Natuurlijk beheerste de situatie in Turkije het nieuws van de afgelopen week. De vreselijke aanslag in Nice werd hierdoor snel weer naar de achtergrond verdrongen. Grote én kleine kranten meldden eensgezind dat het wel heel erg leek op een vooropgezet plan van Erdogan.

Erdogan heeft duizenden ‘tegenstanders’ inmiddels laten oppakken, uit alle geledingen uit de samenleving. Deze arrestaties hebben op zo’n grote schaal plaatsgevonden dat het lijkt alsof deze lijsten met verdachten al lange tijd geleden waren gemaakt. Deze arrestanten hebben door de invoering van de noodtoestand geen enkele rechten, wat betekent dat de huidige regering veel meer vrijheid heeft om te beslissen over het lot van deze mensen. Allemaal onder het mom van ‘Nationale Veiligheid’. We gaan dit de komende tijd verder volgen.

turkey-flag2

Hete zomer in Turkije

Zou Poetin dit soort acties ondernomen hebben, denk ik dat het Westen binnen een dag alle mogelijke sancties had opgelegd aan Rusland. Turkije daarentegen lijkt slechts met fluwelen handschoenen aangepakt te worden. Mij valt altijd op dat de grote kranten en nieuwsprogramma’s altijd negatief zijn over Poetin, er wordt vaak maar een deel van het volledige verhaal verteld. Dit werd mij bevestigd tijdens een lang gesprek dat ik had met een Nederlander die al lange tijd woont en werkt op de Dominicaanse Republiek. Telkens als hij met Nederlanders praatte, viel het hem op hoe negatief ze waren over Rusland en Poetin. Zijn nieuwsbronnen, niet uit het Westen dus, waren ook niet altijd positief over Poetin, maar ook zeker niet altijd positief over acties door het Westen.

Hij vond het erg vreemd dat het Westen zich zo druk maakte om de annexatie van de Krim. Er was toch kort daarvoor een referendum geweest waarbij het overgrote deel had gestemd voor hereniging met Rusland? Hier werd dus wel geluisterd naar een uitkomst waarvoor het volk was geraadpleegd…
NAVO

Verder vind ik het doodeng voor onze toekomst dat we, via de NAVO, troepen aan het opbouwen zijn bij de Russische grens. Hoe zouden de Verenigde Staten reageren als Rusland troepen zou opbouwen in Canada, vlakbij de Amerikaanse grens? Net zo bezorgd als de Russen. Tevens is deze troepenopbouw in strijd met alle afspraken die na het einde van de Koude Oorlog zijn gemaakt. Ook dit argument is bijna in geen enkele krant te lezen. Ook deze ontwikkelingen blijven we voor u volgen.

Ik ben niet voor of tegen Rusland of Turkije, maar ik vind het van groot belang dat de algemene nieuwsvoorziening de argumenten van alle partijen dient te belichten.

Pensioenfondsen

Wat ik ook niet lees in de grote kranten is de ernst van de situatie binnen de pensioenfondsen, die binnenkort overigens onder de verantwoordelijkheid van de EU vallen. Door de lage tot negatieve rentes vindt er een bloedbad plaats.

Van pensioenfondsen wordt nog steeds verwacht dat zij elk jaar 8% rendement halen op het aangehouden vermogen, zodat ze aan hun lange termijn verplichtingen kunnen voldoen. Ik ben bang dat we hier nog veel van gaan horen en merken in de nabije toekomst, vooral dat het allemaal veel slechter zal zijn dan ons jarenlang is voorgehouden.

Als laatste las ik dat de Rabobank denkt dat goud in een bubbel zit. Ik heb hierna alle aanbevelingen die deze bank de afgelopen jaren gedaan heeft doorgenomen. Naar aanleiding hiervan heb ik één advies: Doe precies het tegenovergestelde van wat de Rabobank beweert…

Sander Noordhof

gs-logo-breed

Deze column van Sander Noordhof verscheen afgelopen vrijdag in de nieuwsbrief van GoudstandaardGoudstandaard is gespecialiseerd in de verkoop en opslag van fysiek edelmetaal.