Vermogensbelasting gaat eindelijk omlaag

Er is de afgelopen weken veel kritiek geweest op het regeerakkoord van Rutte III, bijvoorbeeld op de verhoging van het lage btw-tarief en het plan om huiseigenaren weer belasting te laten betalen over een afgelost huis. Geen populaire maatregelen, maar daar staan ook een aantal lastenverlichtingen tegenover. Zo was al bekend dat de loonbelasting omlaag gaat, maar deze week werd ook duidelijk dat er eindelijk iets gedaan zal worden aan de vermogensbelasting.

Volgens de Telegraaf gaat de belastingdienst in de toekomst niet meer uit van een fictief rendement van 4% op je vermogen, maar van een veel lagere spaarrente van 0,35%. En daarmee komt de regering tegemoet aan de veel gehoorde klacht van spaarders dat hun rendement veel lager is dan het bedrag dat de belastingdienst ieder jaar invordert.

Vermogensbelasting omlaag

In het huidige belastingstelsel betalen mensen met een vermogen tot €75.000 effectief 30% belasting over een fictief rendement van 2,9%, maar dat zal door deze aanpassing van kabinet Rutte III verlaagd worden naar 30% over een fictief rendement van 2%. Dat betekent een besparing van enkele tientjes tot enkele honderden euro’s op jaarbasis voor mensen met een vermogen van €25.000 tot €100.000.

Ook de kleine spaarders gaan erop vooruit met de nieuwe plannen, want de belastingvrije grens voor vermogen in box 3 zal verhoogd worden van €25.000 naar €30.000. Dat is per saldo een besparing van enkele tientjes per jaar.

Sigaar uit eigen doos

De regering heeft een half miljard euro gereserveerd voor deze lastenverlichting. Dat is een leuk extraatje voor de spaarder, maar uiteindelijk is het ook een sigaar uit eigen doos. Voor de ongeveer één miljoen huishoudens met een afgelost huis wordt het voordeeltje op vermogensbelasting immers weer teniet gedaan door de extra heffing op een eigen huis.

De nieuwe maatregelen van Rutte III zijn kenmerkend voor de Nederlandse politiek. Iedere regering probeert haar stempel te drukken op het belastingstelsel, maar in plaats van echt structurele hervormingen door te voeren blijft het vaak beperkt tot kleine verschuivingen, die per saldo weinig effect hebben. Zo doet de regering nog steeds veel te weinig om de oververhitting van de huizenmarkt te verminderen, wat naar mijn mening een veel groter probleem is.

Frank Knopers

Deze column van Frank Knopers verscheen eerder op GoudstandaardGoudstandaard is gespecialiseerd in de verkoop en opslag van fysiek edelmetaal. Wilt u meer informatie over beleggen in edelmetalen? Bel ons op +31(0)88 46 88 488 of mail naar [email protected].
Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

4 gedachten over “Vermogensbelasting gaat eindelijk omlaag

 • 4 november 2017 om 22:31
  Permalink

  De politieke overheid is er veel aan gelegen om de huizenprijzen hoog te houden, zodat zij er meer belasting uit kunnen persen., vandaar het stimuleren van oververhitting.Ook de wijziging van vermogens rendement heffing is een truc, welke enkele tientjes tot honderd €. uitmaakt. Particulieren welke hun bedrijf verkocht hebben en alleen AOW ontvangen worden flink gepakt.Of het belasting regime in 2018 veranderd is afwachten, echter wanneer de rente stijgt, heeft de overheid je weer ten graze.

  Beantwoorden
  • 5 november 2017 om 12:23
   Permalink

   Hoge huizenprijzen zorgen denk ik voor meer vermogensongelijkheid. Wie ervan profiteren zijn de banken (meer hypotheekschulden), de overheid (belastingen op basis van waarde van je huis, huurwaardeforfait), de grondbezitters en de vermogende mensen die al veel vastgoed in de portefeuille hebben.

   Zit je aan de andere kant van de medaille, dan moet je blij zijn met een lage rente en mag je je nog dieper in de schulden steken. 😛

   Beantwoorden
 • 5 november 2017 om 19:42
  Permalink

  Ik meen dat je beter bij een hoge rente, onroerend goed kunt kopen, dan bij een lage rente.Waarom? Bij een hoge rente % is er minder vraag, vooral door banken restricties. Daardoor zijn de huizenprijzen relatief laag. Als de rente daalt zit je met je aflossing&rente betaling goed. De huidige huizengekte zorgt voor hoge prijzen en dus ook, ondanks de lage rente, hoge aflossing verplichtingen, zeker als de rente (die alleen maar kan stijgen) de lasten verder verhoogt. Ook geeft de lage rente m.b.t. het huurwaardeforfait minder belasting voordeel, zelfs nadeel!

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Een cryptobeginner? Dan is het Nederlandse cryptoplatform Coinmerce de ideale plek om te starten

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders