De gemiddelde belegger

De gemiddelde belegger is een slechte belegger. Dat blijkt uit de jaarlijkse studie ‘Quantitative Analysis of Investor Behaviour’* van het Amerikaanse onderzoeksbureau Dalbar. Afgelopen jaar behaalde de gemiddelde belegger actief in aandelenfondsen een rendement van minus 2,28%. De Amerikaanse beursindex S&P 500 daarentegen steeg in 2015 met 1,38%. Obligatiefondsen rendeerden afgelopen jaar 0,55%. Maar beleggers actief in obligatiefondsen verloren juist 3,11%.

De afgelopen 30 jaar leverden aandelen en obligaties een gemiddeld rendement op van respectievelijk 10,35% en 6,73% per jaar. De gemiddelde belegger daarentegen behaalde in dezelfde periode gemiddeld 3,66% per jaar met aandelenfondsen en 0,59% per jaar met obligatiefondsen.

Gemiddelde belegger presteert slecht

De gemiddelde belegger presteerde de afgelopen 30 jaar ongeveer 6,5% per jaar slechter dan de S&P 500. Over een periode van 30 jaar leidt dit tot ongeveer een factor 7 aan verschil. Een bedrag van €100.000,- groeit met 3,66% per jaar in drie decennia uit tot €293.992,-. Bij een rendement van 10,35% groeit hetzelfde bedrag uit tot bijna €2 miljoen. Bijna het zevenvoudige dus!

Hoge kosten

De oorzaak van de matige resultaten van de gemiddelde belegger heeft voor een deel te maken met de hoge kosten van actief beheerde fondsen. Maar de allerbelangrijkste oorzaak is de belegger zelf…

Warren Buffett geeft beleggers het advies angstig te zijn wanneer anderen hebzuchtig zijn en hebzuchtig wanneer anderen angstig zijn. Maar in de praktijk doen beleggers exact het omgekeerde. Emoties – in de kern angst en hebzucht – zetten beleggers voortdurend op het verkeerde been.

Zijn aandelen jarenlang gestegen en intussen fors gewaardeerd zoals rond de eeuwwisseling het geval dan kopen beleggers massaal aandelen. Zijn aandelen sterk gedaald en opvallend goedkoop zoals tijdens de kredietcrisis dan besluit menig belegger ‘voorgoed’ uit aandelen te gaan…

De principes van het value beleggen

Om de kans te verkleinen zelf in de psychologische valkuilen op de beurs te vallen en irrationele beslissingen te nemen is het nuttig bekend te zijn met de eigen, menselijke tekortkomingen. Het kennen van de vier principes van het value-beleggen kan eveneens geen kwaad:

  • Principe 1: Zie een aandeel als wat het in feite is: een belang in een bedrijf.
  • Principe 2: Koop enkel wanneer sprake is van een stevige korting op de intrinsieke waarde zodat sprake is van een veiligheidsmarge.
  • Principe 3: Profiteer van ‘Mr. Market’, het fictieve manisch-depressieve karakter dat symbool staat voor de fluctuaties op de aandelenmarkt.
  • Principe 4: Probeer zo rationeel en objectief mogelijk te zijn – het zijn juist uw eigen emoties die u voortdurend op het verkeerde been kunnen zetten.

Hendrik Oude Nijhuis

hendrik-oude-nijhuisOver de auteur: Hendrik Oude Nijhuis is een expert op het gebied van value investing en medeoprichter van Kingfisher Capital, een op value investing principes gebaseerde business model & investment research boutique. Hij heeft uitgebreid onderzoek verricht naar de investeringsstrategieën van value investors als Warren Buffett.

Lees meer over value-investing op www.beterinbeleggen.nl.

Picture of Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *