Blockchain-aangedreven datamarktplaats aangekondigd door Nokia

De lancering van de Nokia Data Marketplace – de enterprise-grade blockchain-gebaseerde datamarktplaatsinfrastructuurdienst van Smartphone-maker Nokia, is aangekondigd door het bedrijf. Nokia onthulde, in een release die woensdag werd gepubliceerd, dat zijn nieuwe blockchain-service naar verluidt gegevenstransactie en -analyse biedt in het kader van een veilige private, geautoriseerde blockchain-infrastructuur.

Nokia verklaarde dat klanten in verschillende industrieën kunnen deelnemen aan het blockchain-netwerk, waarbij ze gebruik kunnen maken van de voordelen van gedecentraliseerde technologie voor betrouwbare gegevensoverdracht. Dit stelde het bedrijf als onderdeel van de aankondiging.

In een fragment uit de release werd aangegeven dat deze (de Nokia Data Marketplace) een breed scala aan verticale gebruiksscenario’s mogelijk maakt, zoals het opladen van elektrische voertuigen, het genereren van inkomsten uit milieudata, automatisering van de toeleveringsketen. En preventief onderhoud voor tal van verticale segmenten, waaronder transport, havens, energie, slimme steden en gezondheidszorg.

Ook verklaarde Nokia, als onderdeel van het verticale integratiepotentieel van zijn blockchain-datamarkt, dat de nieuwe dienst andere aanbieders van communicatiediensten in staat zou kunnen stellen soortgelijke netwerken te ontwikkelen. Friedrich Trawoeger, vice-president cloud- en cognitieve diensten bij Nokia, voegt toe dat met Nokia Data Marketplace ondernemingen en CSP’s nu kunnen profiteren van rijkere inzichten.

En kunnen zij profiteren van voorspellende modellen om digitale manieren van werken te stimuleren en nieuwe inkomstenstromen aan te boren, volgens Trawoeger. Naar verluidt kijkt Nokia, naast vertrouwde gegevensuitwisseling en het genereren van inkomsten, ook naar de inzet van het nieuwe platform in de richting van vooruitgang in kunstmatige technologie. En naar machine learning via op blockchain gebaseerde federatieve leerprotocollen.

Terwijl de marktsector in 2020 een opvallende groei heeft doorgemaakt, is Nokia het nieuwste bedrijf dat debuteert met een op blockchain gebaseerde enterprise-service. Enterprise blockchain wordt aangeprezen als een belangrijke acceptatie-driver voor 2021, zoals ook eerder gemeld door Cointelegraph.

Voor ondernemingen heeft deze opvallende groei in de blockchain-arena ook een positieve invloed gehad op de prijsactie van gedecentraliseerde grootboektechnologieprojecten die oplossingen bouwen in dit marktsegment. Ondernemingsgerichte cryptocurrencies zoals Stellar Lumen (XLM), XinFin Network’s XDC en XRP hebben inderdaad, de afgelopen tijd opwaartse prijsbewegingen meegemaakt.