contacten op met de respectieve toezichthouders en biedt het bedrijf institutional custody solutions aan voor de Amerikaanse institutionele belegger.    

De opkomst van nieuwe digitale effectenbeurzen

De oude financiële orde is hard aan het werk aan de infrastructuur om crypto assets aan haar grote klanten te kunnen aanbieden en verhandelen. Het proces kan enkele jaren in beslag nemen, maar de volgende ontwikkelingen wijzen op de opkomst van een nieuwe digitale handelsbeurs voor cryptocurrency en effecten die op basis van blockchain technologie zullen worden uitgegeven:

  • Goldman Sachs heeft via Circle een belang in de Amerikaanse exchange Poloniex. Poloniex wordt omgebouwd tot een legitieme digital asset exchange voor de institutionele belegger.
  • De London Stock Exchange Group (LSEG) is de beheerder van de effectenbeurs van Londen en heeft een dochteronderneming in opgezet in Hong Kong voor het testen van een nieuwe generatie effectenbeurs voor digitale activa: Atom Asset Echange (AAX). Deze handelsbeurs zal gebruik maken van de meest geavanceerde LSEG-technologie voor het faciliteren van de crypto-valutahandel.
  • De SIX Group is de beheerder van SIX (de Zwitserse effectenbeurs) en werkt nu aan  de SIX Digital Exchange (SDX) die op basis van Corda’s TLD technologie van het R3 consortium wordt opgezet.
  • De Intercontinental Exchange groep (ICE) is de beheerder van de effectenbeurs van New York en werkt aan de lancering van Bakkt digital asset exchange.
  • Börse Stuttgart werkt samen met het Axel Springer concern een nieuwe generatie handelsbeurs te openen voor cryptovaluta. Börse Stuttgart heeft al sinds januari 2019 de Bison app gelanceerd. Dit is een crypto trading applicatie voor de smartphone.
  • De Deutsche Börse Group, Swisscom en Sygnum werken samen voor het verwezenlijken van een digital asset exchange en een “trusted digital asset’’ ecosysteem.

Dit is een kleine selectie van belangrijke initiatieven die aangeven dat er een duidelijke transformatie op gang is gebracht, waarbij het wilde westen van cryptocurrency initiatieven met ongereguleerde crypto exchanges en crypto scam projecten zal worden opgeschoond en overgenomen door een nieuwe klasse van gereguleerde exchanges voor digitale activa. Hierbij zal niet alleen op een gereguleerde manier Bitcoin kunnen worden verhandeld, maar geleidelijk ook alle andere mogelijke assets en markten. We zullen de ontwikkelingen in de gaten houden!

Gerelateerde artikelen op Marketupdate:

Dit artikel is gebaseerd op verschillende artikels over de ontwikkeling van de wereld van crypto financiën. Deze informatie kun je vinden op de bestebank.org. Het artikel is geschreven door Luuk Soons, de hoofdredacteur van deze diepgravende crypto kennisbank.

Disclaimer: Dit artikel over de komst van digital asset exchanges is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. Het is geen beleggingsadvies.
Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voordelig beleggen? Maak kennis met BITVAVO, hét Nederlandse crypto platform met de laagste tarieven

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders