Rusland ontvangt meeste economische hulp uit China

Rusland is de grootste ontvanger van financiële hulp uit China, zo blijkt uit een nieuw onderzoek van AidData. Tussen 2000 en 2014 verstrekte China in totaal voor $354,3 miljard aan economische hulp aan andere landen, waarvan uiteindelijk $36,6 miljard in Rusland terechtkwam. Het geld werd in de vorm van leningen verstrekt aan Russische bedrijven, waarmee voornamelijk de Russische energiesector geholpen werd.

Uit het onderzoek van AidData blijkt dat China in totaal voor $25 miljard aan leningen verstrekte aan de Russische oliegigant Rosneft en aan pijplijnfabrikant Transneft. Ook verstrekte China in 2010 een bedrag van $6 miljard in ruil voor de levering van steenkool. Daaruit kunnen we concluderen dat China vooral geïnteresseerd is in de grondstoffen van Rusland en dat ze financiële hulp verleende om de Russische productie- en transportcapaciteit sneller uit te breiden. Onderzoeker Brad Parks van AidData zei daar in een verklaring tegenover de website Foreign Policy het volgende over.

“De meeste leningen aan Rusland hebben als doel olie naar China te exporteren. Het gegeven dat de leningen bijna op commerciële voorwaarden verstrekt werden en gericht waren op het verhogen van de export van olie naar China is een zeer consistent gegeven.”

Chinese ontwikkelingshulp kwam vooral na de financiële crisis op gang (Bron: Aiddata)

Wereldwijde projecten

China heeft sinds 2000 bijna evenveel economische hulp aan andere landen verstrekt als de Verenigde Staten. En hoewel de meeste financiële hulp naar Rusland ging werden er ook grote bedragen beschikbaar gesteld voor projecten in andere landen. Volgens cijfers van AidData hebben in totaal 140 verschillende landen gunstige leningen van China gekregen.

Het lijstje van de tien grootste ontvangers van financiële hulp doet vermoeden dat China vooral geïnteresseerd is in de grondstoffen van andere landen, grondstoffen die ze nodig heeft om haar eigen economie te laten groeien.

Uit een inventarisatie van AidData blijkt dat van het totale bedrag aan ontwikkelingshulp ongeveer 38% gebruikt werd voor energie-gerelateerd projecten en dat 25% bestemd was voor transport- en opslagfaciliteiten in het land van bestemming. Mijnbouw, industrie en constructie komt op een derde plaats, daar werd bijna 9% van het totale ontwikkelingsbudget voor gebruikt.

Chinese ontwikkelingshulp wordt vooral gebruikt voor energie, transport en mijnbouw (Bron: Aiddata)

Deze bijdrage is afkomstig van Geotrendlines

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

4 gedachten over “Rusland ontvangt meeste economische hulp uit China

 • waterman10

  Wat ik nou niet begrijp. China claimt de dollar niet meer te accepteren.
  Waarom zie ik dan wel dat China grondstoffen koopt en afrekent met dollars?
  Hetzelfde geld voor Rusland.Een grote brutale bek opzetten als het om de dollar gaat,maar wel de dollar accepteren bij verkoop grondstoffen?
  Raar volk,die Russen en Chinezen. Altijd al zo geweest.

  Beantwoorden
  • Frank Knopers

   Grondstoffen kopen en aandelen in bedrijven kopen is juist een manier om van je dollars af te komen. Ook worden bedragen soms omgerekend naar dollars, terwijl ze feitelijk in een andere valuta zijn afgerekend. Of dat hier ook het geval is weet ik niet.

   Hoe dan ook, de dollar blijft voorlopig de belangrijkste handelsmunt en de wereldreservemunt. Maar of dat over 20 of 30 jaar nog steeds het geval is, dat valt te betwijfelen…

   Beantwoorden
   • waterman10

    Ik zal het dan wel zien tegen die tijd. Maar ondertussen zul je mij niet vinden op de aandelenbeurs. Ik houd meer van fysiek in mijn handjes. ??

    Beantwoorden
 • Poppenkast

  Eerst de $ lozen en daarna de Yuan als (gedeeltelijke) wereld reserve munt proberen de slijten. Twee vliegen in een klap! Ook het maandelijks opkopen van tientallen tonnen goud hoort daartoe. De Chinese tentakels zorgen zo voor afzet van hun producten en politieke invloed. Oppassen met die Chinezen!!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *