Column: Vreemde tijden…

Het is werkelijk bizar wat er de afgelopen week voor informatie naar buiten is gekomen door de gehackte privé emailserver van Hillary Clinton. Zij heeft 33.000 emails verwijderd die volgens haar alleen privé informatie bevatten. Deze e-mails zijn dus weer boven water gekomen en bevatten informatie die ongeveer gelijk staat aan 33.000 Watergate schandalen.

Het is echt onvoorstelbaar en ik kan moeilijk geloven dat de wereld vandaag de dag blijkbaar zo in elkaar steekt. Eigenlijk wil ik er verder weinig woorden aan vuil maken, maar ik kan niet begrijpen dat de grote kranten hier maar mondjesmaat over schrijven/praten.

CNN (heeft inmiddels wereldwijd de bijnaam Clinton’s News Network) maakte het helemaal bont. Ze vertelden dat het verboden is deze gehackte e-mails te lezen (onwaar) en dat de media de inhoud zal communiceren naar het publiek (ook onwaar).

“It’s illegal to possess these stolen documents, it’s different for the media. So everything you are learning from this, you are learning from us.”

Syrië

Het is momenteel werkelijk zo belangrijk dat de media objectief alle kanten van een conflict belichten, zodat de lezer zijn eigen afgewogen keuze kan maken op basis van de waarheidsgetrouwe feiten. Nergens lees ik over pijpleidingen die zowel Rusland als de VS door Syrië (er is vrijwel geen andere mogelijkheid) willen laten lopen naar Europa.

Met deze informatie is het conflict in Syrië veel beter te begrijpen, net als de vraag waarom de VS Assad zo graag weg willen hebben en de Russen hem zo graag in het zadel willen houden. De economische belangen zijn immens, net als bij eerdere oorlogen die werden gevoerd onder het mom van ‘het brengen van democratie’ aldaar. Ik kom hier de komende tijd nog uitgebreid op terug.

China

Verder viel me een bericht op uit China. De autoriteiten daar willen het internetgedrag van hun burgers gedetailleerd volgen en beoordelen. Ik denk dat George Orwell, schrijver van het boek ‘1984’, zich zou omdraaien in zijn graf…

Flashcrash AEX?

Vanochtend ging de AEX index kort na opening in luttele seconden met ruim 5% omlaag. Een paar seconden later stond deze index weer rond de beginstand. Een zogenaamde ‘Flash crash’ dus, die voornamelijk wordt veroorzaakt door high-frequency trading. Dat zijn computeralgoritmes die ervoor zorgen dat er vliegensvlug gehandeld kan worden door grote banken of instituten.

Ook las ik dat de ‘insider buying’ (wanneer het management van een bedrijf haar eigen aandelen koopt) op het laagste niveau staat van de afgelopen vijf jaar. Al dit nieuws geeft duidelijk aan dat de financiële markten onder hoogspanning staan. De gemoedstoestand onder beleggers wereldwijd is zeer nerveus te noemen.

Inflatie

Ondertussen loopt de inflatie in de VS op. Het bijzondere hiervan is dat dit in een tijdsbestek gemeten werd waarin grondstoffen (zoals bijvoorbeeld olie) flink daalden. Anders gezegd: de inflatie kwam al boven de 2% uit, terwijl olie onder de $40 stond. Inmiddels staat olie op $50 en zijn ook de prijzen van andere grondstoffen substantieel hoger.

Nu wil de Federal Reserve ook inflatie hebben, maar dit kan natuurlijk ook totaal uit de hand gaan lopen. Een naar mijn mening rake opmerking hierover leest u hieronder:

“However, as someone recently noted, trying to create inflation is a lot like trying to get ketchup out a bottle… you keep trying and nothing happens, but once it hits, you usually get a lot more than you intended”.

Het lijkt er dus op dat we binnenkort een periode van stagflatie gaan krijgen. Dat is een combinatie van stagnerende groei en hoge inflatie (inflatie hoger dan de groei). Om dit probleem aan te pakken, dient de Fed de rente flink te verhogen. Schulden zullen daardoor wereldwijd weleens onbeheersbaar kunnen gaan worden…

Sander Noordhof

gs-logo-breed

Deze column van Sander Noordhof verscheen afgelopen weekend op GoudstandaardGoudstandaard is gespecialiseerd in de verkoop en opslag van fysiek edelmetaal. Wilt u meer informatie over beleggen in edelmetalen? Bel ons op +31(0)88 46 88 488 of mail naar [email protected].

Picture of Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *