Beleggers kunnen hun verwachtingen maar beter bijstellen

Het lopend jaar is voor beleggers tot dusverre een geweldig jaar. Al meer dan 75% van de bedrijven in de S&P 500 hebben hun cijfers gepresenteerd en die liegen er niet om. Volgens onderzoeksbureau FactSet is de winst per aandeel met gemiddeld 23,9% gestegen. De stijging over het eerste kwartaal bedroeg al 24,8%. De kans wordt steeds groter dat de winstgroei de voorspelde 20,5% gaat waarmaken en misschien zelfs gaat overtreffen.

Voor komend jaar ziet het beeld er met een voorspelde groei van 10,4% er een stuk gematigder uit. Nu 2018 al voor meer dan de helft voorbij is, zal de aandacht van de belegger zich allengs gaan verplaatsen naar komend jaar. Zullen beleggers tevreden zijn met wat ze zien? Daar is wel voldoende reden toe, omdat de onzekerheden zich maar blijven opstapelen. Denk bijvoorbeeld aan de oplopende spanningen op het handelsfront, aan de tussentijdse verkiezingen in November of aan de groeiende twijfel over de groeimogelijkheden van de FAANGs. Die laatsten waren de motor achter de stijging van de koersen. Tegenvallende prestaties van Facebook en Netflix deden de koersen tuimelen.

Wat brengt 2019 voor beleggers?

Bedrijven zullen het sowieso moeilijk hebben om 2018 te overtreffen. Ze profiteren dit jaar ten volle van de belastingverlaging van december 2017. Dat speelt niet meer in 2019. Anders gezegd, die 10% kan wel eens een pure gok blijken te zijn. In de komende maanden zullen steeds meer beleggers zich gaan afvragen of 2019 opnieuw een bevredigende winstgroei zal noteren. Dat is niet uitgesloten.

Wellicht komt er een nieuwe ronde belastingverlagingen, gaat de overheid haar bestedingen verhogen en halen bedrijven hun tegoeden uit het buitenlands terug? Die combinatie zou een heilzame uitwerking kunnen hebben op de reële economie. Daar staat tegenover dat aan margedruk bijna niet te ontkomen is. De nettowinstmarge over het tweede kwartaal kwam uit op 11,8% en dat is de hoogste ooit gemeten sinds FactSet die begon te berekenen in 2008.

Bron: Schwab Center for Financial Research met data van Morningstar. S&P 500® (U.S. large-cap stocks), Russell 2000® (U.S. small-cap stocks), MSCI EAFE® (international large-cap stocks), Bloomberg Barclays U.S. Aggregate (U.S. investment-grade bonds) en Citigroup 3-Month Treasury (cash investments).

Winstmarges

Tot dusverre steunt de margeverbetering op zaken als een sterke economische groei en een voorzichtige opleving van de inflatie. Daar komt nog bij dat de vraag sterk is en dat prijzen geleidelijk omhooggaan. Deze trends zullen ook in de tweede helft van 2018 van kracht blijven. Maar aan alle goede dingen komt een einde. Bedrijven klagen nu al dat hun kosten omhooggaan door de stijging van lonen en de renteverhogingen van de Fed. Dat moet wel negatief voor de marges gaan uitpakken in 2019.

Hoe groot is dan de kans dat de winsten blijven stijgen en dat die stijging op zijn minst 10% zal bedragen? Nu zijn beleggers nog enthousiast over de 20% van 2018, maar 2019 komt snel dichterbij. Ze zullen zich steeds vaker gaan afvragen hoe reel die 10% is. Het kan best zijn dat ze 6% – 7% een stuk waarschijnlijker achten. Zullen ze daar genoegen meenemen of stemmen ze dan met hun voeten?

Cor Wijtvliet

corwijtvliet-logo

Deze bijdrage is afkomstig van www.corwijtvliet.nl

Tot slot:

  • Hebt u opmerkingen en/of vragen? Mail ze gerust aan: [email protected]
  • Of via mijn twitteraccount: @wijtvliet
  • Voor meer door mij geschreven artikelen bezoekt u mijn website: www.corwijtvliet.nl
  • Of bezoek www.Beurshalte.nl      
  • Ontvangt u het Cor Wijtvliet Journaal niet rechtstreeks? Abonneert u zich dan hier!

Vindt u deze columns van Cor Wijtvliet interessant, dan kunt voor €25 per jaar donateur worden van het CorWijtvlietJournaal. Ook kunt u een geheel vrijwillige bijdrage overmaken naar NL14RABO0156073676, ten name van Wijtvliet Research.

Donateurs krijgen niet alleen zonder vertraging het CorWijtvlietJournaal in hun mailbox, maar kunnen ook rekenen op een wekelijkse extra nieuwsbrief met vijf beleggingstips van Cor Wijtvliet. Neem voor meer informatie contact op met Cor Wijtvliet via het hierboven genoemde mailadres.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Een cryptobeginner? Dan is het Nederlandse cryptoplatform Coinmerce de ideale plek om te starten

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders