BTC zou de economie van El Salvador volledig kunnen laten instorten, waarschuwt Steve Hanke

BTC zou de economie van El Salvador volledig kunnen laten instorten, waarschuwt Steve Hanke

Een professor toegepaste economie aan de Johns Hopkins University, Steve Hanke, heeft gewaarschuwd dat de recente acceptatie van Bitcoin (BTC) in El Salvador als wettig betaalmiddel het potentieel heeft om “de economie volledig in te storten”. Onder de regering van president Ronald Reagan van 1981 tot 1982 was Steve Hanke senior econoom. Eerder heeft Hanke BTC beschreven als een speculatief actief met een fundamentele waarde van nul.

En de 78-jarige tweette in april dat cryptocurrencies de toekomst zijn van geld, Bitcoin niet. De universiteitsprofessor merkte op dat BTC-hodlers uit regio’s zoals Rusland en China, zich nu op El Salvador kunnen richten om hun bezit te verzilveren. Hanke maakte zijn opmerking op dinsdag in een gesprek met streaming financieel nieuwsprovider Kitco News. Volgens hem zullen BTC-hodlers in wezen het land leegzuigen van zijn Amerikaanse dollars.

Hanke gaf aan dat BTC het potentieel heeft om de economie volledig in te storten. Omdat volgens hem alle dollars in El Salvador zouden kunnen worden opgezogen en er geen geld in het land zou zijn. Ze hebben geen binnenlandse valuta, zei Hanke verder. De gekozen vertegenwoordigers in El Salvador die vóór de Bitcoin-wet van president Nayib Bukele stemden, werden tijdens het interview door de econoom beschreven met één woord als, dom.

Hij vroeg zich ook af hoe BTC zou kunnen functioneren als wettig betaalmiddel in dagelijkse transacties, in een land waar de meeste burgers afhankelijk zijn van contant geld. Hij legde uit dat je je taxirit niet gaat betalen met een Bitcoin en dat het belachelijk is. Volgens Hanke is het zelfs zo dat 70% van de mensen in El Salvador niet eens een bankrekening hebben.

JPMorgan herhaalde op vrijdag soortgelijke sentimenten, maar in meer afgemeten taal. Het bedrijf verklaarde hierbij in een klantnota dat het moeilijk was om enige tastbare economische voordelen te zien die samenhangen met het adopteren van Bitcoin als een tweede vorm van wettig betaalmiddel. Terwijl het de onderhandelingen met het IMF in gevaar kan brengen, volgens JPMorgan.

Echter, de Central American Bank for Economic Integration deelt deze mening niet. Gisteren verklaarde de bank ook dat de invoering van BTC door El Salvador innovatief is en veel ruimte en kansen creëert. Verder onthulde de multinationale bank dat het een technische adviesgroep zal vormen om El Salvador te helpen bij de overgang naar het gebruik van Bitcoin als wettig betaalmiddel.

Duistere krachten zitten hier duidelijk achter in El Salvador, speculeerde Hanke. Volgens hem willen die Bitcoin gebruiken om Amerikaanse dollars te bemachtigen. Ook beschreef de econoom grensoverschrijdende overmakingen in Bitcoin als “onzinnig”, omdat hij van mening is dat het actief onmiddellijk in dollars moet worden omgezet om het te kunnen gebruiken.

Hanke gaf als voorbeeld dat als oma in El Salvador op haar geld aan het wachten is en je wilt Bitcoin zo sturen, dan is dat prima. Echter, wat doet ze, vroeg Hanke. Volgens Hanke moet ze naar de geldautomaat om dollars te halen, want dat is de enige manier waarop je iets kunt kopen. Echter, bedrijven in El Salvador zullen worden verplicht om Bitcoin te accepteren.

El Salvador is niet in staat om Amerikaanse dollars te drukken. De invoering van BTC kan deel uitmaken van een stap om liquiditeit in Amerikaanse dollars te verkrijgen van zijn burgers om buitenlandse schulden terug te betalen. Zo speculeerde een artikel in Foreign Policy van de scherpe Bitcoin-criticus David Gerard, auteur van het boek Attack of the 50 Foot Blockchain.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Een cryptobeginner? Dan is het Nederlandse cryptoplatform Coinmerce de ideale plek om te starten

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders