Column: Extreme tegenstellingen

De afgelopen tijd heb ik veel zakelijk gereisd. Dit heeft me de mogelijkheid gegeven om rustig te evalueren wat er de afgelopen tijd allemaal gebeurd is, zowel privé als zakelijk, en wat dit voor implicaties zou kunnen hebben voor de toekomst.

Goudstandaard heeft een zeer succesvol 2016 achter de rug, ons enthousiaste team heeft veel bereikt en we hopen dat we deze trend in 2017 voortzetten. Ik heb hier al eerder geschreven dat de koersvorming van edelmetaal de situatie in de wereld weerspiegelt. Ik ken geen ander ‘object’ wat zo onderhevig is aan de situatie wereldwijd. Dit is tevens één van de redenen waarom het edelmetaal mij zo fascineert.

De situatie wereldwijd is naar mijn mening nog nooit eerder zo verdeeld geweest en dit feit alleen al baart me zorgen over de wereld waarin onze kinderen terecht zullen komen. Uit de verkiezing van Donald Trump en de ‘Brexit’ is duidelijk naar voren gekomen dat de situatie zoals die bestond, ik laat u deze zelf invullen, niet meer wordt getolereerd door de gewone man/vrouw op straat.

taxpayer_march_on_washington

Protesten in Washington

Ook de verkiezingen in landen als Duitsland en Frankrijk (en Nederland natuurlijk) later dit jaar zullen deze tendens bevestigen. De bedoelingen van deze nieuwgekozen personen en/of partijen zijn onduidelijk en fixeren zich alleen op wat er fout is aan het systeem. Oplossingen worden niet aangedragen en we weten allemaal het volgende: Veranderingen zullen sowieso zeer pijnlijk zijn en veel tijd gaan kosten. Vaak moeten er bij veranderingen eerst een aantal stappen terug genomen worden vooraleer er stappen vooruit gemaakt kunnen worden.

Wat gebeurt er bij de eerste tegenslagen onder de nieuw gekozen regering? Hoe zal er gereageerd worden door de mensen die bijvoorbeeld niet op Trump gestemd hebben of tegen de Brexit? De tegenstellingen en onderlinge verdeeldheid zullen juist nog groter worden dan ze nu al zijn en dit baart mij flinke zorgen voor de (nabije) toekomst.


De media hebben hier helaas veel te veel aan bijgedragen. Deze maken deel uit van de gevestigde orde en worden inmiddels door een flink gedeelte van de Westerse bevolking gewoonweg niet meer geloofd. En helaas is dit ook nog eens terecht. En dat terwijl een goede, objectieve nieuwsvoorziening belangrijker is dan ooit! Ik vermijd in dit gehele stuk expres het woord populisme, omdat de term alleen al polariserend werkt. Ik denk overigens dat de gemiddelde journalist of politicus ook geen idee heeft wat deze term nu precies inhoudt.

Er staat naar mijn mening één ding vast: we stevenen af op een enorme economische crisis die verregaande sociale implicaties zal hebben. Deze crisis is onafwendbaar en het fundament voor deze crisis is jaren geleden al gelegd. Het is zeer goed mogelijk dat deze crisis zal losbarsten kort nadat de ‘nieuwe’ machthebbers geïnstalleerd zullen zijn.

Ik denk dus stiekem dat de gevestigde orde ergens wel blij is met de ‘overname’ van de macht door nieuwe partijen. De aankomende crisis zal in de schoenen geschoven worden van de nieuwe machthebbers en er zal vanuit de bevolking gesmeekt gaan worden om een oplossing.

En wat zal deze oplossing dan zijn? Nog meer centralisatie van macht en geld? Nog meer globalisme? Ik houd mijn hart vast. Neemt u van mij aan: een Hillary Clinton had deze crisis ook niet kunnen voorkomen, net zoals de crisis niet veroorzaakt is doordat de Britten niet meer bij Europa willen horen.

Het is gewoonweg het wereldwijd gevoerde beleid wat begin deze eeuw is ingezet om recessies te voorkomen. Recessies horen er nu eenmaal bij en hebben juist een heel gezonde uitwerking op de langere termijn. Door deze keer op keer uit te stellen is een monster ontstaan.

En als deze crisis toeslaat zullen de gevolgen extreem zijn en zorgen voor uitbarstingen tussen mensen die nu al – terwijl er nog geen écht grote problemen zijn – lijnrecht tegenover elkaar staan. Helaas leert de geschiedenis ons dat oorlogen hierop volgen. Ik hoop en bid dat het deze keer anders zal zijn.

Het is dan ook mijn persoonlijke visie op het nut van bezit van fysieke edelmetalen, deze kunnen je eventueel helpen als verzekering tegen woelige tijden die eraan komen. Ik houd me in ieder geval aan één ding vast: na regen komt altijd zonneschijn, hoe lang de regen ook zal duren.

Sander Noordhof

gs-logo-breed

Deze column van Sander Noordhof verscheen afgelopen weekend op GoudstandaardGoudstandaard is gespecialiseerd in de verkoop en opslag van fysiek edelmetaal. Wilt u meer informatie over beleggen in edelmetalen? Bel ons op +31(0)88 46 88 488 of mail naar [email protected].

Picture of Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *