Japan investeert $110 miljard in infrastructuur Azië

Japan gaat de komende vijf jaar in totaal $110 miljard investeren in het verbeteren van de infrastructuur van Azië, een stijging van 30% ten opzichte van de afgelopen jaren. Het plan, dat vandaag door de Japanse premier Shinzo Abe werd onthuld, voorziet onder andere in de aanleg van nieuwe wegen en spoorlijnen. Daarbij zal ook het nodige bedrag opzij worden gezet voor het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen en de verbetering van de luchtkwaliteit. “Onze bedoeling is om deze middelen te gebruiken om hoogwaardige en innovatieve infrastructuur aan te leggen door Azië, vanuit een lange termijn visie”, zo lichtte de premier van Japan toe.

De helft van het bedrag wordt uitgegeven via overheidsinstanties en de andere helft vindt een bestemming in samenspraak met de Asian Development Bank (ADB). Deze bank moet niet verward worden met de nieuwe Chinese investeringsbank (AIIB), waar inmiddels al 57 landen zich bij hebben aangesloten. Japan en de Verenigde Staten werden compleet verrast door het Chinese initiatief, waar ook Europese bondgenoten van de VS als Groot-Brittannië, Duitsland en Frankrijk aan wilden deelnemen.

Chinese investeringsbank

Japan en de VS doen niet mee aan het Chinese alternatief en houden vast aan ‘Westerse’ instituten als de Wereldbank en Aziatische Ontwikkelingsbank (ADB). Ze trekken de transparantie van de Chinese tegenhanger in twijfel en vrezen dat China in de aanleg van nieuwe infrastructuur het minder nauw zal nemen met de bescherming van het milieu.

Japan en China ontmoeten elkaar op 6 juni om te praten over een mogelijke deelname aan de Chinese AIIB, maar of dat echt tot concrete stappen zal leiden is nog maar de vraag. Vorige maand besloten Japan en de VS dat de Wereldbank en de Aziatische Ontwikkelingsbank (ADB) moeten samenwerken met de Chinese tegenhanger in het verstrekken van leningen. Het was de bedoeling dat de AIIB begin 2016 al zou kunnen beginnen met het verstrekken van leningen uit het potje van $100 miljard, maar het is niet zeker of alle voorbereidingen tegen die tijd klaar zijn en het geld daadwerkelijk beschikbaar is.

Shinzo-Abe

Japan investeert $110 miljard in infrastructuur Azië

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voordelig beleggen? Maak kennis met BITVAVO, hét Nederlandse crypto platform met de laagste tarieven

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders