Column: Hotel Cryptofornia

Bitcoin heeft een bijzonder turbulente week achter de rug. Tikte de prijs van de virtuele munt afgelopen weekend nog bijna de $20.000 aan, deze week ging de koers bijna alleen maar naar beneden. Even leek de koers steun te vinden rond de $16.000, maar vrijdag ging de prijs opnieuw hard onderuit om in de middag verder weg te zakken tot ongeveer $11.500.

De daling bleef niet beperkt tot de Bitcoin, want een blik op Coinmarketcap leert ons dat de andere virtuele munten met een vergelijkbare snelheid in waarde omlaag gingen. De ene virtuele munt mag dan wel betere eigenschappen hebben dan de andere, op dit moment lijken beleggers daar nog niet veel onderscheid in te maken. Over de hele linie is het diep rood op de borden.

Beleggers die al maanden in de cryptomunten zitten zullen nog steeds flink in de plus staan, maar voor diegene die pas deze week zijn ingestapt is het een ander verhaal. Die kijken in het slechtste geval nu al tegen een verlies van meer dan 30% aan. Maar dat is allemaal op papier, want wie weet staat de koers volgende week wel weer veel hoger… (virtuele munten kunnen tenslotte 24 uur per dag en 365 dagen per jaar verhandeld worden)

Bitcoin verkopen?

De prijsdaling van Bitcoin en andere virtuele munten is voor sommige mensen een koopkans, terwijl andere de uitgang zoeken en zo snel mogelijk willen verkopen. Al die transacties kunnen normaal gesproken direct verwerkt worden, maar in deze turbulente periode blijkt dat nog niet zo makkelijk.

Zoals we eerder al schreven kan het Bitcoin netwerk maar een beperkte aantal transacties per seconden verifiëren. Willen heel veel mensen tegelijk kopen of verkopen – zoals vandaag – dan zorgt dat voor zeer lange wachttijden en hoge transactiekosten. Toen de oprichter van Bitcoin.com eerder deze week al zijn virtuele munten wilde verkopen kwam hij erachter dat dat toch niet zo eenvoudig was als het lijkt. Het kostte hem uiteindelijk $50 dollar aan transactiekosten en 12 uur wachten voordat hij alles verkocht had en over zijn geld kon beschikken.

Waren de transactiekosten voor Bitcoin betalingen een paar maanden geleden gemiddeld nog minder dan $5, vandaag de dag zijn die kosten $30. Heb je meerdere wallets of ben je met een kleine inleg begonnen, dan zijn die kosten een serieus obstakel. En dan moet je in het slechtste geval ook uren wachten voordat de transactie is afgerond.

De afgelopen maanden heeft iedereen kunnen instappen in de Bitcoin, maar het is nog maar de vraag of je er ook makkelijk uit kunt als de prijs zo hard omlaag gaat als de afgelopen dagen. Blijken de virtuele munten een bubbel te zijn, dan is het dus nog maar de vraag of je de winsten op papier op tijd kunt omzetten naar echt geld. De door hoge kosten zijn ze als betaalmiddel al nauwelijks te gebruiken. Is de Bitcoin een Hotel Cryptofornia?

Frank Knopers

Deze column van Frank Knopers verscheen eerder op GoudstandaardGoudstandaard is gespecialiseerd in de verkoop en opslag van fysiek edelmetaal. Wilt u meer informatie over beleggen in edelmetalen? Bel ons op +31(0)88 46 88 488 of mail naar contact@goudstandaard.com.
12 gedachten over “Column: Hotel Cryptofornia

 • 27 december 2017 om 10:13
  Permalink

  Tja degene die de hoogste transactie kosten willen betalen zijn als eerste aan de beurt, maargoed degene die op tijd dit jaar zijn ingestapt en er op tijd weer uitgaan (NU!) zullen ondanks de hoge transactie kosten bergen met winst hebben, de medeoprichter heeft zelf al zijn bitcoins precies op tijd verkocht, waarschijnlijk (maar dat zal de tijd uitwijzen) net voordat het schip zinkt. Met goud maak je geen snelle winst, maar dit biedt wel meer lange termijn zekerheid. Als ik moet kiezen tussen one troy ounce en een bitcoin dan weet ik het wel, de bitcoin kan wel vele malen hoger gewaardeerd zijn, maar is gewoonweg niet waardevast genoeg.

  Beantwoorden
  • 29 december 2017 om 07:24
   Permalink

   Beter 1 troy ounce in de hand dan 10………….

   Beantwoorden
 • 28 december 2017 om 10:28
  Permalink

  Je ziet nu de transactiekosten omhoog schieten. Maar wat gaat er gebeuren als het minen van bitcoins steeds moeilijker en daardoor ook steeds duurder gaat worden? Totdat er uiteindelijk geen nieuwe bitcoins meer te minen zijn?
  Volgens voorspellingen zal het laatste scenario pas rond 2150 plaatsvinden.

  De blockchain werkt alleen als er codes worden gekraakt. Het kraken van die codes is interessant, omdat je bitcoins krijgt als het je lukt EN je de eerste bent. Het systeem is zo ontworpen dat mocht het minen te snel gaan, dan worden
  de codes moeilijker en het systeem wordt trager gemaakt. Ook wordt het
  aantal te verdienen bitcoins per block verminderd. Als het dus steeds moeilijker wordt, moet een miner meer transactiekosten vragen om uit de kosten te kunnen komen. Als er geen nieuwe bitcoins meer kunnen komen, zullen de transactiekosten nog de enige bron van inkomsten zijn voor de (dan niet meer) miners.
  Hoe hoog kunnen de transaktiekosten worden? Niet hoger dan wat iemand bereid is te betalen voor een transaktie.
  In een wereld waar de tendens is dat steeds meer ‘gratis’ wordt, zie ik een mentaal probleem ontstaan.
  En als er geen mensen meer zijn die de hoge kosten willen betalen, zullen er ook geen partijen meer zijn die codes willen kraken om de transacties mogelijk te maken. Het systeem houdt dan op te werken en iedereen met bitcoins heeft er dan niets meer aan. Want ze zijn dan niet meer te verhandelen.

  De blockchain van bitcoin is (nu al) hopeloos onbruikbaar op wereldschaal.
  Op dit moment is bitcoin alleen leuk voor gokkers. Het soort mensen dat casino’s leuk vind en denkt dat er een redelijke kans is dat je er rijk kan worden.
  Volgens mij ben je nu te laat met inzetten. Zit je er al wel in, ren dan naar de kassa en cash out. Beter 3 jaar te vroeg, dan 1 dag te laat.

  Beantwoorden
  • 29 december 2017 om 07:23
   Permalink

   Klopt, ik deel die mening, Coins zijn uiteindelijk ergens verzonnen stukjes software ergens op een server, zo gauw mensen dit inzien en het speculatieve karakter hun pijn gaat doen… (dalende koersen over een langere termijn) dan is het over en uit met die Trend!

   Beantwoorden
   • 29 december 2017 om 10:29
    Permalink

    Als ik probeer dit aan mensen in mijn omgeving uit te leggen, krijg ik altijd te horen dat Euro’s ook maar verzonnen zijn. Ja, die de ECB gebruikt om van alles op te kopen zeker. Maar die wijzelf in het leven roepen door te lenen, zijn gebaseerd op het vertrouwen dat de banken hebben in onze verdiencapaciteit in de toekomst.
    Bitcoins worden gekocht met geld dat verloren mag gaan. Je verliescapaciteit dus. Twee heel verschillende zaken.
    Nu mensen blijkbaar gaan lenen om bitcoins te kopen is er een koppeling tussen verdienen en verliezen. Ik vind dat maar eng. Hoe meer je verliest, hoe meer je moet gaan verdienen. Het tegenovergestelde is dan ook waar, maar is toch meer een gok dan een gefundeerde voorspelling.

    Beantwoorden
    • 29 december 2017 om 12:12
     Permalink

     Uiteindelijk zijn het de mensen die in Bitcoin stappen die bepalen wat de waarde moet zijn. Als iedereen er met een buy and hold mentaliteit in stapt, dan zijn de transactiekosten niet zo’n groot probleem en dan kan de prijs op termijn nog verder stijgen.

     Maar de realiteit is dat veel mensen er nu in stappen omdat ze denken dat ze er snel geld mee kunnen verdienen. Dat is niet de doelgroep die bijdraagt aan een grotere acceptatie van virtuele munten. Zit het even tegen, dan stappen ze er ook wel weer uit.

     Volgens mij is dat sentiment bij goud veel minder sterk, omdat mensen de laatste jaren wel hebben gezien dat goud helemaal geen spannende belegging is waar je snel rijk mee zult worden. Het is een manier om je vermogen te beschermen en buiten het financiële systeem te kunnen bewaren.

     Beantwoorden
    • 29 december 2017 om 12:52
     Permalink

     Euro’s zijn niet verzonnen maar worden gedekt door tegenwaarde bv goud en vastgoed enz ook worden deze gedekt door de overheden, het is ook in ieders belang dat deze blijven bestaan of cq worden vervangen door een nieuwe munt eenheid, anders loopt het totale leven vast. Denk aan salaris/inkomsten en betalingen/belastingen, dus blijven uitleggen zou ik zeggen!

     Beantwoorden
  • 29 december 2017 om 12:08
   Permalink

   De technologie moet zich inderdaad nog verder ontwikkelen voordat het voor het grote publiek bruikbaar wordt. Transactiekosten van $30 zijn geen probleem als je duizenden euro’s winst hebt op je positie in crypto valuta, maar als het om kleinere bedragen gaat is het gewoon niet zo praktisch.

   Beantwoorden
 • 29 december 2017 om 11:18
  Permalink

  Wat dit artikel niet vermeldt is dat die oprichter van bitcoin.com niets te maken heeft met Bitcoin zelf en dat Bitcoin.com gekocht is door Roger Ver die zijn Bitcoin Cash project ten koste van Bitcoin probeert te promoten.
  Overigens lukt het mij nog steeds elke dag om SEPA € stortingen en opnames binnen een werkdag op mijn rekeningen te krijgen en dat is (veel) sneller dan het contant maken van mijn fysiek gouden munten. De term Hotel Cryptofornia is m.i. overdreven en eigenlijk suggestieve laster.
  Helaas begint MarketUpdate steeds meer een pro-gold, anti-bitcoin site te worden zonder objectieve artikelen of wederhoor (bijvoorbeeld interviews met crypto kenners) hetgeen ik jammer vind.

  Beantwoorden
  • 29 december 2017 om 12:05
   Permalink

   Dank voor je reactie Floesh. Ik ben nog steeds van mening dat die hoge transactiekosten van meer dan $30 een groot probleem zijn voor de acceptatie van Bitcoin als alternatief betaalmiddel. Ik heb zelf 0,003 BTC en daarvan kan ik met de normale ‘miner fee’ nog niet eens 1/3 deel te gelde maken.

   Zelfs met de laagst mogelijke miner fee kon ik vorige week maar 10% van mijn bitcoin verkopen, de rest zou opgaan aan transactiekosten. Dat is €4 overboeken en €40 aan transactiekosten betalen. Dan kan ik wel spreken van een Hotel Cryptofornia.

   Natuurlijk heeft de blockchain technologie ook bepaalde voordelen boven een gecentraliseerd geldsysteem met banken, maar de technologie moet zich eerst verder ontwikkelen voordat het echt bruikbaar wordt voor het grote publiek.

   Marketupdate is meer dan alleen berichten over goud en daarom zullen we je kritiek ook serieus nemen. Ik ga dat meenemen in onze strategie voor volgend jaar. https://uploads.disquscdn.com/images/7a5d8fb903d77f896b174ee7a57e42ad103322528d05f02f484691f4df4c94e1.jpg

   Beantwoorden
   • 29 december 2017 om 18:29
    Permalink

    Bedankt voor je reactie Frank, dat waardeer ik. Indien gewenst stel ik me beschikbaar voor Bitcoin en crypto gerelateerde vragen/interviews. “On chain” scaling zal altijd traag en duur zijn t.o.v. een gecentraliseerde database (dit komt door het ‘distributed consensus mechanism’). Het is alsof er honderden notarissen je boodschappen bonnetje controleren, veel te duur en te langzaam voor dergelijke micro payments. Hiervoor worden nu zogenaamde second layer toepassingen ontwikkeld. Voor micro payments is dat het Lightning Network, zie voor de werking:
    https://twitter.com/alexbosworth/status/946175898029395968

    Beantwoorden
 • 3 januari 2018 om 08:39
  Permalink

  Lijkt mij simpel,
  Er zijn heden weinig tot geen verkopers resultaat de vraag is groot en het object zijn waarde stijgt.
  Op het moment dat dit omdraait zakt de waarde en door winstnemingen wat later omslaat in paniek zakt het geheel als een pudding ineen.
  Resultaat, vele zijn hun geld kwijt en weinige zijn heel rijk.
  Maar met wat zijn zij rijk omdat alleen in westers valuta handel is.
  NIET in roebel of Yuan (remidi) en roepia.
  Feitelijk is heden ook de bitcoin net zwak als welk andere valuta in de wereldhandel.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.