Op de bagagedrager bij Carl Icahn

Lage koperprijzen

Freeport-McMoran houdt zich onder andere bezig met het mijnen naar goud, koper en molybdeem, waarvan vooral koper erg belangrijk is.

Het aandeel heeft zijn aandelenkoers sinds mei flink weg zien zakken. Eind augustus noteerde de koers minder dan 8 dollar per aandeel, terwijl dit in mei nog bijna 24 dollar per aandeel was. Deze enorme daling was het gevolg van de dalende koperprijzen van de afgelopen paar maanden. Vergeleken met een jaar geleden is dit zelfs een daling van ongeveer 20%. Omdat Freeport-McMoran zo afhankelijk is van de koperprijzen, doorstaat het momenteel een moeilijke tijd en is het dan ook flink afgestraft met de dalende koperprijzen.

aaDe daling van de koperprijzen was het gevolg van wereldwijde economische onzekerheden. Vooral de slechtere economische groei van China heeft de koperprijzen niet bepaald goed gedaan. China zorgt namelijk voor ongeveer 40% van de consumptie van koper. Dit heeft dus een flinke negatieve impact op de vraag naar koper gehad.

Slechte prestatie

Als gevolg zag Freeport-McMoran zijn omzet flink dalen en daarmee ook de winst. De verwachte WPA van dit jaar voor het bedrijf staat nu rond -4,20 dollar, wat een erg laag getal is en de slechtste prestatie die het bedrijf in jaren geleverd heeft.  Het is overigens zo dat de problemen met de koperprijzen al een tijdje aan de gang zijn, waardoor het bedrijf ook vorig jaar een verlies realiseerde. Toen was dit echter nog een WPA van -1,26 dollar. Op het hoogste punt in 2014 noteerde het aandeel nog boven de 37 dollar, waarna de neerwaartse trend in gang werd gezet toen de koperprijzen verder begonnen te dalen.

Herstel van Freeport-McMoran verwacht

Het bedrijf maakt nu weliswaar verlies, maar het zit zeker niet stil. Het is druk bezig geweest met het reduceren van de kosten, ookal is dit niet genoeg geweest om de lagere koperpijzen goed te maken. Ik geloof overigens dat de kans bestaat dat we binnenkort een (licht) herstel van de koperprijzen zullen zien. We hebben sinds de correctie van eind augustus de koperprijzen op zien lopen nadat er positief nieuws uit China kwam. Dit zorgde ervoor dat de koers van Freeport-McMoran ook licht herstelde. Hierdoor noteert deze op het moment ruim 12 dollar per aandeel.

Tevens wordt er verwacht dat er de komende jaren de vraag naar koper zal groeien, maar het aanbod juist zal afnemen. Dit zal als gevolg hebben dat de koperpijzen zullen oplopen waar Freeport-McMoran van zal profiteren. De verwachte WPA voor het komende jaar is dan ook 1,92 dollar en de komende jaren wordt er verwacht dat dit alleen maar verder zal toenemen. Het verlies dat het bedrijf momenteel realiseert is dus slechts tijdelijk evenals de lage koperprijzen.

Conclusie

Met de WPA die wordt verwacht voor volgend jaar zou het bedrijf een Koers/Winst verhouding van slechts 6,5 hebben, wat eruit ziet als een onderwaardering. Ik zie het recente herstel van de koers daarom als een goed punt om in te stappen om zo te kunnen genieten van het herstel van de koperprijzen en dus Freeport-McMoran. Carl Icahn zag dit al eerder en is op een lager punt ingestapt. Des te meer reden om in dit aandeel te geloven. Ik spring graag achterop de bagagedrager van een grote invloedrijke speler…

Disclaimer: De informatie is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Selwyn Duijvestijn heeft momenteel positie in FreeportMcMoran.

Meer informatie vindt u op Marktgevoel.nl.