Column: Is uw geld wel van u?

De meeste mensen verkeren nog steeds in de veronderstelling dat wanneer zij geld op hun rekening bij de bank (laten) storten dat dit hun persoonlijke eigendom is wat de bank voor hen bewaart.

Maar de realiteit is dat het geld niet langer uw eigendom is als u het laat storten op een bankrekening. Het behoort toe aan de bank. Het enige dat u bezit is een belofte van de bank dat zij u zullen betalen. Het is een lening van u aan de bank, zonder onderpand. En dat is iets heel anders dan contant geld in een oude sok onder de matras of fysiek edelmetaal in eigen beheer. Door geld op je rekening te storten of te laten storten, word je technisch gezien dus een schuldeiser van de bank. En daarmee loop je risico wanneer je bank in de problemen komt en een bail-in in werking treedt.

Vergeet nooit het verhaal op Cyprus in 2013, waar mensen gingen slapen en op een normale zaterdagochtend wakker werden om tot de ontdekking te komen dat hun saldo op de bank was bevroren of weggenomen om de bankensector te herkapitaliseren.

Italië

Vorig jaar kwamen er vier kleine Italiaanse banken in de problemen en hadden dus per direct kapitaal nodig. De vier banken maakten daarom gebruik van de bail-in. Duizenden rekeninghouders verloren een groot deel van hun spaargeld. Verhalen van gepensioneerden die zelfmoord pleegden omdat ze alles kwijt waren, werden breed uitgemeten in de Italiaanse media.

De bevolking voelde een steeds groter wordende woede opkomen tegen de bail-in (dit houdt in dat een bank aan extra kapitaal komt door geld van haar schuldeisers te gebruiken, inclusief rekeninghouders). De Italiaanse bevolking is inmiddels nog banger voor de bail-in, omdat er nog meer Italiaanse banken in grote problemen verkeren.

Door die angst halen ze hun spaargeld van de bank en bewaren ze contant geld in huis. Anderen kopen goud. En hoe meer geld het banksysteem verlaat, des te eerder zullen de banken juist een bail-in nodig hebben. Maar, wanneer die bail-ins beginnen, zullen er nog steeds miljoenen nietsvermoedende Italianen hun spaargeld of pensioen kwijtraken.

Verkiezingen

Op 4 december gaan de Italianen naar de stembus om te stemmen over de macht van de Senaat. De 41-jarige premier Renzi wil zijn land namelijk politiek hervormen. Veel Italianen hebben geen idee waar het referendum op 4 december inhoudelijk precies over gaat. Maar doordat premier Renzi zijn eigen toekomst heeft verbonden aan de uitslag, wordt dit een stemming die ook voor de rest van Europa cruciaal wordt.

Mochten er voor deze datum bail-ins plaatsvinden, dan is de uitslag van het referendum zeker “nee”. De kans op een “nee” is sowieso levensgroot, omdat de Italianen het referendum waarschijnlijk zullen gebruiken om te protesteren tegen de eigen overheid en de EU.

Wordt het een “nee” en premier Renzi stapt op zoals beloofd, dan komen er verkiezingen waar partijen zoals de Vijfsterrenbeweging van Beppe Grillo heel hoog zullen scoren. Deze partij heeft al laten weten dat een referendum over een vertrek van Italie uit de euro het eerste is wat ze zullen doen. Een zogeheten ‘Italeave’ of ‘Italexit’ dus. En wanneer dat gebeurt en de bevolking voor stemt, dan is het niet alleen einde Europese Unie. Het zal de wereld op haar grondvesten doen schudden.

De Financial Times omschreef het als volgt:

“Als de Italianen besluiten om de euro vaarwel te zeggen, dan zou dit in een zeer korte tijd de katalysator kunnen zijn voor de totale ineenstorting van de eurozone. Het zou waarschijnlijk leiden tot de grootste gewelddadige economische schok in de geschiedenis van de mensheid, waarbij het faillissement van de Lehman Brothers en de crash op Wall Street in 1929 in het niet zullen verdwijnen.”

U hoort hierover vrijwel niets in onze media, maar momenteel is uw spaargeld bij een bank meer in gevaar dan ooit!

Sander Noordhof

gs-logo-breed

Deze column van Sander Noordhof verscheen afgelopen weekend op GoudstandaardGoudstandaard is gespecialiseerd in de verkoop en opslag van fysiek edelmetaal. Wilt u meer informatie over beleggen in edelmetalen? Bel ons op +31(0)88 46 88 488 of mail naar [email protected].

Picture of Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *