Heeft de iPhone van Apple een mooie toekomst achter zich?

Deze bijdrage is afkomstig van Beurshalte

Deze week, om precies te zijn op woensdag 9 september, zal Apple zijn nieuwe iPhone ten doop houden. De plaats van handeling is het Civic Auditorium in San Francisco, waar in 1977 Steve Jobs de Mac II bij het grote publiek introduceerde. De belangstelling voor de bijeenkomst is groot. Het ziet er immers naar uit, dat de markt voor de smartphone na jaren van onstuimige groei gaat vertragen.

iphone6s-resizedHet onderzoeksbureau IDC verwacht dat de groei van de smartphonemarkt in 2015 gaat uitkomen op 10,4 procent, een stuk minder dan de 27,5 procent voor 2014. De vertraging is vooral te wijten aan China. Daar zal de groei dit jaar terugvallen naar 1,2%.

Er zit een pikant detail aan de prognoses van IDC. Die kwamen een dag nadat ceo Tim Cook van Apple in een e-mail de markt had laten weten, dat de verkopen van de iPhone in China sterker waren dan voorzien. Cook schreef die email, omdat door de onrust op de beurzen in China het aandeel Apple ook onder druk was gekomen. Dankzij het optreden van de ceo kwam er een einde aan de koersdaling van het aandeel.

koers-apple

Koersontwikkeling aandeel Apple

Het IDC is echter niet de enige partij die vraagtekens zet bij de groei van de markt voor smartphones dus ook bij de onstuitbare opmars van de iPhone. Ook Wall Street twijfelt. De bankiers vragen zich hardop af of Apple er ook in 2015 opnieuw erin zal slagen de consument in grote getale te overtuigen een nieuwe iPhone aan te schaffen. Ze kijken daarbij met meer dan een schuin oog naar de vertraging in China. Dat land is de belangrijkste groeimarkt voor Apple. Wall Street verwacht dat er in 2015 tussen vijf en tien procent meer iPhones verkocht zullen worden dan in 2014. Toen bedroeg de groei 35%.

Innovatie?

Los van de moeilijke economische omgeving vragen de analisten op Wall Street zich af of er nog heel veel innovatie in de pijplijn zit. Die is in hun ogen nodig om verkopen op peil te houden. Ze hebben hun twijfels en die hebben ze zeker over de nieuwe 6S die op de markt gaat komen. Het is een zogeheten ‘S’ jaar. Dat betekent geen complete redesign, maar slechts een enkele verbetering.

Bij Apple zijn ze zich terdege ervan bewust, dat dit soort ideeën leeft in de markt en ze proberen die met man en macht de kop in te drukken. Het idee van een groeivertraging bij Apple doet de koers immers geen goed! Nog bij de presentatie van de tweede kwartaalresultaten hamerde ceo Tim Cook er op dat de smartphone nog een lange reeks van innovatieve jaren tegemoet gaat. Maar niet alleen daarom zal de komende jaren de vraag hoog blijven. Gebruikers van Apple ’s iPhone zijn erg merkentrouw en daar zal het bedrijf de komende jaren nog veel profijt van hebben. Uit intern onderzoek blijkt, dat minder dan 30% van de Appleklant een iPhone 6 of 6 Plus heeft. Er zou in dat opzicht nog een wereld te winnen zijn, zo zeggen ze bij Apple.

Het zaad van de twijfel is gezaaid, zo lijkt het. Niemand twijfelt eraan, dat Apple nu en in de toekomst nog mooie, innovatieve apparaten in de markt gaat zetten. De magie van de vanzelfsprekendheid lijkt echter op zijn retour. Meer dan in het verleden, zal het bedrijf moeite moeten doen om de iPhone in blijvend zeer grote getale aan de man/vrouw te brengen. Het is overigens een lot dat elk innovatief bedrijf wacht. Eens is de magie uitgewerkt! Wie weet, staat Apple op het punt die les te leren.

Cor Wijtvliet

 

Woensdag lanceert Apple de nieuwe iPhone 6S

Hoofdredacteur Beurshalte.nl

beurshalte-logoOver Beurshalte:

Dagelijks publiceert Beurshalte nieuwsbrieven en columns van leden van de redactie en van gastauteurs over de wereld van beleggen en alles wat ermee samenhangt. Daarnaast publiceert beurshalte wekelijks een nieuwsbrief met unieke inhoud over relevante beleggingsthema’s. Belangstellende lezers kunnen een gratis abonnement nemen. Als u geïnteresseerd bent, kunt u zich hier aanmelden!

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voordelig beleggen? Maak kennis met BITVAVO, hét Nederlandse crypto platform met de laagste tarieven

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders