Manieren om aan kapitaal te komen als startup

Je bent een startup begonnen en hebt nu kapitaal nodig. Er zijn verschillende manieren om aan kapitaal voor je startup te komen. Bijvoorbeeld door geld te lenen bij je vrienden en familie. Maar lang niet iedereen vindt dat prettig. Want niet iedereen is binnen twee jaar al een volwaardig bedrijf. Er bestaan genoeg voorbeelden van bedrijven die zelfs tien jaar of langer in de startupfase blijven zitten. Daarom kun je er ook voor kiezen je eigen financiering aan te spreken, met de bank in zee te gaan door een zakelijk krediet of zakelijke lening aan te vragen. Een andere optie is met een incubator of accelerator om tafel te gaan zitten. Zeggen al deze termen je niet zo veel, dan leggen we ze hier uit.

Verschillende manieren

Er zijn dus verschillende manieren om aan kapitaal te komen als startup. De kans is groot dat als je net bent begonnen met ondernemen je niet meteen een beeld hebt bij termen als ‘bootstrap’, ‘acceleratie’ en ‘incubator’. Dat is geen probleem, want we leggen de termen graag even uit.

Bootstrap (zelf doen)

Ten eerste kun je je eigen financiering aanspreken. Dit is wat we bedoelen met ‘bootstrap’, Belangrijk is dat je een duidelijk beeld hebt van welke kant je met je bedrijf op wilt. Met wie ga je eventueel samenwerken? Uiteraard studeren we in de hoop een goede baan te vinden, maar een groot deel van oud-studenten kiest er toch voor om als zelfstandige verder te gaan. Ga je als startup beginnen, dan zal je mogelijk toch ook zelf een investering moeten doen.

Bootstrappen is een populaire manier om aan geld voor een startup te komen. Je investeert zelf in je onderneming. Bijvoorbeeld door te freelancen bij bedrijven en dit geld in je startup te stoppen. Of door spaargeld aan te spreken. Het is mogelijk om alles wat je niet nodig hebt voor je leven in het bedrijf te steken. Houd de kosten laag. Geef geen geld uit aan een kantoorpand. Je kunt bijvoorbeeld ook kiezen voor een co-working space, waar je met meerdere mensen tegelijk voor je eigen bedrijf in een ruimte zit. Dit vergt natuurlijk wel enige financiële discipline.

Vrienden en familie vragen

Wellicht heb je een rijke oom of tante die wel iets in je toekomst ziet en om die reden geld wil lenen voor een startup. Het voordeel is dat het vrij eenvoudig is om op die manier aan kapitaal te komen, mits de familie voldoende financiële middelen heeft. Deze mensen kennen jou het best en steken hun geld in je startup omdat ze je vertrouwen. Daardoor zijn de banden een stuk informeler dan wanneer een bedrijf bij de bank een lening afsluit. Maar het is wel belangrijk om ruzie te voorkomen. Zet alles dus goed zwart op wit en maak duidelijke afspraak over de financiering. Ziet het familielid dit als een investering, of wil hij zijn geld ook weer terugzien? 

Wat zijn de voorwaarden waaronder het kapitaal verstrekt wordt? Vrienden en familie zijn een goede bron van inkomsten om geld in een startup te stoppen. Heeft jouw familie al geen geloof in je startup, dan is de kans groot dat zakenpartners er net zo over denken. Zorg er dus voor dat je je idee helder uiteenzet.

Een zakelijke lening aanvragen

Spreek je liever niet het vermogen van een rijk familielid aan, dan is de ouderwetse manier om naar de bank te gaan. Daar kun je een zakelijke lening aanvragen. Banken houden vaak niet van risico’s nemen. Dus is het belangrijk om een goed onderbouwd bedrijfsplan te schrijven. Er zijn tegenwoordig veel banken die ook voor start-ups leningen en kredieten verstrekken. Om daarvoor in aanmerking te komen is een dichtgetimmerd businessplan nodig. Het is niet gezegd dat de lening altijd wordt toegewezen, maar het is zeker het proberen waard. Bij een zakelijke lening krijg je het volledige kapitaal in één keer gestort, waarna je maandelijks een vast bedrag plus rente terugbetaalt.

Een zakelijk krediet aanvragen

De kans is ook aanwezig dat je niet veel geld nodig hebt om je startup van de grond te krijgen. Hooguit duizend euro voor drie maanden is voor jouw startup al genoeg. Als dat het geval is, kun je beter een zakelijk krediet aanvragen. De kans op acceptatie is ook groter. Wel heb je nog steeds een goed plan nodig. Voordeel is wel dat je zelf kunt beslissen hoeveel je op wilt nemen van het krediet. Alleen over het geld dat je opneemt, betaal je rente. Nadelig is wel dat de rente van een zakelijk krediet vaak wat hoger ligt. 

Werken met een incubator

Bij startups komen termen als ‘incubators’ en ‘accelerators’ vaak voorbij. Wat is dat precies? Veel startups maken er gebruik van. Het zijn mensen (bijvoorbeeld oud-ondernemers) uit het vakgebied die je startup verder helpen. Bijvoorbeeld door startkapitaal te verstrekken in ruil voor aandelen. Of je krijgt geen geld, maar wel coaching en een kantoorruimte. Er zijn wel grote verschillen in de manieren waarop deze mensen aan de slag gaan. Kijk dus eerst goed welke manier het beste bij je past.

Als je je startup nog niet hebt opgestart, is het beter om eerst de hulp van een incubator in te schakelen. Deze helpt je met het ontwikkelen van je bedrijfsplan. Weet je wel al wat je wilt, dan kan een accelerator verder helpen. Deze geeft de startup een (financiële) boost.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo