De Nederlander wordt armer

Enkele maanden terug riep onze premier, Mark Rutte, de Nederlandse burgers op om niet te moeilijk te doen en geld uit te geven. Inmiddels heeft minister van Financiën, Jeroen Dijsselbloem, zich hierbij aangesloten. De consument moet volgens de beleidsbepalers weer gaan consumeren om de economie aan te wakkeren.

Cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) laten echter zien dat de Nederlandse consument sinds medio 2011 maandelijks minder uitgeeft. In de maand juni daalde de consumptie met 2,4% ten opzichte van een jaar eerder. Sinds het begin van de crisis zijn de bestedingen al met 7% gedaald. De consumptie van duurzame gebruiksartikelen neemt het hardst af en vooral de autoverkopen zijn dramatisch. De verkopen van nieuwe auto’s waren de afgelopen twee maanden maar liefst 55% lager dan in dezelfde periode van vorig jaar!

Waarom geven de burgers dan minder geld uit? Veel beroepsgroepen zijn op een nullijn gezet en zullen dat gezien de nieuwe bezuinigingen, waar de coalitie gisteren overeenstemming over vond, de komende tijd blijven. Volgens sommigen moeten mensen die hun inkomen zien dalen – nominaal dan wel reëel – gewoon tijdelijk een lening afsluiten en daarvan consumeren. Cijfers van het CBS laten echter zien dat het bedrag dat uitstaat voor mensen met een persoonlijke lening en doorlopend krediet de laatste jaren afneemt.

Burger teert in op spaargeld

Het CBS laat echter ook zien dat de Nederlanders meer uitgeven dan dat ze verdienen. Als dit niet door leningen wordt opgevangen is er maar één conclusie mogelijk: de burger ontspaart. Met andere woorden, de Nederlander spreekt al zijn financiële mogelijkheden aan om zijn koopkrachtverlies enigszins te compenseren. Zonder dat ze zich hierbij blootstellen aan meer financiële verplichtingen i.e. leningen.

De politiek slaat de plank dan ook volledig mis. Enerzijds worden onder het mom van bezuinigingen de mensen hard in de portemonnee geraakt en worden mensen aangemoedigd om minder te lenen. Zowel hypothecair als persoonlijk. Anderzijds moeten de mensen wel meer uitgeven. Dit is op zijn minst paradoxaal te noemen. Ziet de politiek niet dat ze de Nederlander financieel in het nauw heeft gedreven? Is de politiek verblind door het begrotingstekort? Een ding is zeker: lastenverzwaringen structureel bezuinigingen noemen is niet de oplossing.

Bronnen:
Crash Investor week 34
CBS

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo