Uit de cijfers van het Amerikaanse ministerie van Financiën blijkt Nederland Amerikaans schuldpapier te hebben verkocht. In de laatste zes maanden van 2010 stootten Nederlandse partijen $2 miljard af. In de periode juni-december 2010 werd het belang teruggebracht van $24,7 miljard naar $22,7 miljard; een afname richting de 10%.  

Saillant detail is dat de Amerikanen onlangs de wijze van berekenen hebben gewijzigd. Wie de cijfers afkomstig uit de oude berekeningswijze erop na slaat, ziet dat Nederland een aanzienlijk deel van het Amerikaans schuldpapier verkocht heeft. In december 2009 stond er namelijk bij Nederlandse partijen nog voor ruim $20 miljard aan Amerikaanse staatsobligaties in de boeken; in december 2010 bleek daar nog slechts 15 miljard van overgebleven. Dat is een afname van maar liefst 25%.
Bill Gross van 's werelds grootste obligatiefonds Pimco meldde het vorige week al, de Federal Reserve koopt op dit moment 70% van alle Amerikaanse staatsobligaties op. Het is de vraag hoe lang buitenlandse partijen nog interesse hebben om het Amerikaanse begrotingstekort te financieren. Nederlandse partijen doen daar in ieder geval niet meer aan mee.
 
Willem Middelkoop & Jaco Schipper